Sain kutsun Tallink Siljalta ja Visit Ålandilta lähteä tutustumaan Ahvenanmaahan. Matka oli jaettu eri teemoihin. "Outdoor" ja "Mat-Åland"vaihtoehdoista molemmat kuulostivat mielenkiintoisilta, mutta ruoka vei lopulta voiton päätöstä tehdessä. Matka on siis toteutettu yhteistyössä Tallink Siljan ja Visit Ålandin kanssa.
Matkalle lähdettiin aamulla Turusta Silja Linen m/s Galaxylla. Suurin osa matkaseuralaisista tuli yhteisellä bussikuljetuksella Helsingistä, mutta itse olin saapunut Turkuun jo edellisenä iltana ja yövyin Laivahostel s/s Boressa.
Galaxylla meille jokaiselle oli varattuna oma hytti matkatavaroita ja huilaamista varten.
Ostoksillekin oli aikaa merimatkalla.
Sää tällä kertaa ei ollut niin kaunis, että saaristomaisemia olisi viitsinyt kannella ihailla.
Matkan aikana halukkaat pääsivät osallistumaan Tallink Siljan lehdistötilaisuuteen, jossa kerrottiin kesän reiteistä ja liikenteen avaamisesta.
Paras uutinen oli ehkä se, että Silja Serenade palaa liikenteeseen! Ensin risteillään Tallinnaan ja juhannukselta Ahvenanmaalle. Tukholma on kohteena näillä näkymin vasta elokuussa.
Turun laivoilla ravintoloita avataan asteittain, aina sitä mukaa kun matkustajamäärät lisääntyvät. Kesäkuussa voisi hyvinkin olla jo kaikki ravintolat avoinna.
Lounaan alkuun olikin kiva kilistellä laivan samppanjalla hyvien uutisten kunniaksi. Lounaaksi nautimme kolme ruokalajin ryhmämenun.
Alkuruokana oli Toast Skagen.
Pääruokana oli grillattua maissikananrintaa.
Ja jälkiruoaksi suklaa-pannacottaa.
Maarianhaminassa meitä oli vastassa Visit Ålandin edustaja. Terminaalilta lähdimme pienissä ryhmissä kohti hotelleita. Hotelli Pommern, Park Alandia ja Arkipelag olivat hotellit, joissa matkalla mukana olevat majoittautuivat.
Itse majoittauduin Hotell Arkipelagissa. Hotelli Arkipelag rakennettiin vuosina 1972-1973 Ahvenanmaan maakuntahallituksen toimesta. Se muodostaa arkkitehtuurisen kokonaisuuden maakuntahallintotalon ja Ahvenenmaan museon kanssa. Toimintaa ylläpitää Hotell Arkipelag Ab.
Hotellissa on 68 kahden hengen huonetta, 8 superior huonetta, 6 sviittiä, 2 saunasviittiä ja 2 deluxe sviittiä.
Hotelliin asettautumisen jälkeen lähdimme oppaan johdolla Maarianhaminan "Food & Drink Walk"-kierrokselle. Maarianhaminassa etäisyydet ovat lyhyitä ja matka itärannalta länsirannalle on vain kilometrin verran, joten pieni vesisade ei haitannut kierrostamme. Alhaalla olevasta kartasta näkyy reittimme numeroituna ykkösestä yhdeksään.
(1) Hotell Arkipelag (2) Restaurang Nautical (3) ÅSS Paviljongen (4) Kvarter 5 (5) Park Ravintola (6) Boquerian (7) Brasserie Ångbåtsbryggan (8) Indigo Restaurant & Bar (9) Compagniet
Ravintola Nautical sijaitsee lähellä Maarianhaminan terminaalia, mistä Silja Linen laivat liikennöivät.
Ravintola toimii samassa rakennuksessa Ahvenanmaan Merenkulkumuseon kanssa. Museota aloitettiin rakentamaan vuonna 1946 ja rakennus valmistui vuonna 1949. Museo avattiin vuonna 1954 ja avaamisesta lähtien ravintola on ollut toiminnassa toisessa kerroksessa.
Ravintolan ilmapiiri on pitkälti säilynyt, vaikka joitain muutoksia on vuosien varrella tehty. Suuri takka on edelleen alkuperäisessä kunnossaan, jopa portaat ravintolaan ovat melkein alkuperäiset
Nautical-ravintola on erinomainen valinta heille, jotka haluavat nauttia laadukkaasta fine dining -ruoasta hienostuneessa miljöössä.
Kaikki museon ja ravintolan valaisimet on suunnitellut Paavo Tynell, suomalaisen valaisinsuunnittelun edelläkävijä.
Vuosien varrella rakennuksessa on tehty pieniä muutoksia mm. kaksi ravintolalle kuulunutta parveketta on lasitettu.
Lounasaikana ravintolassa tarjoillaan perinteistä lounasta, illalla vaihtoehtoina on annokset a la carte -listalta tai maistelumenu.
Vierailemisen arvoinen paikka on Ahvenanmaan Merenkulkumuseo, missä nähtävää on kaiken ikäisille merenkulusta kiinnostuneille. Museolaiva Pommernissa kannattaa vierailla myös samalla kertaa.
Club One -asiakkaana vierailet Merenkulkumuseossa ja Pommernissa edullisemmin, joten muista näyttää mobiilikorttia kassalla.
Ravintolalla on iso terassi ja siellä olisikin mukava istua aurinkoisena päivänä.
Ravintola pitävät Jimmy Ström ja Maria Westerlund ja tarjolla on niin kulinaarisia klassikoita kuin mutkatonta kesäruokaa.
Paviljonki on rakennettu vuonna 1896 ja siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1922. Rakennus on Lars Sonckin suunnittelema.
Hotelli Pommernin ravintola Kvarter 5:n keittiömestari Peter Norellin keittiöfilosofia perustuu pitkälti paikallisiin raaka-aineisiin aasialaisin vivahtein.
Ravintolan vaihtelevassa ja monipuolisessa ruokatarjonnassa otetaan huomioon satokauden vaihtelut ja tarjolla on perinteisiä à la carte -annoksia että viinibaarin pikkuannoksia. Arkisin on tarjolla myös lounasta.
Paikallisuus näkyy myös juomissa ja tarjolla olikin Stallhagenin olutta ja Amalian Limonaditehtaan limonaadeja.
Club One -asiakkaana kannattaa myös Kvarter 5:ssä vilauttaa mobiilikorttia ja säästää.
Park Alandia Hotellissa on tarjolla ruokaa ravintolassa ja baarissa. Baarin puolella tarjoillaan lounasta ja Bistro Menusta löytyy houkuttelevia makuelämyksiä.
Ravintola palvelee illallisaikaan ja tarjoilee ensisijaisesti paikallisista raaka-aineista valmistettuja annoksia.
Ravintolan erikoisuus on Parkin klassinen venäläinen maustehärkä, joka on ravintolan suosittu klassikko vuodesta 1976. Kotimainen häränfilee tarjoillaan valkosipulivoin,
hunajakurkkujen, punakaalin, pekonipapujen, kylmän venäläisen yrttikastikkeen ja raakapaistettujen
valkosipuliperunoiden kera.
Maistuvaa oli myös lasipurkissa tarjoiltu taimen parsan ja varhaisperunoiden kera.
Kokonaan remontoidussa hotellissa on 92 huonetta.
Suurin osa huoneista on kahden hengen huoneita.
Club One -asiakas pääsee testaamaan venäläistä maustehärkää kymmenen prosenttia edullisemmin.
Ravintolan terassi oli tyylikäs ja iso. Täällä pitää ehdottomasti käydä kesällä Silja Serenaden päivä Maarianhaminassa risteilyllä!
Boquerian ruoka koostuu tapaksista eli monesta pienestä annoksesta. Ajatuksena on tilata pöytään eri annoksia, jotka voidaan jakaa pöytäseurueen kesken. Lounasaikaan voit tilata valmiin tapaskorin, joka sisältää kolme eri annosta, annokset vaihtelevat päivittäin.
Ruoka on pääosin eteläeurooppalaisen perinteiden ja herkkujen inspiroima, mutta vivahteita ahvenanmaalaisista herkuista ja muiden maiden mauista löytyy myös.
Pääsimme maistelemaan pari tapasta, vasemmalla Tartar de atûn (tonnikalatartar) ja oikealla Capocollo (Coppakinkkua ja mozzarellaa).
Ravintolan sisustus huokuu ajan patinaa, avoin grilli on muurattu vanhasta Ahvenanmaalaisesta punatiilestä. Seinät sekä katto ovat lasia ja tarjoavat vieraille mahtavan näköalan ja tunnelman ympäri vuoden.
Lasiseinäisessä ja lasi-kattoisessa ravintolasalissa tuntuu kuin istuisi ulkona myös sisällä ollessaan. Tunnelma on taianomainen varsinkin myöhäiskesällä ja syysiltoina, kesällä lasiseinät saadaan avattua.
Ravintolan sydän on avoimen keittiön kaunis tiilestä muurattu grilli, josta voit katsella kuinka kokit valmistavat ruuat. Menu vaihtelee vuodenaikojen ja raaka-aineiden saatavuuksien mukaan. Kesäkaudella ravintolan erikoisuuksiin kuuluu upea äyriäisvati.
Ravintolan vieressä sijaistee iso minigolf-kenttä.
Indigossa pääsimme ruoan sijasta maistelemaan drinkkiä. Täällä juomatkin tehdään rakkaudesta lajiin ja juomasta voi hyvinkin löytyä neljä vuotta sitten fermantoitumaan laitettuja karviaismarjoja.
Täällä myös suositaan paikallisia tavarantoimittajia.
Indigossa Club One -asiakkaat saavat pääruoan yhteydessä Stallhagenin oluen tai Amalian limonaditehtaan limonadin veloituksetta, kannattaa täälläkin mobiilikorttia vilauttaa.
Illan viimeisenä ruokana pääsimme syömään vasikanfileetä, parsan ja tryffeli-perunapyreen kera.
Ja kun ginibaarissa oltiin, niin illan kruunasi Tyrni Gin & Tonic, Ahvenanmaalaisesta ginistä ja tyrnistä tietenkin. Kellon lähestyessä jo kymmentä tuntui niin epätodelliselta istua ravintolassa, en muista milloin viimeksi tuohon aikaan siihen olisi ollut mahdollisuus.
Pieni happihyppely ravintolasta ulkokautta hotellin sisäänkäynnille ja siitä sitten pikkuhiljaa nukkumaan ja odottamaan seuraavan päivän ohjelmaa.
Aamun sarastaessa oli pieni hetki nauttia raikkaasta meri-ilmasta hotellin parvekkeella.
Vaikka edellisenä päivänä maisteltiin ruokia runsaasti, oli aamulla kova nälkä aamiaiselle mennessä.
Täydellä vatsalla sitä olikin hyvä lähteä kohti uusia seikkailuita.
Sade oli jo lakannut, mutta sää oli tuulinen jo aamusta lähtien.
Bussin kyydissä suuntasimme kohteisiin, jotka onkin seuraavaan kuvaan merkattu numeroin.
(1) Smakbyn (2) Åland Distillery (3) Stallhagen (4) Ahvenanmaan mehiläishoitoyhdistys (5) Kvarnbo Pensionat & Vinsmedjan
Smakbyn (makujen kylää) sijaitsee Kastelholman linnan kupeessa, noin 24 kilometrin päässä Tallink Siljan terminaalista.
Smakbyssä saman katon alla on useita toimintoja.
Smakybyn isäntä Micke, Michael Björklund on tunnetuimpia pohjoismaisia kokkeja. Hänen juurensa ovat Ahvenanmaalla. Suurelle yleisölle hän on tullut tutuksi monista suosituista ruokaohjelmista jo 90-luvulta alkaen, lisäksi hän on pidetty ravintoloitsija ja aktiivinen hyvän lähiruoan puolestapuhuja.
Anna ja Obi tekevät karamelleja luonnollisista ainesosista.
Micken suosikki on polkkakarkki (Polkagrisar), joten ne ovat tietysti valikoimassa.
Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlaa varten on valmistettu myös Ahvenanmaan lipun väreissä olevia karamelleja
Aikuiseen makuun on myös Gin Tonic -karamelleja. Kannattaa käydä tutustumassa karkkien valmistukseen, samalla voi saada maistiaisia vasta valmistuneista karkeista. Kotiin piti tuliaiseksi ostaa Gin Tonic ja Älands Flagga -karkkipurkit.
Smakbyssä myös leivotaan tai duunataan leipiä, kuten Micke asian meille kertoi.
Smakbyn Puodissa myydään Smakbyn omia tuotteitamme, mm. näkkileipää, hilloa, sinappia ja säilykkeitä. Tarjolla on myös muiden osaavien ruoka- ja käsityöläisalan tuottajien taidonnäytteitä.
Smakbyn ravintolassa on tarjolla lounasta ja bistromenu. Keväällä ja alkukesällä a la Carten sijaan ravintolassa vietetään erilaisia teemaviikkoja. Myös lapset on huomioitu omalla pienten merirosvojen ruokalistalla. Smakbyhyn kannattaa varata pöytä etukäteen, varsinkin sesonkiaikana.
Michael ”Micke” Björklund vei Ruotsin TV4-kanavan Robinson-ohjelman voiton keväällä 2020.
Robinson on Ruotsin versio Suomessakin nähdylle Selviytyjät-sarjalle. Robinson on formaatin alkuperäinen ohjelmasarja, sillä se esitettiin ensimmäisen kerran Ruotsissa.
Club One -asiakkaat herkuttelevat kolmen ruokalajin menun Smakbyssä 10 prosenttia edullisemmin.
Tislaamo sijaitsee Jan Karlsgårdenin Wärdshusetin vanhoissa tiloissa. Juomat valmistetaan siellä ja tuotteita on mahdollista maistella tislaamon baarissa ja kahvilassa.
Viktor Falander esitteli meille Åland Distilleryn toimintaa. Tislaamon laitteisto on koottu mm. alkuperäisen Tjudön Ålvados-tehtaan käytössä olleista pannuista.
Tislaamossa tavoitteena on tislata ja valmistaa kaikenlaisia alkoholijuomia. Päätuotteina kuitenkin tislataan giniä. Ginissä paikallinen luonto pääsee hyvin esiin, sillä sen tärkeimmät raaka-aineet kerätään Ahvenanmaalta. Giniin käytetään paikallista katajanmarjaa, väinönputkea, siankärsämöä ja pietaryrttiä, joita kaikkia kasvaa joka paikassa Ahvenanmaan saarilla ja rannoilla.
Smakbyn omena-, päärynä- ja kirsikkaliköörejä, Smakbyn omenaviinejä sekä tislaamon lonkeroita voi ostaa mm. Smakbystä, lonkeroa on myynnissä myös ruokakaupoissa, ainakin Ahvenanmaalla. Giniä on saatavilla ainakin Alkon valikoimasta.
Club One -asiakkaana saa Åland Distilleryn juoma-tastingin 10 prosenttia edullisemmin.
Smakbyn ja Kastelholman linnan alue on kaunista seutua. Tiesitkö, että Kastelholman linna on ainoa Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linna?
Smakbystä matka jatkui bussilla kohti Stallhagenia.
Gastropubin puolella voi ruokailla tai maistella erilaisia oluita omatoimisesti. Etukäteen voi varata 3 erilaisesta panimopaketista mieleisen.
Me maistelimme ensimmäiseksi Stallhagenin hunajaolutta (Honungsöl), joka onkin yksi panimon suosituimmista tuotteista. Oluessa on käytetty tietenkin Ahvenanmaalaista hunajaa. Stallhagen käyttää vuosittain yli 2000 kiloa ahvenanmaalaista hunajaa, joka on 20% koko saaren hunajatuotannosta.
Panimon tuotantokapasitetti on 2,5 miljoonaa litraa vuodessa.
Manner-Suomessa Stallhagenin oluita on myynnissä mm. K-ryhmän kaupoissa.
Yksi panimon uutuksista on 24/7 (2,8 %), jota voi myydä kaupoissa kellon ympäri matalan alkoholipitoisuuden vuoksi.
Toinen uutuus on Pommern Pale Ale -olut, joka ainakin omasta mielestä oli parempaa kuin hunajaolut.
Viimeisenä oluena maistelimme Baltic Porteria, jonka kanssa suklaatryffeli maistui erinomaisesti.
Tehtaanmyymälässä on laaja valikoima panimon tuotteita.
Club One -asiakkaana ostoksista saa vielä 10 prosentin alennuksen.
Stallhagenin vieressä sijaistee Ahvenanmaan mehiläishoitajien yhdistyksen tila.
Ahvenanmaan mehiläisten on monen vuoden kokeiden jälkeen todettu olevan varroapuhtaita. Varroapunkki on aiheuttanut suuria mehiläiskatoja sekä Euroopassa että USAssa ja Ahvenanmaa on tällä hetkellä ainoa virallisesti varroavapaa alue Suomessa.
Kanervahunaja on paikallisten mielestä sitä parasta hunajaa.
Hunaja on monikäyttöinen luonnontuote ja sitä voi käyttää mm. ruoanlaitossa, leivonnassa, leivän päällä ja sitä lisätään makeutusaineeksi juomiin kuten teehen ja kahviin.
Maistelimme hunajaa, hunajakaramelleja, hunajasimaa sekä hunajasta ja vedestä käyttämällä tehtyä hunajaviiniä.
Viimeisenä vierailimme Kvarnbo Pensionatissa ja sen yhteydessä olevassa Vinsmedjan -ravintolassa
Kvarnbon majatalo avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1920. Rakennuksen uudet omistajat aloittivat kaksikymmentä vuotta sitten remontoimaan hylättyä rakennusta ja vuonna 2005 vietettiin majatalon uusia avajaisia. Tuolloin oli majoituskäyttöön saatu kolme alakerran huonetta.
Nyt yöpymiskäytössä on kahdeksan huonetta ja yksi asunto.
Kaikki huoneet ovat sisutettu erityyppisesti, vanhaa kunnioittaen.
Vinsmedjan -ravintolan tiloissa on alunperin toiminut leipomo 1700-luvulla. 1900-luvun alussa siihen perustettiin Ahvenanmaan ensimmäinen paja. 1930 rakennus jäi tyhjilleen ja vuonna 1946 siihen avattiin Kvarnbo Hembageri-leipomo. Vinsmedjan -ravintola avattiin lokakuussa 2020.
Ravintolssa järjestetään mm. viinimaistajaisia.
Majataloja ja ravintolaa pyörittävät Martin Cromwell-Morgan ja Ella Grüssner Cromwell-Morgan.
Talon pihassa on 1930-luvulla muurattu verstas, jossa on tallella kaikki alkuperäiset hihnakäyttöiset koneet. Koneista vanhimmat ovat vuodelta 1895. Kaikki koneet toimivat ja ovat käytössä tänäkin päivänä. Verstaassa on myös paja, jossa taideseppä Olivia Sarling työskentelee.
Pian olikin jo aika sanoa "hejdå!" Ahvenanmaalle ja siirtyä terminaaliin odottamaan laivan saapumista.
Tämä olikin ensimmäinen kerta, kun Maarianhaminan terminaalista nousin laivaan. Yleensä laivaannousu on tapahtunut autokentän kautta.
Kotimatkalle meidät vei Silja Linen m/s Baltic Princess.
Laivalta meille oli jokaiselle varattu oma hytti matkatavaroita ja huilaamista varten.
Koronapandemian aikana ravintolatarjonta laivoilla on ollut suppeaa ja olipa kiva syödä pitkästä aikaa muutakin kuin Fast Lanen -eväitä.
Yleensä buffetissä tulee syötyä enemmän kylmiä ruokia ja lämpöiselle ruoalle ei tilaa enään mahassa riitä.
Aina kuitenkin tulee vähän jotain lämmintä maisteltua.
Mutta jälkkärille on tilaa aina.
Hiljaista on edelleen laivalla.
Kaupoissakaan ei ruuhkaa ollut ja ostoksia sai tehdä kaikessa rauhassa.
Merellä sää oli edelleen harmaa ja välillä satoi räntääkin.
Laivan saapuessa Turkuun oli mukava ruokamatka Ahvenanmaalla takana. Kiitokset matkan järjestelyistä Tallink Silja ja Visit Åland! Edessä oli vielä bussimatka Helsinkiin.
Seuravaan kerran Ahvenanmaalle tuleekin lähdettyä Silja Serenaden kyydissä.
Joko sinä olet varannut risteilyn Ahvenanmaalle?
Ei vielä, mutta pitänee tehdä piakkoin. Mietittiin juuri eilen äitienpäivän illallisella että viime vuoden reissu oli niin kiva että voisi uusia. Ajateltiin olla useampi yö saarella.
VastaaPoistaTässä myös eilen pohdittiin, että ainakin kerran voisi käydä päivä Maarianhaminassa risteilyllä ja toisella kertaa voisi saarella viettää ainakin kaksi yötä. Viime syyslomalla vietimme pari yötä saarella ja ehdimme käydä testaamassa pari kivaa luontopolkua ja nauttimme merimaisemista komeassa säässä.
Poista