Edelleen kysytyin kysymys laivamatkaan liittyen on, että mihin kannattaa auto jättää Helsingissä risteilyn ajaksi. Edullisinta on pysäköidä Ehrenströmintien varteen, missä pysäköinti on maksullista vain arkisin klo 9 - 17. Pysäköinnin voi maksaa kortilla Ehrenströmintie 10 luona olevaan automaattiin kortilla ja tunnin pysäköinti maksaa 2 euroa. Toki voi käyttää myös Easypark tms. sovelluksia. Meidän risteilypysäköinnille tällä kertaa tuli hintaa 4,50 €. Kannattaa myös huomioida, että Ehrenströmintien varrella olevalla pysäköintialueella on pysäköinti maksullista arkisin klo 21.00 asti, eli siinä pysäköinnille tulee kalliimpi hinta.
Laivaannousu sujui aika nopeasti.
Hyttinä meille oli varattuna Promenade-hytti. Laivan perässä molemmin puolin sijaitsee kaksi alunperin Romantica-hytiksi rakennettua hyttiä, mitkä remointoitiin myöhemmin perhehyteiksi ja ovat nyt muutaman vuoden olleet Promende-hyttejä.
Hytissä on kolme vuodetta alatasossa, yksi yläsänky sekä nojatuoli, johon voi halutessaan siirtää petivaatteet yläsängystä. Televisio löytyy myös, mutta jääkaappi on viety pois. Tilaa hytissä on 18 m²:n verran, kun neliöitä normaalissa Promenade-hytissä on 11 ja perhehytissä 14.
Kylpyhuone on valtavan kokoinen ja kahdella suihkulla varustettu. Hytissä on aikoinaan ollut poreallas, mutta se on poistettu aikoja sitten. Kylpyhuoneen osalta sisustus on samantyyppinen kuin Commodore-luokassa aikoinaan, on peiliä suihkussa, marmoria altaissa ja nostalgista tunnelmaa.
Jos pereheen kanssa tilaa kaipaa, eikä pieni tärinä tai retrokylppäri haittaa, niin matkavarauksen yhteydessä voi jättää toiveen hytistä 11829 tai 11629. Vinkkinä vielä, että x600 ja xx600 -käytävät on ns. nuorisokäytäviä, joissa meno voi olla rauhattomampaa kuin muilla käytävillä, joten herkkäunisten ei noilta käytäviltä kannata hyttiä toivoa.
Käytävän toisella puolella viimeisenä hyttinä (11842 ja myös 11642) on hieman erikoisen muotoinen B-hytti kahdelle hengelle.
Menomatkalla meillä oli pöytävaraus Grande Buffettiin.
Buffetista jokainen löysi omaan makuunsa sopivat ruuat.
Jälkiruokaa unohtamata. Jos tungosta buffetissa haluaa välttää, kannattaa valita myöhäisimmät kattaukset, sillä 16.30 ja 17.15 kattaukset ovat niitä suosituimpia.
Tax Free Superstoressa myydään verotuksellisista syistä alkoholia ja tupakkatuotteita, vasta kun laiva lähtee Tallinnasta klo 21.00. Muita tuotteita voi ostaa normaalisti.
Lelukauppaan oli pikkumiehellä kiire heti ruokailun jälkeen, Harria kuitenkin ehdittiin halata ja kuvat ottaa.
Auringosta ja merimaisemista oli kiva nauttia kannella.
Pian saavuimmekin jo Tallinnaan, missä laiva oli laiturissa pari tuntia.
Jos auton kanssa olet risteilylle lähdössä kannattaa juomaostokset tilata etukäteen netin kautta Tallink Pre-Order -palvelun kautta. Kannattaa myös huomioida, että Pre-Order-tilaukset ovat verollisia, maahantuontisääntö EU:n sisäliikenteen mukaan (omaan käyttöön). Laivalla ostokset ovat verovapaita, tax free tuontisäännön mukaan. Säästäthän kuitit tilauksesta ja laivassa tekemistäsi ostoksista, ihan siltä varalta, jos tullin kanssa tekemisiin joutuu saapuessa Helsinkiin.
Harri Hylkeen disco ei saanut tälläkään kertaan meidän nuorinta risteilijää tanssilattialle, kivempi on kuulemma katsoa.
Pelikoneet kiinnostivat kuitenkin.
Dance Factory esiintyy kahdesti illan aikana klo 21.00 ja klo 22.30. Risteilyohjelmasta poiketen menomatkalla teemana oli Sunny Tunes ja paluumatkalla Rock On!
Iltapalaa Coffee & Co.- kahvilassa.
Iltapalan jälkeen olikin aika käydä nukkumaan.
Meillä oli varattuna aamiaiset Grande Buffetin klo 8.00 kattaukseen. Mutta onneksi kupongit pystyi käyttämään myös kahvilaan.
Mukavampaa aamiainen oli nauttia hytissä ihan omalla porukalla ja ilman hulinaa.
Aamiaisen jälkeen siirryimme kannelle katselemaan saapumista Maarianhaminaan.
Kobba Klintarilla pitäisi joskus päästä käymään.
Silja Serenade peruutteli laituripaikalla 6.
Maihinnousu Maarianhaminassa tapahtui 7. kannelta, hissin numero 11 vierestä.
Pitkän tauon jälkeen Silja Serenade pääsi käymään kotisatamassaan. Alunperin Silja Serenaden kotisatama oli Helsinki, mutta vuonna 1993 kotisatamaksi vaihdettiin Maarianhamina.
Olimme suuntaamssa ensimmäisenä Pommerniin ja Merenkulkumuseoon, mutta niin oli moni muukin, joten muutimme suunitelmamme.
Saarelta löytyy myös jäätelökioski. Ingmannin tuttuja jäätelöitä ruotsinkielisillä nimillä.
Lilla Holmenissa on myös uimaranta.
Boquerian isolla terassilla maistui aikuisille Stallhagenin hunajaolut ja lapsille limpparit. Boquerianista ja muista Maarianhaminan ravintoloista voit lukea lisää aikaisemmasta postauksesta.
Juhannustunnelmaa oli aistittavissa keskustassa, osa kaupoista ja ravintoloista oli kiinni ja henkilökunta juhannuksen vietossa.
Juhannussalko Pommernin luona.
Iltapäivällä oli jo väljempää tutustua Pommeriin. Edellisestä käynnistä onkin kulunut 15 vuotta.
Pommernin historiasta voit lukea lisää aikaisemmasta postauksesta.
Vierailu purjealus Pommernilla on matka ajassa taaksepäin. Kuulokkeiden kautta tulevan tarinan kautta astut sisään elämään laivalla ja osallistut merimiehen arkipäivään 1930-luvulla. Pommern tekee jokavuotisen matkansa Australiaan ja sinä pääset mukaan miehistöön. Samalla koet laivan keulasta peräosaan ja pääset tutkimaan kaikkia tiloja - sääkannen kansirakennuksista ja vaikuttavasta rikistä lastiruuman autioon tyhjyyteen.
Sääkansi oli miehistön alue. Täällä he työskentelivät yötä päivää, toisinaan henkensä edestä. Täällä he solmivat elämän kestäviä ystävyyssuhteita.
Pommernin kyydistä huomasin, että Silja Serenade oli siirtynyt laituripaikalle 3.
Välikannella pääsee osallistumaan niin työ- kuin vapaa-aikaan laivalla. Voi kokeilla ommella purjetta, lastata alusta ja tanssia juhlissa Lontoossa. Kahdeksan aktiviteettiasemaa opettavat enemmän elämästä Pommernilla. Välikannella voi myös seurata yhtä Pommernin matkaa Australiaan elokuvan avulla. Filmissä näytetään elämää laivalla ja miehistön haastatteluja.
Laivarotta Ruby on yksi miehistön jäsenistä ja kuka olisikaan parempi opas lapsille? Ääniopas ”Rubyn matka” vievät lapset kierrokselle aluksen ympäri ja he saavat tietää yhden jos toisenkin salaisuuden.
Valtavaan lastiruumaan ahdattiin vehnäsäkkejä jotka kuljetettiin Australiasta Eurooppaan. Tänäpäivänä tila on tyhjä ja voit nähdä aluksen linjat aina köliin asti. Lastiruumassa voit myös ottaa osaa uniikkiin ääni- ja valoinstallaatioon, joka kuvastaa niin myrskyä kuin tyyntä.
Merenkulkumuseossa olemme vierailleet muutaman kerran aiemminkin, mutta siellä on niin paljon nähtävää, että voi vierailla useammankin kerran.
Ennen laivalle paluuta kävimme pizzalla Adlon hotellin ravintolassa. Reilun kokoiset pizzat ja erinomainen asiakaspalvelu suomen kielellä, vaikka sillä ei ensimmäisenä edes yritetty asioida.
Aurinkokannen baarista Club One -asiakkaan tervetulojuomat matkaan mukaan ja siitä hyttin skoolailemaan mansikoiden kera.
Lähtöä Maarianhaminasta tuli seurattua aurinkokannella.
Täyttävien pizzojen vuoksi illalliselle meno venyi, mutta puoli yhdeksältä ruoka jo taas maistui.
Grill Housen Dry Aged-pihvit on vaan niin hyviä...
Onni siirtyi suoraan jälkiruokaan.
Jonotuksesta huolimatta palvelu pelasi ja ruoka maistui tälläkin kertaa.
Tax Free Superstoresta löytyy hylly ahvenanmaalaisille tuotteille.
Valikoimaa löytyy moneen makuun. Ålands karamelleriet valmistaa karamelleja Smakbyssä ja Mercedes Chocolaterie sijaitsee Amalian limonaditehtaan yhteydessä.
Perinteisten laivaostosten mukaan lähti tällä kertaa myös ahvenanmaalaisia tuotteita...
...hunajaa ja tyrnimarmeladia
sekä omenamehua.
Ennen puolta yötä oli aika siirtyä hyttiin ja käydä nukkumaan.
Aamulla suuntasin taas aamiaisen hakureissulla Coffee & Co. -kahvilaan.
Aamiainen hytissä on ihan parasta luksusta, vaikka sen joutuukin itse kahvilasta hakemaan.
Alkuperäisestä aikataulusta poiketen laiva ei käy paluumatkalla Tallinnassa (pl. 4.7.-16.7.2021, jolloin kyydissä on matkustajia myös Tallinasta)
Laivan lipuessa hiljalleen kohti Helsinkiä on aurinkokannella mukavan lämmintä.
Viilennystä on saatavilla kansibaareista tai Siljalandin Pingviini jäätelöbaarista. Oletko jo maistanut Harri Hyljeen nimikkoannosta?
Pian laiva ohitti Harmajan ja lipui Kustaanmiekan salmesta. Taas oli yksi mukava reissu Silja Serenadella päättymässä. Onneksi matkoja on Maarianhaminan suuntaan on vielä muutama odottamassa.
Koronapandemian aikana olen tehnyt laivamatkoja säännöllisesti (24 risteilyä ja 12 reittimatkaa) ja nyt ensimmäisen kerran matkan jälkeen kilahti tekstiviesti todetusta koronaviruksesta samalla laivalla matkustaneella. Tallink Siljan tekstiviesti toimii nopeammin kuin koronavilkku, sillä laivalta poistuimme noin klo 13 ja tekstiviesti saapui klo 17 jälkeen.
Tämän tekstiviesti ei velvoita samalla laivalla matkustaneita jäämään karanteeniin, vaan se kertoo että omia mahdollisia oireita kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa hakeutua matalalla kynnyksellä koronatestiin.
Tämän tekstiviesti ei velvoita samalla laivalla matkustaneita jäämään karanteeniin, vaan se kertoo että omia mahdollisia oireita kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa hakeutua matalalla kynnyksellä koronatestiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti