keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Tallink Siljan uudet laivan viinit, kuohuviinit sekä nimikko-oluet on valittu

Sain kutsun Tallink Siljalta maistelemaan Silja Symphonylle uusia laivan viinejä ja nimikko-oluita.


Tallink Siljan laivan viinit ja samppanjat valitaan kahden vuoden välein lähes sadan viinin
joukosta tiukkojen valintakriteereiden perusteella.
Kun laivanviinit vaihtuvat toukokuussa, uusien viineinen hakuprosessi alkaa edellisenä syksynä. Viinituottajat toimittavat testattavaksi omia ehdokkaitaan. Valinnan suorittaa asiantuntijat kaikilta Tallink Siljan laivoilta ja valintaprosessiin kuuluu muun muassa sokkomaistelu.


Ensimmäisen arviointikierroksen jälkeen kustakin viinityypistä kahdeksan pääsee jatkokarsintaan. Lopuksi viinejä on jäljellä kaksi kutakin viinityyppiä ja näiden välillä ratkaisu tapahtuu tuottajan kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Tuottajan on kyettävä toimittamaan kahden vuoden ajan tasalaatuista tuotetta ja määrät ovat suuret esimerkiksi vuodessa kuohuviiniä tarvitaan 200 000 pulloa (0,75 l) ja 350 000 piccolopulloa.



Laivan viinit  ovat erityisesti ruokaviinejä, joten niiden tulee sopia hyvin laivalla yleisimpien ruokien kumppaniksi. Valkoviiniä kalan ja salaattien seuraksi, punaviiniä pihvin ja juustojen kaveriksi. Kuohuviini ja samppanja tervetuliaisjuomaksi tai aperitiiviksi.
 
Laivan viini on perinteisesti hinnaltaan viinilistan edullisesta päästä, jolloin se sopii useimmille asiakakaille. Laivan viini onkin laivayhtiön asiantuntioiden testaamaan ja hyväksi havaitsemaa laatua edulliseen hintaan.


Laivan viinit ovat olleet useana vuonna laivojen myydyimpiä viinejä ja niitä myydäänkin vuosittain yli puoli miljoonaa pulloa, piccolopullot mukaan lukien yli miljoona pulloa.


Laivan samppanjaksi valikoitui Bauchet´n perheen tuottama Bauchet Brut. Rypälemehu laitetaan ensin käymään terästankkeihin ja lopullinen kypsyminen tapahtuu vähintään kahden vuoden ajan pulloissa. Sokeripitoisuudeltaan samppanja on luokiteltu kuivaksi. 


Kevyen ja runsaan samppanjan maussa on häivähdys mantelista ja paahtoleivästä. Sushi ja merenelävät sopivat hyvin Bauchet´n samppanjan kaveriksi. Samppanja sopii myös hyvin nautittavaksi läpi aterian. Hinta laivan myymälöissä 28,90 € / 0,75 l.

Italialaisen Barbonin perheen tuottaman Brioso Spumante -kuohuviinin Glera- ja Chardonnay-rypäleet poimitaan elo-syyskuun vaihteessa. Sato puristetaan ja rypälemehu käytetään ensin viiniksi. Toinen käyminen  tapahtuu terästankeissa, jolloin viini saa hiivan myötä kuplansa ja siitä tulee kuohuviiniä.


Brioso Spumante on väriltään oljenkeltaista, tuoksultaan hedelmäistä ja suutuntumaltaa raikasta ja eloisaa. Hapokkuus ja kevyt makeus ovat hienosti tasapainossa. Hedelmäisessä maussa on vihreää omenaa ja kypsää päärynää. Kuohuviini sopii hyvin aperitiiviksi sekä kylmien alkupalojem, merenantimien, salaattien ja vaalean lihan kaveriksi. Hinta laivan myymälöissä 8,50 € / 0,75 l.


Saksalaisen Geilin perheen tuottamassa Geil Riesling valkoviinin tuoksussa ja maussa on sitrusta, omenaa ja tuoreita yrttejä. Sen raikas hapokkuus ja mineraalisuus sopii leikkaamaan rasvaisten kalojen, kuren siikan ja lohikalojen ja jopa makkaroiden raskautta. 


Viini sopii erityisesti kevyille kotimaisille kaloille (kuha, hauki, ahven), äyriäisille sekä vaalelle lihalle ja aasiailaisten ruokien kaveriksi. Hinta laivan myymälöissä 8,50 € / 0,75 l.


Pohjois-Italiassa Zonin perheen tuottama Velluto Appassimento on valmistettu perinteisellä menetelmällä, jonka erityispiirre on kypsien rypäleiden kuivattaminen kuukauden ajan oljilla päällystetyillä hyllyillä hyvin ilmastoidussa tilassa. Käsittely tiivistää Corvina-, Corvinone- ja Rondinella -rypäleiden aromeja ennen rypäleiden puristamista. Rypälemehua kypsytetään neljä kuukautta tammitynnyreissä ennen pullotusta.  
 

Rubiininpunaisessa viinissä tuoksuu kypsät kirsikat ja se on suutuntumaltaan täyteläinen ja runsas, jälkimaultaan silkkinen ja pitkä. Velluto Appassimento on hyvä seurusteluviini, joka on parhaimmillaan runsaan makuisten pastaruokien ja grillatun lihan kanssa. Hinta laivan myymälöissä 8,50 € / 0,75 l.


Olen enemmän viininen peruskuluttaja, kuin asiantuntija ja peruskuluttajan näkökulmasta sekä omat makutottumukset huomioiden kaikki uudet laivan viinit olivat hyviä. Jos johonkin järjestykseen ne pitäisi laittaa olisi ensimmäisenä punaviini, jota seuraisi valkoviini, samppanja ja kuohuviini. Helppoja viinejä nauttia sellaisenaan tai ruoan kanssa. Joutuu ehkä muutaman pullon seuraavalta laivamatkalta kotiin ostamaan, sillä sen verran hyvä hinta-laatusuhde viineillä on.


Kaksi vuotta sitten laivoille valitut nimikko-oluet ovat nekin saaneet seuraajansa. Nimikko-oluiden löytämiseksi järjestettiin kilpailu, johon osallistumiskutsu lähetettiin yli 20 panimoon Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Englannissa, Tanskassa, Norjassa ja Latviassa. Kilpailuun osallistui lopulta 40 kilpailuehdot täyttävää olutta 15 eri pienpanimosta.


Finaaliin päätyi mm. sokkomaistelun jälkeen 6 erinomaista kandidaattia, ja niistä voittajiksi valikoituivat Suomenlinnan panimon Bell Porter ja virolaisen Pühaste-panimon Sireen.


Virolaisen Pühaste -panimon Sireen oluen valmistuksesa on käytetty mm. ohramallasta, Earl Grey -teetä, ruiskaunokkia, humalaa, hiiva ja vettä. Olut sopii hyvin nautittavaksi sellaisenaan tai grillattujen ruokien, keittojen tai pizzan kanssa. Amber ale -tyyppinen olut suositellan tarjoiltavan 8 - 12 asteisena, jolloin oluen maku on parhaimmillaan.
 
Suomenlinnan panimon Bell Porter on perinteinen portteri. Tumma keskivahva olut vaahtoa komeasti ja sen paahtuneessa maussa on aistittavissa mieto lakristin maku.  Olutta suositellaan kokeiltavan mm. ostereiden ja muiden merenelävien, mehukkaiden paistosten tai suklaisten jälkiruokien kanssa.


Oluista en kumpaakaan olisi ensimmäisenä pubista tilannut, sillä enemmän olen perinteisten "laatikko-oluiden" ja saksalaisten oluiden ystävä. 


Molemmat oluet yllättivät positiivisesti, mutta Suomenlinnan panimon Bell Porter oli enemmän minun makuuni. Ehkä se Sireen oluen Earl Grey -teen maku vaati hieman enemmän totuttelua. Kannattaa siis poistua hieman mukavuusalueelta ja kokeilla välillä jotain uusia makuja - ne voivat yllättää.


Kiitokset Tallink Siljalle mukavasta maistelutuokiosta m/s Silja Symphonylla. Lisää laivan uusista viineistä voi lukea uusimmasta Club One -lehdestä ja oluista lisäinfoa löytyy uusimmasta tarjouskuvastosta.

tiistai 11. huhtikuuta 2017

Saaristoristeilyllä lasten kanssa 8.4.2017


Olin varannut saaristoristeilyn lauantaille 8.4.2017. Matkassa mukana minun lisäksi oli molemmat lapseni ja työkaverini 8-vuotiaan tyttärensä kanssa. Hintaa viiden hengen matkalle E-hytin kanssa tuli yhteensä 30 euroa - ei paha.



Lähdimme lauantaina aikaisin aamulla ajamaan kohti Turkua ja perillä olimme jo ennen Galaxyn saapumista.



Auton pysäköimme Silja Linen pysäköintialueella, missä pysäköinnille tuli hintaa 10 euroa. Samalla hinnalla olisi pysäköinnyt vuorokauden.


Kaikki matkustajien ollessa Club Onen Gold -tasolla saimme lähtöselvityksessä vielä juomakuponkeja yhteensä 51,40 euron arvosta. Samalla huomasin, että paluumatkan E-hytti oli vaihdettu B-hytiksi.










Laivaa odotellessa lapset viihtyivät hyvin terminaalin leikkipaikalla.



Galaxylla meitä ja muita matkustajia vastassa oli Harri Hylje.



Hyttimme sijaitsi 9. kannella.





Ensimmäiseksi menimme testaamaan Galaxyn Siljalandia.






Pallomeressä ei ruuhkaa ollut.



Ja ei siellä muutenkaan muita lapsia ollut.





Aamukahvilla kävimme Cafeteriassa. Jos pientä luksusta aamuun haluaa, suosittelen erikoisaamiaista Grill Housessa tai brunssia Happy Lobsterissa.






Lauantaisin ja sunnuntaisin saaristoristeilyllä viihdytään lastenohjelman merkeissä. Lähes joka lauantai ja sunnuntai mukana seilaa lasten suosikkiesiintyjä, joka esiintyy sekä menomatkalla Galaxylla että paluumatkalla Baltic Princessillä.Tällä risteilyllä matkassa mukana oli Riesa-Pelle.


Väsynyt matkaaja.






Aurinkoisina päivinö on mukavaa kannella ihailla kaunista saaristoa.



Mutta voihan niitä maisemia ihailla myös sisältä.







Saaristoristeilyn aikana ehtii tehdä hyvin myös Tax Free-ostoksia molemmilla laivoilla. Mutta nuuskaa on myynnissä ainoastaan Galaxylla.


Lasten kanssa matkatessa hytti on ehdoton valinta. Siellä säilyy matkatavarat ja välillä voi käydä huilaamassa, jotta jaksaa taas.







Starligt Palacessa oli rauhallista koko matkan ajan.


Tavolàta löytyy nyt myös molemmilta Turun laivoilta.






Ennen Maarianhaminaan saapumista ehdimme vielä jumppaamaan Muumin kanssa.





Ja pitihän Muumia myös päästä halaamaan.

Maihinnousu Maarianhaminassa tapahtui 5. kannen peräosasta.









Maarianhaminassa laivanvaihto sujui nopeasti ja pian olimmekin Baltic Princessin kyydissä matkalla takaisin Turkuun.



Hyttimme sijaitsi 5. kannella.


Sen verran kova nälkä oli jo tullut, että päätimme mennä ensimmäiseksi syömään. Ravintolaksi valitsimme Tavolàtan, mikä Baltic Princessille oli alkuvuodesta avattu.




Hienosti oli totetutettu ravintolan remontti, lisää valoisuutta olis saatu puhkaisemalla seiniin reiät ikkunoille.



Ja koska Helsingin laivojen Tavolàta-ravintoloista ei pizzaa saa, oli valinta helppo.


Lapsille oli oma ruokalista tai mahdollista hakea ruokaa Grill Housen puolella olevasta lasten pöydästä. Ruokailu sujui hyvin, pizza maistui ja palvelu oli erinomaista!






Ruokailun jälkeen olikin hyvä lähteä tutustumaan myymälöiden valikoimiin.




Isommat lapset halusivat mennä Starlight Palaceen katsomaan Riesa-Pelleä.




Esityksen lopuksi Riesa-Pelle teki lapsille ilmapallohahmoja.



Onni sai ensimmäistä kertaa omalla juomakupongillaan Harri Hylje -juoman.




Riesa-Pellen shown jälkeen olisi ollut mahdollista jäädä pelaamana Bingoa, mutta jatkoimme myymäläkierrosta.




Aurinkokannella tuli myös käytyä.



Risteilyn loppuhuipennus oli Klubilla järjestetyt Harri Hylkeen synttärit.










Synttäreillä tietysti tanssittiin...



...onniteltiin synttärisankaria...






...ja tietysti leikittiin.


Vielä viimeiset halit Harrille.



Ja niin Turku häämötti jo horisontissa ja oli aika siirtyä hyttiin odottelemaan maihinnousun alkamista.


Kiitokset Galaxyn ja Baltic Princessin miehistöille, Muumille, Riesa-Pellelle ja Harri Hylkeelle mukavasta saaristoristeilystä.


Takana oli mukava päivä ja edessä vielä vajaan parin tunnin ajomatka kotiin.