Sain kutsun Tallink Siljan pressimatkalle Silja Serenadella Maarianhaminaan ja olihan se lähdettävä vaikka olin jo ensimmäiselle reissulla matkassa mukana. Matkaa oli toteuttamassa Tallink Siljan lisäksi Visit Åland.
Jos mietit onko Ahvenanmaalle turvallista matkustaa näin koronapandemian aikana on vastaus kyllä. Ahvenanmaalla koronatartuntoja on todella vähän ja Maakunnan hallituksen antamat yleisiä tapaamisia sekä yleisötapahtumia koskevat rajoitukset on poistettu 17.6.2021 viimeisimmän epidemiavaihearvioinnin mukaisesti. ja kaikkia yli 15 vuotta täyttäneitä koskeva suositus kasvomaskin käytöstä julkisessa liikenteessä ja yleisillä paikoilla päättyi 28.6.2021.
Laivallekin voi lähteä luottavaisin mielin. Laivoille otetaan kesäkaudella 75 prosenttia matkustajia laivojen maksimikapasiteetista, mikä Silja Serenaden kohdalla tarkoittaa 2 100 matkustajaa. Matkustajia on nyt ollut risteilyillä maksimissaan reilusti alle 2 000, joten tilaa on.
Laivojen ravintoloissa on käytössä porrastetut kattaukset ja matkustajien terveysturvallisuudesta huolehditaan edelleen hyvin tarkasti.
Tallink Silja toivoo jokaisen matkustajan käyttävän kasvomaskia laivan yleisissä tiloissa liikuttaessa sekä huolehtivan tarvittavasta käsienpesusta ja desinfioinnista. Tallink Siljan puolesta on järjestetty puitteet tähän.
Ja vielä kun muistetaan, että jokaisen matkustajan tulee kantaa oma vastuu ja pysyä kotona, mikäli on yhtään oireileva tai sairas. Muistetaan myös pitää tarvittavia turvavälejä muihin matkustajiin sekä noudatetaan miehistön ohjeita. Yhteistyössä pystymme matkustamaan laivoilla luottavaisin mielin ja vastuullisesti.
Matkaan mukaan lähti reilu kymmenen bloggaajaa ja Tallink Siljan edustajat.
Tälle matkalle meille oli varattu DeLuxe -hytit.
Aluksi kokoonuimme yhdessä kokousosastolle, jossa ohjelmassa oli esittelyt pienen välipalan kera.
Ennen illallista oli aikaa tutustua laivaan ja tehdä ostoksia. Laivahan on minulle jo aika tuttu, niin keskityin enemmän ostoksiin ja tuttujen kanssa jutusteluun.
Harri Hyljekin tuli bongattua ja päästiin samaan kuvaankin.
Aperitiivit Sea View Loungessa ennen illalliselle siirtymistä.
Illallinen meille tarjoiltiin Tavolàtassa.
Alkuun herkuttelimme Salumi Mistillä.
Matkaseuralaisten annoksista tuli myös kuvat napattua ensimmäisessa kuvassa "Kanaa Saltimbocca, valkoviinikastiketta, paistettuja kanttarelleja ja pinaattia, murskattua salviaperunaa"
Ja toisessa "Kesäkurpitsalasagne, tomaattia ja ricotta salata -juustoa"
Oma annokseni oli "grillattua lohta, parsakastiketta ja peruna-kesäkurpitsapaistosta".
Jälkiruoaksi vielä tuoreita hedelmiä ja sabayon-kastiketta. Hyvää oli taas kerran iloisen palvelun kera.
Aikaa riitti vielä merimaisemien ihailemiseen. Auringonlasku Itämerellä on aina yhtä komea.
Ennen nukkumaanmenoa maisteltiin erinomaista rosésampanjaa Bon Vivantin viinibaarissa.
Aamulla sumu peitti saaristomaisemat.
Aamulla oli mukava saapua erikoisaamiaselle ystävällisen vastaanoton kera. Aivan oikea henkilö oli ovella vastaanottamassa aamupalalle tulijoita.
Erikoisaamiaisella oli tarjontaa reilusti ja hyvin näillä eväillä lähti aamu käyntiin.
Maarianhaminaan saapuessa sumu oli onneksi hälvennyt.
Aamuaurinko lämmitti jo niin mukavasti, että oli odotettavissa kuuma päivä kaupungilla.
Ensimmäisellä matkalla laiva peruuteli laituripaikalle 6 ja vaihtoi myöhemmin laituripaikalle 3. Nyt saavuttiin jo suoraan laituripaikalle 3 ja maihinnousu Maarianhaminaan tapahtui 5. kannen hissiaulasta,
Huomattavasti lyhyempi matka terminaaliin oli tästä laituripaikasta.
Maarianhaminassa meitä vastassa oli Visit Ålandin edustaja ja Visit Ålandin vieraina pääsimme tutustumaan meille valittuihin kohteisiin.
Terminaalista on reilun kilometrin matka keskustaan ja terminaalin ulkopuolella on kartta parista eri reitistä keskustaan.
Kesällä terminaalin ja keskustan välillä kulkeen ilmainen "Röde Orm -kaupunkijuna"
Meillä oli ohjelmassa ensimmäisenä tutustuminen purjealus Pommerniin. Pommerniin on terminaalilta noin 600 metrin matka. Kävimme siellä lasten kanssa jo ensimmäisellä risteilyllä, mutta on siellä on nähtävää useammallekin vierailukerralla.
Aina yhtä komea näky satamassa kuin satamassa.
Birkan terminaaliin on avattu Hamboden matkamuistomyymälä.
Pommern on historian lisäksi myös kuvauksellisesti mielenkiintoinen kohde.
Ensi kertaa käydessä kannattaa ottaa mukaan kuulokkeet ja kiertää niiden kanssa äänipolku "Tyyrpuurin vahdissa". Muista myös Club One asiakkaan alennus pääsylipusta.
Tällä kertaa itse keskityin lähinnä laivan kuvaamiseen.
Kierroksen jälkeen suosittelen tutustumaan Pommerniin myös laiturilta.
Pommerin ympärille rakennetun telakan ympäri pääsee kiertämään ja samalla pääsee näkemään laivan todelta läheltä ja hahmottamaan se koon paljon paremmin.
Kun laiva on ollut täydessä lastissa ei valkoista osaa rungosta ole ollut kovin paljon näkyvillä.
Merenkulku on ollut Ahvenanmaalle aina tärkeää ja kaupungista löytyykiin siihen liittyvää historiaa. Merelliseen Maariahaminaan voi tutustua omatoimisesti kävelyreittiä seuraamalla.
Pommernilta jatkoimme matkaa kävellen kohti keskustaa.
Lounaalla kävimme Sittkoff Galleriassa sijaitsevassa Boquerianissa. Boqueriaan tutustuimme myös toukokuun pressimatkalla ja silloin maisteltiin tapaksia.
Tapasten lisäksi ravintolassa on tarjolla arkisin lounasta hintaan 12,50 €.
Lounaalla tarjottavaan tapaskoriin kuuluu kolme pientä annosta.
Ceasarsalaattia, chilimarinoituja katkarapuja ja marinoitua punasipulia. Mukavan raikas salaatti ja maukkaat katkaravut.
Paahdettua vuohenjuustoa, ahvenanmaalaista hunajaa ja salsaa. Vuohenjuusto on aikan kuulunut minun henkisten allergioiden listalle. Nyt täytyy myöntää, että olisin voinut syöda vaikka toisenkin annoksen, sillä maku oli todella hyvä.
Risotto con salsiccia. Juuri oikea rakenne ja sopiva suolaisuus hellepäivälle.
Hinta-laatusuhteeltan erinomainen lounas. Kannattaa käydä testaamassa, jos Maarianhaminassa arkipäivänä sattuu olemaan.
Lounaan jälkeen oli omaa aikaa tutustua Maarianhaminaan ja käydä ostoksilla
Seuraavana tutustumiskohteena meillä oli Kulturhistoriska Museum ja Ålands Konstmuseum, jotka sijaitsivat saman katon alla ja molempii pääsee samalla sisääpääsylipulla.
Kesänäyttelyssä voi tutustua hienoon kuviin hyönteisistä, mitkä ovat paikallisen valkokuvaseuran ottamia
Ahvenanmaan kulttuurihistoriallisen museon puolella pääsee tutustumaan Ahvenanmaan historiaan.
Täysin uusittu perusnäyttely esittelee historiaa aina karuille saarille rantautuneista hylkeenpyytäjistä nykypäivän globaaliin ja monikulttuuriseen yhteiskuntaan asti.
Historiallisen museon näyttely on jaettu kronologisesti muinaisaikaan, keskiaikaan, suurvalta-aikaan, 1800-lukuun ja 1900-lukuun. Näin kävijät voivat vaiheittain käydä läpi 7 500 vuotta Ahvenanmaan historiaa. Näyttely käsittelee niin dramaattisia vaiheita kuin arkeakin, aherrusta elannon eteen sekä leikkiä ja juhlaa.
Vielä 1950-luvulla Ahvenanmaalla oli yleisesti käytössä Ahvenanmaan lippuna epävirallinen lippu, joka muodostui kolmesta vaakasuorasta raitaa. Raidat olivat saman kokoisia, ja niistä ylin ja alin olivat sinisiä ja keskimmäinen keltainen. Tasavallan presidentti J. K. Paasikivi ei suostunut vahvistamaan lippua, koska katsoi sen, että lipun ainoat värit olivat samat kuin Ruotsin lipun värit, viittaavan epälojaalisuuteen Suomea kohtaan. Nykyisen lipun hän vuonna 1954 vahvisti, koska siinä on molemmat Suomen vaakunavärit punainen ja keltainen
Merenkulku on ollut tärkeää Ahvenanmaalle aina. Tiestitkö, että merellä Ahvenanmaalle rekisteröidyt tai siellä kotipaikkaansa pitävät kauppa-, kalastus- ja huvialukset voivat vapaasti valita, käyttävätkö ne Ahvenanmaan vai Suomen lippua
Ahvenanmaan taidemuseossa on syyskuuhun asti esillä ruotsalaisen Lars Lerinin akvarellitöitä.
Lars Lerin luetaaan pohjoismaiden lahjakkaimpiin akvarellisteihin. Yli neljä vuosikymmentä kestäneen uransa aikana hän on kuvannut koko joukon erilaisia miljöitä: ränsistyneitä autiotaloja, 60- 70 -lukujen asuntoalueita, arktisten alueiden karua luontoa, Lähi-idän aavikkomaisemia sekä hänelle tuttuja Värmlannin maalaismaisemia.
Iltapäiväkahvit nautittiin Kaffestugan Svarta Kattenissa.
Runsaasta valikoimasta tilasin tietenkin Ahvenanmaan pannukakkua, mikä tällä kertaa tarjottiin omenahillon kera. Jos tykkää enemmän riisipuuroon valmistetusta Ahvenanmaan pannukakusta kuin mannapuuroon valmistetusta, kannattaa käydä testaamassa tänä vaihtoehto, maistui ja näytti kotitekoiselle.
Vielä ennen laivalle paluuta ehdimme käydä Indigon terassilla tutustumassa drinkkien valmistukseen.
Indigon aurinkoisella terassilla on tarjolla juomia moneen makuun.
Drinkkien maistelun jälkeen olikin aika palata laivalle.
Satamaan palattiin Röda Orm kaupunkijunan kyydillä
Pitkän ja kuuman päivän jälkeen oli kiva palata laivaan, missä ilmastointi viilensi mukavasti kylmän suihkun lisäksi.
Illallista meille tarjoiltiin Bon Vivant -ravintolassa.
Pääsin toistamiseen testaamaan Menu Nordicia.
Menu oli muuten sama kuin kesäkuun alussa, mutta viinit oli tällä kertaa eri. Ilman viinejä Menu Nordic maksaa kanta-asiakkaille 65 euroa / hlö. Annokset olivat yhtä maittavia myös tällä kertaa, vaikka esillelaitto poikkesikin hieman siitä mitä se oli menua ensimmäsien kerran testatessa.
KING CRAB & JUNIPER
Norjalaista kuningasrapua, katajanmarjoja, juuriselleripyreetä ja shampanja-Beurre Blanc –kastiketta.
COD & HERBS
Turskaa voissa, savustettua lardoa, tuoretta kurkkua ja kermaista yrttikastiketta.
QUAIL & TRUFFLE
Paahdettua ja sienillä täytettyä viiriäistä Järveotsan tilalta, tryffeli-perunapyreetä.
APPLE & CARAMEL
Paistettu omenamousse, sitruuna-jogurttikermaa ja karamelli-kama -crumble.
Matka kohti Helsinkiä jatkui noin 10 solmun nopeudella, mikä vastaa kilometreinä tunnissa alle kahtakymmentä.
Dance Factoryn show esitetään molempina iltoina klo 21.00 ja 22.30. Menomatkalla show on "Sunny Tunes" ja paluussa "Rock On".
Koska olin nähnyt show jo useamman kerran, oli aikaa tehdä ostoksia laivan myymälöissä.
Koska ostoksiakin on tullut tehtyä joka risteilyllä vähän, ei mitään suuria ostoksia tällä kertaa tullut tehtyä. Näitä lakuturkkareita piti ostaa, kun vihdoinkin niitä taas saa ihan omassa pakkauksessa. Viimeksi niitä on ollut saatavilla omassa pussissa joskus viime vuosituhannella.
Sea View Loungen baarissa syntyi vaikka millaisia kesäisiä drinkkejä...
...mutta ei ole Silja Malibun voittanutta.
Silja Malibun jälkeen olikin aika käydä pikkuhiljaa nukkumaan.
Aamulla sai heräillä rauhassa ja suunnata erikoisaamiaiselle Tavolàtaan ja jälleen kerran iloisen vastaanoton kera.
Laivan saapuessa Helsinkiin vasta klo 12.30 on reilusti aikaa nauttia merimaisemista ja auringosta ulkokansilla.
Silja Serenade risteilee Helsingistä Maarianhaminaan ainostaan 30.7.2021 asti, joten varaa matkasi ennen kuin on liian myöhäistä.
Kiitos Sami kauniista sanoista 😊
VastaaPoista