Tallink Silja Linen uudet nimikkoviinit ja -oluet on jälleen valittu ja tänään pääsin maistelemaan niitä Silja Serenadelle Tallink Silja Oy:n kutsumana.
Valikoimasta löytyy kuusi viiniä ja kaksi olutta, jotka on kaikki valittu eurooppalaisilta tuottajilta. Viinit ja oluet ovat jo saatavilla kaikilla Tallink Silja Linen laivoilla ja Tallinkin hotelleissa seuraavan kahden vuoden ajan.
Valintaprosessissa maistettiin 130 erilaista viiniä viidestä eri kategoriasta: samppanjat, kuohuviinit, valkoviinit, punaviinit ja roseeviinit. Viinit tulivat eurooppalaisilta tuottajilta kuudesta eri maasta.
Nimikkoviini on perinteisesti hinnaltaan viinilistan edullisesta päästä, jolloin se sopii useimmille asiakkaille. Nimikkoviini onkin laivayhtiön asiantuntioiden testaamaan ja hyväksi havaitsemaa laatua edulliseen hintaan. Lisäksi nimikkoviinit ovat laivojen suosituimpia viinejä.
Tallink Silja Linen nimikkoviinit ja -oluet 2024
Laivan kuohuviini – Palau Brut Organic Cava & Palau Rose Organic Cava
Alkuperä: Espanja, Penedès
Palau Brut Organic Cava rypäleet: Parellada, Xarel-lo, Macabeu
Palau Rosado Organic Cava rypäleet: Garnacha, Pinot Noir
Suositeltu tarjoilulämpötila: 6-8 °C.
Palau Rose Organic Cava tarjoaa tuoreiden hedelmien tuoksuvivahduksia, joiden seassa voi aistia ruusujen ja liljojen kukkaisia sävyjä sekä sitrushedelmäisen loppusilauksen. Mausta löytää eleganttia, nuorekasta ja raikasta hedelmäisyyttä.
Sadonkorjuun jälkeen rypäleet viedään nopeasti puristustaloon. Täällä ne lajitellaan ja puristetaan huolellisesti. Pullotuksen jälkeinen käyminen tapahtuu kontrolloiduissa lämpötiloissa.
Näillä raikkailla, hedelmäisillä ja kermaisilla cavoilla on hieno koostumus ja ne sopivat täydellisesti vahvojen ja mausteisten makujen kanssa nautittavaksi. Ne sopivat nautittavaksi myös juustojen, riisin Iberian kinkun, kalan sekä merenelävien kanssa.
Laivan samppanja – A&J Demiére Blanc de Noirs Brut
Tämän viinitilan historia alkoi vuonna 1936 Fernand Demièren kanssa, joka osti ensimmäiset viiniköynnökset Fleury la Rivièren alueelta. Audrey & Jérôme, tilan kolmas sukupolvi, otti alueen haltuunsa 2000-luvun alussa. He halusivat uudistaat tilaa kehittämällä uusia tuotantovälineitä perinteisten valmistusmenetelmien rinnalle.
Rypäleet: Pinot Meunier 70 %, Pinot Noir 30 %
Suositeltu tarjoilulämpötila: 6-8 C.
Tämä samppanja on maultaan raikas ja pyöreä. Siinä on eleganttia monivivahteisuutta, hedelmäisiä makuja ja tasapainoinen jälkimaku. Se on vaalea samppanja vain punaisista viinirypäleistä.
Viiniköynnökset kasvavat kalkkihiekkaisessa maassa Fleury la Rivièressä Vallée de la Marnen alueella. Tämän samppanjan viini on fermentoitu ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa astioissa. Tämän cuvéen pohja on vuodelta 2018. Pinot Meunierin viini lisätään lopulliseen seokseen. Samppanjaa kypsytellään vähintään 36 kuukautta.
Hedelmäisyyden ja happamuuden tasapainon ansiosta tämä samppanja sopii täydellisesti aperitiiviksi. Raikas ja pyöreä, Blanc de Noirs Brut harmonisoituu ilmeikkäiden makujen kanssa. Se sopii juustojen, kalan, äyriäisten, siipikarjan, possun tai jopa kastikkeessa olevan naudanlihan kanssa nautittavaksi.
Laivan valkoviini – Weingut Frey Grenzhügel Riesling Organic
Perheomisteinen Weingut Frey on 100 % sertifioitu luomuviinitila Rheinhessen viinialuella, joka on Saksan tunnetuimpia. Rypäleenviljelyn juuret suvussa ulottuvat 1700-luvulle. Nykyään perheen nuorin sukupolvi, Philipp ja Christopher Frey, yhdessä isänsä Stefanin kanssa vievät perheen perinnettä eteenpäin ja valvovat viinitilan toimintaa. Neljän sukupolven kokemus ja tieto yhdistettynä viimeisimpään teknologiaan saavat aikaan harvinaislaatuisia viinejä.
Kuiva valkoviini, jonka aromiprofiilissa korostuvat sitruksen sävyt ja ihastuttavat, trooppiset maut. Suutuntuma paljastaa raikkaan happamuuden ja mineraalisuuden – täydellisessä tasapainossa Rieslingille tyypillisten vihreän omenan, päärynän, hunajamelonin, valkoisen persikan ja mandariinin kanssa, jotka viipyvät pitkässä jälkimaussa.
Rheinhessenin alue on tunnettu valkoisista rypälelajikkeistaan, joista Riesling on viljellyin. Viiniköynnökset kasvavat pienillä tonteilla, jotka ovat enimmäkseen etelä-lounassuuntaisesti jolloin viinirypäleet altistuvat enemmän auringolle, joka kypsyttää ne mehukkaiksi.
Tämän Rieslingin viinirypäleet viljellään luonnonmukaisesti kalkkiperäisessä maassa. Sadonkorjuussa painopiste on valikoivassa käsinpoiminnassa, jonka jälkeen ne kuljetetetaan varovasti viinitilalle ja puristetetaan kevyesti.
Tämä kuiva viini sopii täydellisesti kalan, äyriäisten ja salaattien kanssa nautittavaksi. Viini on myös erinomainen seurusteluviini perheen ja ystävien kanssa.
Laivan roseeviini – Terre di Chieti Rosato Organic
Tämä kuiva roséviini tulee Abruzzon Chietin maakunnan kukkuloilla sijaitsevilta viinitarhoilta, missä ne on rypäleet on viljelty luomu- ja vegaanisin tuotantomenetelmin. Viinitarhat sijaitsevat Chietin maakunnan sydämessä, Maiellan kansallispuiston ja Adrianmeren välissä, mäkisellä alueella, pääasiassa savi-kalkkikivimailla. Rypäleet kerätään kellariin syyskuun lopussa ja viinistetään, jolloin saadaan aikaan kaunis vaaleanpunainen väri.
Alkuperä: Italia, Abruzzo
Rypäleet: Montepulciano
Suositeltu tarjoilulämpötila: 8-10 °C.
Roseeviini tarjoaa pehmeän ja marjaisan makuelämyksen, jossa kesän marjat ja kirsikat tanssivat tasapainoisen happamassa syleilyssä. Tämän kuivan roseeviinin makuprofiili on täyteläinen ja moniulotteinen.
Viinii on valmistettu luomurypäleistä. Viinin aromin parantamiseksi käyminen tapahtuu alhaisessa lämpötilassa ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä. Käymisen lopulla, hiivan vanhetessa, muodostuu viiniin pehmeä ja eleganssi maku.
Laivan punaviini – Villa Paradiso Chianti Organic
Intohimo, rohkeus ja dynaamisuus ovat Piccinin perheen ja heidän tilansa kulmakiviä. Viinitilan historia ulottuu vuoteen 1882, jolloin kauppiasperheeseen syntynyt Angiolo Piccini toteutti visiotaan perustamalla pienen viinitilan Toscanan sydämeen, Chiantin kukkuloille. Tältä maapalalta Angiolo ja hänen perilliset toivat Piccini-nimen maailman joka kolkkaan. Yli 140 vuoden ja viiden sukupolven ajan Piccinin perhe pyrkii ainutlaatuiseen päämäärään: kertomaan tarinan italialaisista viineistä ja sen pyrkimyksestä huippuosaamiseen.
Alkuperä: Italia, Toscana
Rypäleet: 95 % Sangiovese, 5 % Merlot
Suositeltu tarjoilulämpötila: 18 C.
Keskitäyteläinen punaviini tarjoaa suussa samettisen pehmeyden, hienovaraiset tanniinit ja tunnistettavat punaisten hedelmien vivahteet.
Toscanan maaperästä huolella valitut hienoimmat Sangiovese- ja Merlot-rypäleet läpikäyvät huolellisen käsittelyn valvotussa lämpötilassa, jota seuraa pidempi maserointijakso.
Selkeän rakenteen ja tasapainoisen happamuuden ansiosta tämä viini sopii täydellisesti possulle, BBQ-ruoalle sekä pizzalle.
Oluiden kanssa pääsimme myös maistelemaan burgeria ja sukaakakkua.
Nimikko-oluet valittiin 36 erilaisen oluen joukosta, joista 21 oli lager- ja 15 porter-olutta. Mukana oli oluita panimoista sekä Suomesta, Ruotsista että Virosta. Molemmat nimikko-oluet tulevat tänä vuonna virolaisilta panimoilta.
Laivan lager-olut – Pühaste Pootsman 4,8 % (Viro)
Raikkaan ja kevyen maun ansiosta tämä olut sopii erityisen hyvin paahdetun kanan, lohen, hampurilaisten kassa nautittavaksi tai ihan sellaisenaan kesällä laivan aurinkokannella.
Laivan porter-olut – Põhjala Must Kuld 7,8 % (Viro)
Erittäin erityinen olut erityisille ihmisille, tämä täyteläinen portteri (7,8 %) on pehmeä hunajaisten vivahteidensa ansiosta.
Täydellinen paahdetun ankkafileen, savustetun porsaan kyljen ja juustojen kanssa. Sopi erinomaisesti myös suklaakakun kaveriksi, vaikka ensin vähän epäilin.
Vaikka erilaiset viinit ovatkin tulleeksi tutuiksi Tallink Silja Linen laivoilla ja henkilökunnan suosittelemana, olen edelleenkin enemmän viininen peruskuluttaja, kuin mikään asiantuntija. Peruskuluttajan näkökulmasta sekä omat makutottumukset huomioiden kaikki uudet laivan viinit tänäkin vuonna hyviä ja niitä oli vaika laittaa paremmuusjärjestykseen. Oluen osalta valinta oli helpompi ja lager oli niistä se parempi.
Jos johonkin järjestykseen ne pitäisi laittaa olisi ensimmäisenä kuohuviini. Kakkossijalle pääsi samppanja ja sen jälkeen valkoviini, roseeviini ja punaviini. Rosee-versio kuohuviinistä pääsi tällä kertaa viimeiselle sijalle. Mutta helppoja viinejä kaikki ja ruokien kanssa niiden maku muuttui mukavasti. Täytyy jatkaa testailua seuraavalla laivamatkalla.
Olutta on myynnissä ravintoloiden ja baarien lisäksi myös laivan myymälöissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti