Piparkakkujen leipominen on osa koko perheen joulunodotusta. Taikinan kannattaa antaa levätä yön yli jääkaapissa, jossa maut ehtivät tasaantua.
Piparkakkumuotteja on paljon erilaisia samoin piparkakkutaikinan ohjeita.
Ota voi ajoissa pehmenemään huoneenlämpöön. Vaahdota sokeri ja voi kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon siirappi ja jatka vatkaamista. Vaahdota kerma erikseen ja lisää joukkoon. Sekoita taikinaan mausteet. Yhdistä sooda ja osa vehnäjauhoista ja siivilöi taikinan joukkoon. Lisää loput jauhot ja tilkka konjakkia. Varmista, että kaikki ainekset ovat tasaisesti sekoittuneet myös kulhon pohjalla. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa muovilla peitettynä vähintään 12 tuntia. Tänä aikana jauhot turpoavat ja mausteet imeytyvät taikinaan.
Ota taikinaa pala kerrallaan ja pehmennä se ensin käsissä, taputtele jauhotetulla pöydällä levyksi ja kauli sitten kevyesti rullaten mahdollisimman ohueksi levyksi. Lisää aina kaulimisen välissä taikinan alle ja kaulimeen vähän jauhoja, ettei taikina tartu alustaansa.
Ota muotilla pipareita ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
Nosta pellille vain samankokoisa piparkakkuja.
Paista 175-200 asteessa kauniin ruskeiksi koon ja paksuuden mukaan 5-10 minuuttia.
Halutessasi voit koristella piparkakut tomusokerista ja valkuaisesta valmistetusta kuorrutteesta.
Kestävän kuorrutteen saat sekoittamalla1 kananmunan vatkattuun valkuaiseen noin kolme desilitraa tomusokeria ja 3-5 tipoaa sitruunamehua tai etikkaa.
Kuorrutteen voi halutessaan värjätä myös elintarvikevärillä.
Osallistu #valkeatlaivat magneettikalenterin arvontaan Valkeat Laivat Facebook-sivulla kommentoimalla tämän päivän joulukalenteri julkaisuun, kumpi hylje-logoista on sinusta kivempi, uusi vai vanha? Kommentoi viimeistään 16.12.2021 klo 23.59 mennessä ja olet mukana arvonnassa. Facebook ei ole mukana arvonnassa millään tavalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti