Sain kutsun Tallinkilta ja Visit Ålandilta Baltic Queenin päivä Maarianhaminassa risteilylle ja Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlille syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Vaikka Sadonkorjuujuhlia vietettiin jo 25 kertaa, en koskaan aiemmin Ahvenanmaalla tapahtuman aikaan ollut, joten olihan se lähdettävä mukaan. Matkat Ahvenanmaalle ja ohjelma kohteessa on toteutettu yhteistyössä Tallinkin ja Visit Ålandin kanssa.
Alunperin Tallinkin piti toteuttaa Maarianhaminan risteily Silja Europalla, mutta Silja Europan vuokrauksen takia risteily tehtiin Baltic Queenilla. Laivan vaihdon vuoksi myös risteilyn aikataulu muuttui hieman.
Matkaan lähdettiin Helsingin Länsiterminaali 2:sta.
Baltic Queenilla olen ensimmäisen kerran matkustanut toukokuussa 2009, kun laiva oli ihan uusi. Baltic Queen on Galaxyn ja Baltic Princessin sisaralus.
Tällä kertaa ehkä se suurin yllätys oli, kun pääsin testaamaan Executive Suiten. Sisaraluksilla olen vastaavan hyttiluokan pari kertaa testannut, mutta Baltic Queenilla tämä oli ensimmäinen matka kyseisessä hyttiluokassa.
Kahden hengen tilavat parvekkeelliset 24-31 neliön hytit sijaitsevat laivan peräosassa kannella 9.
Hyteissä on parivuode, sohvaryhmä, wc, suihku, hiustenkuivaaja, LCD-TV ja puhelin ja jääkaappi.
Jääkaapin juomat sekä erikoisaamiainen sisältyvät hytin hintaan.
Hyttiin voi varata kahden aikuisen lisäksi kaksi lasta (max 17 v) + 1 alle 12-v. lapsi ilman omaa vuodepaikkaa.
Helikopterikannelta oli komeat näkymät.
Helsingistä lähdettiin Tallinnan kautta kohti Maarianhaminaa. Tallinnasta oli kyytiin nousemassa kolme kertaa enemmän väkeä kuin Helsingistä.
Yhteinen ohjelma alkoi tapaamisella laivan kokousosastolla. Matkassa mukana oli yhteensä 13 henkilöä, joista suurin osa oli bloggaajia.
Ennen illallista oli reilusti aikaa tutustua laivaan....
...käydä ostoksilla...
...ja ottaa rennosti hytissä.
Baltic Queenin sviitteihin voi tilata edellisen illan aikana hyttiaamiaisen. Hytistä löytyvästä tilauslomakkeesta voi ruksia haluamansa tuotteet ja toimitusajan. Täytetty lomake viedään Grill House -ravintolaan.
Kaksi Turun vanhaa iltalaivaa yhdessä Tallinnassa ja kohta molemmat toimivat pakolaisten majoituslaivoina.
Tallinnassa Silja Europa odotti vielä lähtöä Hollantiin ja lauantaina 17.9. se lopulta pääsi matkaan.
Aperitiiveja Manhattan Piano Barissa ennen illalliselle siirtymistä.
Slaavilaisen keittiön erikoisuuksia tarjoaa Baltic Queenin Aleksandra-ravintola, mikä on ainoa slaavilainen ravintola Itämerellä.
Melkein aina Baltic Queenilla matkustaessani varaan pöydän Aleksandra-ravintolasta, koska vastaavaa ei muilla Tallink Siljan laivoilla ole.
Ravintolan listalla annokset ovat pääosin perinteisiä, mutta löytyy sieltä myös uusia innovatiivisia annoksia kokeiltavaksi.
Ennen alkuruokaa tilasin suolakurkkuja smetanan ja hunajan kera.
Alkuruoaksi tilasin härkätartaria, mikä tarjoiltiin persiljamajoneesin, maa-artisokkasipsien, marinoitujen sinapinsiemenien ja paahdetun leivän kera. Oli muuten ensimmäinen kerta, kun tartaria söin ja ei jäänyt viimeiseksi.
Vieressä istuvalle saapui annos graavatusta / suolatusta siiasta.
Pääruoaksi tilasin Kiovan kanaa, joka tälläkin keralla oli erinomaisesti valmistettu.
Ei huonolle vaihtoehdolle näyttänyt pöytään tilatut lohi..
tai häränfileepihvi.
Jälkiruoan suhteen olimme yksimielisiä ja herkullista Pavlovaa tuli kaikille pöydässä oleville.
Ja samppanjan kanssa Pavlova maistui erinomaisesti.
Näiden eväiden jälkeen olikin jo aika lähteä hyttiin nukkumaan, sillä Ahvenanmaalla oli seuraavana päivänä tiivis ohjelma.
Hyvin nukutun yön jälkeen, oli kiva käydä ensimmäisenä parvekkeella merimaisemia ihailemassa.
Pian oveen koputettiin ja aamiainen saapui hyttiin.
Aamiainen parvekkeella merimaisemia katsellen, voiko mukavammin lauanataiaamun aloittaa?
Tykkäsin tästä Baltic Queenin systeemistä, missä itse valitaan mitä aamiaisella haluaa syödä. Näin myös ruokahävikki pienenee, kun hyttiin ei tuoda mitään "turhaa".
Kobba Klintar.
Alkuviikosta sääennuste oli luvannut Ahvenanmaalle lauantaiksi sadetta, mutta onneksi ennuste ei pitänyt paikkaansa.
Pyörähdys Maarianhaminan satamassa.
Kallioilla oli vastassa myös laivabongari/kuvaaja.
Birka Stockholm on siirtynyt Pommernin taakse odottelemaan kohtaloaan.
Valmiina sadonkorjuujuhlille!
Maarianhaminassa meitä oli vastassa Visit Ålandin mediakoordinaattori Sanna Könönen-Wahlstedt.
Sadonkorjuujuhlien ohjelma on saatavilla painettuna lehtisenä
sekä mobiilisovelluksena. Sadonkorjuujuhlien ohjelma maksaa 10 euroa ja Skördefestens Vänner -yhdistyksen jäsenet saavat ohjelman ilmaiseksi Sadonkorjuujuhlien sovellukseen.
Ohjelmalehtisen ja mobiilisovelluksen karttaan on merkitty kaikki Vierailukohteet, Plåpp Åpp -aktiviteetit ja Sadonkorjuujuhlaravintolat. Ohjelmalehtisessä / sovelluksessa on runsaasti Sadonkorjuujuhlien sponsoreiden sekä osallistuvien tilojen ja ravintoloiden tarjouksia.
Sadonkorjuujuhlat, ahvenanmaalaisen ruokakulttuurin moottori ja sykkivä sydän, on joka syksyn kohokohta Ahvenanmaalla. Syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna voi kolmen päivän ajan nauttia Ahvenanmaan maaseudusta, kun sadonkorjuuantimet ovat parhaimmillaan, oppia maaseudun elämästä, ostaa satoherkkuja suoraan ruoantuottajilta ja maistella kausituotteista valmistettua lähiruokaa.
Ensimmäisenä vierailukohteena oli Bolstaholmin tila Getassa.
Tilalla oli auringonkukkapeltoon tehty labyrintti.
Sadonkorjuujuhlaan oli tilalla panostettu.
Puutarhaan oli rakennettu kahvio, jossa oli tarjolla suosittuja Bolstaholmin hampurilaisia, makkarapurilaisia, kasvispurilaisia, olutta, kahvia, Bolstaholmin omenaleivoksia ja vastaleivottuja pullia.
Lapsiystävällisellä tilalla oli ohjelmassa aareteiden etsintää heinäkasasta, poniratsastusta ja ilmakivääriammuntaa sekä ratsastusta mekaanisella rodeohärällä.
Myynnissä oli mm. Bolstaholmin tilan mureaa pihvilihaa, meetvursteja, olutmakkaraa ja lehtipihviä sekä muita ahvenanmaalaistuotteita kuten erilaisia elintarvikkeita ja käsitöitä.
Matkamme jatkui Grannaksen omenatilalle.
Aikoinaan Grannaksen tilalla kasvatettiin ja valmistettiin Ahvenanmaan maustekurkkuja.
Yhteen litraan omenamehua tarvitaan kaksi kiloa omenoita.
Ennen lounasta kävimme ihmettelemässä valtavaa omenaviljelmää.
Västanträskin kylässä Finströmin kunnassa sijaitseva Grannas Äppel on Ahvenanmaan suurimpia viljelyksiä. Joka vuosi siellä poimitaan puista käsin suuria määriä omenoita. Osa niistä myydään sellaisinaan, muut puristetaan herkulliseksi ja luonnolliseksi mehuksi.
Noin 40 hehtaarin alueella kasvatetaan useita erilaisia lajikkeita; Lobo, Amorosa, Santana, Discovery, Rubinola, Zari ja Jaspi.
Ahvenanmaa on Suomen omenatarha ja täällä viljellään yli 70 prosenttia kaikista maan omenoista.
Toukokuun lopussa ja heinäkuun alussa omenapuut kukkivat kauneimmillaan ja elokuun keskivaiheilla puista poimitaan varhaisimmat lajikeet. Sadonkorjuu jatkuu lokakuun keskivaiheille tai loppuun.
Kesällä Ahvenanmaa on Pohjoismaiden aurinkoisin paikka. Omenoiden maku kehittyy saaristoilmassa viileän kevään ja pitkän, leudon syksyn aikana mahtavaksi ja aromikkaaksi.
Ålands Trädgårdshall hoitaa noin 40 Ahvenanmaan saariston omenanviljelijän omenoiden jakelun.
Punaisia Lobo-omenoita olisi pysytynyt ostamaan suoraan tilalta edulliseen hintaan.
Omenanviljelyyn tutustumisen jälkeen tilan bistrossa oli tarjolla meille lounasta.
Lounaaksi valitsin kauriskäristystä, perunamuusia, kantarellikastiketta ja puolukoita.
Ja juomaksi Stallhagenin erinomaista hunajaolutta.
Lounaan jälkeen suuntasimme Saftstuganille.
Saftstuganin David näytti meille, kuinka nopeasti ja helposti omenoista tehdään hyvää mehua.
Pääsimme maistamaan vastapuristettua omenamehua sekä aiemmin pullotettua ja pastöroituja mehuja eri omenalajikkeista.
Myynnissä oli myös Davidin kasvattamista omenoista valmistettua mehua.
Myynnissä olevat mehut oli pastöroitu, jotta niiden säilyvyys olisi parempi.
Iltapäiväkahveilla piipahdimme Solkullan leipomo-kahvilassa.
Solkullan uusittu leipomo-kahvila sijaitsee Emkarbyn vanhassa kyläkoulussa. Itse Solkullan tila sijaitsee 300 metrin päässä leipomosta, tila ei tapahtuman aikana ollut avoinna.
Vastapaistet pullat olivat houkutelleen paikan päälle sankoin joukoin ihmisiä.
Paikalla oli myös paikallisia käsityöläisiä ja pienyrittäjiä, jotka myyvät käsitöitä, kukkia ja elintarvikkeita.
Kahvipaussin jälkeen kävimme tutustumassa Gottbyssä sijaitsevaan Mickels Gård -luomutilaan.
Vuonna 1730 perustettu Mickels Gårdin perhetila on luomutila, jossa eläimet laiduntavat luonnonlaitumilla. Tilan kaikki rakennukset on entisöity ja vanha päärakennus on muutettu museoksi, joka kuvaa 1800-luvun elämää.
Tilalla oli mahdollisuus nähdä tilan eläimiä aivan lähietäisyydeltä.
Tilalla oli myös paljon paikallisten tuotteiden myyjiä.
Ålandsbondens myi tilan ekologisesti tuotettua luonnonlaidunlihaa.
Tiestitkö, että perunanviljely on yksi Ahvenanmaan tärkeimmistä elinkeinoista. Käytännössä kaikki Ahvenanmaan maakunnassa tuotetut perunat käytetään vuosittain Taffel-tehtaan tarpeisiin. Mickelin tilalla ei perunaa viljellä, ainakaan suuressa mittakaavassa, mutta komeita perunoita oli löydetty koristeeksi.
Lapsille on järjestetty monenlaista puuhaa, kahvilassa oli myynnissä mm. leivonnaisia.
Ennen viimeistä kohdetta teimme pikaisen pysähdyksen paikallisessa ässässä, josta pystyi hankkimaan sellaisia paikallisia tuotteita tuliaiseksi, mitä vierailukohteissa ei myynnissä ollut. Varuboden på Åland on sadonkorjuujuhlien pääsponsori.
Viimeiseksi suuntasimme Maarianhaminan keskustaan Cafe Viktoriin.
Juomaksi valitsin Amalian limonaditehtaan uuden omena-tyrnilimonadin, sillä onko olemassa ahvenanmaalaisempaa makuparia kuin omena ja tyrni? Samasta makuparista on valmistettu myös Ålands Distilleryn uusin lonkero.
Ja mitä olisi Ahvenanmaalla käynti ilman Ahvenanmaan pannukakkua?
Ahvenanmaan pannukakku kermavaahdolla eli ahvenanmaalaisittain lumimuusilla ja luumukiisselillä valittiin saarimaakunnan vuosisadan ruokalajiksi, kun Ahvenanmaan itsehallinto täyttää sata vuotta kesällä 2022. Pannukakku voitti selvästi kilpailijansa äänestyksessä, jossa lähes 2000 ahvenanmaalaista pääsi äänestämään ”vuosisadan ahvenanmaalaista ruokaa”.
Ahvenanmaan kansallisaarre sekä yhdistää että jakaa kansaa. Ikuisuuskysymys kuuluu: valmistetaanko aito pannukakku manna- vai riisipuurosta. Jokainen kuitenkin päättää itse valmistaako pannukakkunsa manna- vai riisipuurosta. Mannasuurimo on kutenkin lähiruokaa, kun taas riisi on tuontitavaraa.
Ahvenanmaalla valmistetaan myös makeisia. Mercedes Chocolaterie valmistaa Lemlandissa (Amalian limonaditehtaan yhteydessä) korkealaatuisia suklaatuotteita, joissa suklaan lisäksi on käytetty Ahvenanmaan meijerin kermaa ja voita.
Smakbyssä Ålands Karamelleriet on valmistanut käsityönä karamelleja keväästä 2021 lähtien. Pääsin keväällä 2021 katsomaan, miten karamelleja Smakbyssä valmistetaan.
Skördefestens Vänner -yhdistys järjestää toukokuun viimeisenä viikonloppuna Ahvenanmaa Vihannoi -tapahtuman (Åland Grönskar), kun omenapuut puhkeavat kukkaan ja parsasatoa päästään korjaamaan.
Laivalla tuliaisostokset säilyivät hyvin kylmässä hytin isolla parvekkeella.
Ennen illallista oli heti aikaa huilailla hytissä ja täytellä aamiaistilausta.
Ennen illallista kokoonnuimme nauttimaan aperitiivit Manhattan Piano Barissa.
Tällä risteilyllä oli Grill House -ravintolassa paluumatkalla tarjolla perinteinen buffet illallinen.
Alkuruoat olivat jo niin täyttäviä, että lämmin ruoka jäi kokonaan väliin.
Jälkiruoalle kuitenkin oli tilaa.
Tämä kolmikko kierteli pitkin laivaa viihdyttämässä matkustajia.
Baltic Queenilla on aina ollut Tallinkin laivojen paras asiakaspalvelu ja niin se oli myös tälläkin matkalla. Vaikka kaikilta ei suomen kieli sujunut, mikä ihan ymmärrettävää on laivan liikennöidessä normaalisti Tallinna - Tukholma -reitillä, niin palvelu oli erinomaista ihan millä kielellä tahansa heidän kanssaan asioi.
Paluumatkalla jaksoi vielä käydä katsomassa illan showta Starlightissa.
Ja pitihän sitä Ibiza Discossakin piipahtaa ennen nukkumaan menoa. Kovin kova meno ei discossa ollut, ainakaan ennen puolta yötä.
Aamu alkoi taas mukavasti merimaisemia ihaillen...
...ja parvekkeella aamiaista nauttien.
Pian laiva peruuttelikin jo Helsingin Länsisatamaan ja oli aika lähteä kotia kohden.
Siljalla Ahvenanmaalle pääsee Turusta/Kapellskäristä Baltic Princessillä ja Helsingistä/Tukholmasta Silja Serenadella ja Silja Symphonylla. Tallinkin Baltic Queen puolestaan pysähtyy Maarianhaminassa matkalla Tallinnasta Tukholmaan ja Tukholmasta Tallinnaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti