tiistai 27. helmikuuta 2018

Päivä Tukholmassa risteilyllä m/s Galaxylla 22.2. - 24.2.2018


Alunperin olin lähdössä m/s Baltic Princessin ensimmäiselle telakoinnin jälkeiselle matkalla, mutta telakoinnin pitkittyessä sain matkan siirrettyä m/s Galaxyn päivä Tukholmassa risteilylle.Talviloma oli edellisen risteilyn jälkeen jatkunut mökillä Etelä-Savossa, joten lähdin keskiviikkona kohti Turkua junalla Pieksämäeltä. Pitkän junamatkan katkaisi mukavasti junan vaihto Tampereella.Turussa olin varannut yön Laivahostel Boreasta. Edellisen kerran Borella olin yöpynyt edellisenä kesänä.Tällä kertaa olin taloudellinen ja olin varannut 27 euron hintaan entisen miehistöhytin, ilman vessaa ja suihkua. Vessoja ja suihkuja löytyi useita lähellä hyttiäni, joten mikään ongelma tuo ei ollut. Lisäksi vuoteet piti itse pedata. Siisti ja hyvän kokoinen hytti edulliseen hintaan.

Turun keskustassa vietetyn ajan jälkeen kävin vielä kuvaamassa satamassa olevaa m/s Galaxya.Hylje-kello Turussa on vaan niin hieno, että se pitää joka kerta kuvata.


Turun Linna.
Bore iltavalaistuksessa.


Suomen Joutsen.


Takasin Borelle ja nukkumaan.Hyvin nukutti ja aamulla heräsin vieressä olevalta autokentältä kuuluviin liikenteen ääniin.
Yöpymisen hintaan kuului aamusauna......sekä aamiainen laivan ravintolassa.Aamiaisen jälkeen oli vielä aikaa kierrellä laivassa.Entisen myymälän tilalle oli rakennettu oleskeluhuone.Manoeuvre Barissa on vanhan ajan tunnelma astittavissa.


Telakan valmistekyltti.


Turun ammatti-instituutti aloitti vuoden 2018 alussa opetustoiminnan museolaiva s/s Boressa. Ammatti-instituutille siirtyvät laivan hostel-, aamias- ja kokoustoiminta. Vaikka opetustoiminta Borella käynnistyi, jatkuu museotoiminta entisellään osana Merikeskus Forum Marinumia ja laiva kuuluu jatkossakin merikeskuksen museolaivastoon.

Borelta jatkoin matkaa kohti Silja Linen terminaalia.Päiväksi olin sopinut käynnin Silja Linen arkistoon, joka sijaitsee Turussa sataman alueella.
Päivä arkistossa meni nopeasti ja lainaan lähti paljon vanhoja nostalgisia esitteitä ja dioja. Arvostan, että Tallink Siljalla on ollut halua säilyttää arkisto kaikkine aarteineen, useista fuusioista ja muutoista huolimatta.


Arkistopäivän jälkeen lähtöselvitin lippuni illan lähdölle ja lähdin vielä pariksi tunniksi Turun keskustaan, missä kävin myös katsomassa Tallink Siljan uutta matkamyymälää.Illalla vihdoin ja viimein m/s Galaxy saapui Turkuun...
...ja tuntia myöhemmin se suuntasi ainutlaatuiselle päivä Tukholmassa risteilylle, mukanaan noin 600 matkustajaa. Päivä Tukholmassa risteily mahdollisi laivan siirtymisen sujuvasti omalle vuorolleen Tukholmassa.Matkalle minulla oli varattuna A-luokan hytti 8. kannelta.
Illallisella kävin Tavolátassa syömässä parasta pizzaa, mitä Itämereltä saa.


Tuliasostokset tuli tehtyä laivan myymälöistä jo menomatkan aikana.


Pari olutta pubissa...


...ja pitkän päivän jälkeen uni vei voiton laivan viihteeltä.


Aamulla laiva saapui ensin omalle laituripaikalleen, mutta siirtyi lastin purkamisen jälkeen päiväksi laituripaikalle 511. Tuolloin maihin- ja laivaannousu tapahtui autokannen kautta.

Näkymä aamulla hytin ikkunasta.
Aamiaisella kävin Buffet Silja Line -ravintolassa.


Kannella kuvailemassa.
Poistuin laivasta aamiaisen jälkeen.Tarkoituksena oli kuvata Arianden läheisyydessä olevata pysäköintialueelta aamulla saapuvat laivat, mutta koska keli oli harmaa ja kylmä kuvasin vain Silja Serenaden saapumisen, jonka jälkeen lähdin bussilla kohti keskustaa.


Af Chapman Skeppsholmenilla ja hieman kauempana Stadsgårnedilla Silja Linen liikenteestäkin tuttu Birger Jarl.Rakennuksia Skeppsholmenilla.

Skeppsholmenille johtavalla sillalla on komeat kullanväriset kruunut.


Kuninkaanlinna.


Pajunkissoja Grand Hoteliin edessä, kevät on tulossa.
Kungsträdgårdenin tunnelbana-asemalla kävin ensimmäisen kerran.


Samalla tuli myös tehtyä ensimmäinen matka tunnelbanan sinisellä linjalla.T-Cetralenin asemalta matka jatkui vihreällä linjalla kohti Gullmarsplanin asemalla......josta jatkoin junalla poikittaisrataa pitkin (tvärbanan) kohti Luman asemaa.


Luman aseman läheisyydessä sijaitsee Adidaksen Outlet-myymälä, josta aina välillä tulee tehtyä hyviä löytöjä.


Tukholman konserttitalolla tapasin Tukholman läheisyydessä asuvan ystävän.
Kävimme lounaalla muutamaa päivää aiemmin avatussa italialaisessa Eataly -ravintolassa, joka sijaistee Biblioteksgatanilla. Ravintolassa testasimme kovasti kehuttua pizzaa ja täytyi kyllä todeta, että oli kaikkien kehujen arvoinen.Jos tykkäät laivoilla olevan Tavolátasta, niin suosittelen testaamaan myös Eatalya.

Erilaisten ravintoloiden ja baarien lisäksi voit ostaa erilaisista myyntipisteistä italialaisia herkkuja mukaan. Valikoimaan kuuluu mm. hedelmiä, vihanneksia, juustoa, pastaa, ilmakuivattua kinkkua, mereneläviä, leipomotuotteita, makeisia sekä kodintarvikkeita.


Harvinaninen näky Värtanilla. Neljä Tallink-konsernin laivaa samaan aikaan satamassa, kaikki Suomessa rakennettuja, kaikki Värtanilta liikennöidyt reitit edustettuna ja jokaisen laivan perässä liehuu eri maan lippu. Klikkaa kuva isommaksi.

m/s Galaxy.


m/s Baltic Queen.


m/s Romantika.


m/s Silja Serenade.


Kuvaamisen jälkeen oli aika palata laivalle.


Näkymä hyttini ikkunasta.


Lähdin hytistä kannella kuvailemaan Silja Serenaden lähtöä.


Romantika kuvattuna Galaxyn kannelta.
Ja niin lähti Silja Serenade Maarianhaminan kautta kohti Helsinkiä.


Tallink Silja.


Galaxyn perässä liehuu Ruotsin lippu.


Pääsin illan aika pienelle kierrokselle Galaxylla.Kierros aloitettiin vielä tyhjänä olevasta Buffet-ravintolasta.

7. kannen keittiötiloja.Galaxyn Happy Lobsterissa on tyyliä.
Tavolàta noudataa samaa konseptia sisutuksessa kuin muillakin laivoilla.


2. kannen varastotiloja.Kokousosaston huoneet on nimetty Eurooppalaisten pääkaupunkien mukaan.


Starlight Palacen baaritiskin takana näyttää tällaiselta...


...ja esiintymislavan takahuoneessa tällaiselta.Kierroksen jälkeen kävin illallisella Grill Housessa, missä tilasin listalta karitsaa. Annos oli erittäin hyvää ja kooltaan odottamaani suurempi.


Jälkiruoaksi nautin parit Guinnessit pubin puolella, jonka jälkeen alkoikin jo väsyttämään. Hyvät yöunet tosin keskeytyi railakkaiden ruotsalaisten hyttikäytävillä pitämiin ääniin.


Aamu lähti kuitenkin käyntiin meriaamiaisella nautitun muutaman kahvikupillisen jälkeen.


Pian Galaxy saapuikin jo Turkuun ja oli aika poistua laivasta.Edessä oli vielä junamatka Helsinkiin.


Kiitokset Galaxyn miehistölle mukavasta merimatkasta ja tietysti Turun siljalaisille arkistopäivän mahdollistamisesta!

4 kommenttia:

 1. Millainen tuo Bore oli nukkua näin talvikautena? Eli oliko talven kylmyys havaittavissa seinissä tai lattioissa?
  Todella mielenkiintoinen postaus jälleen, tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin noissa vanhoissa miehistöhyteissä oli hieman viileää, ei kuitenkaan kylmä. Talven kylmyys oli havaittavissa lähinnä lattioissa ja ikkunan luona. Voi tietysti johtua siitä, etten täysin ymmärtänyt katossa olevan ilmastointi/lämmitysräppänän toimintaperiaatetta.

   Mutta villasukkien ja ohuen fleece-takin kanssa pärjäsi yön peiton alla oikein hyvin :)

   Poista
 2. Kummalle laivalle kannattaa lähteä 12v pojan ja 3v pojan kanssa, MS Silja Galaxy vai MS Silja Symphony?
  Vanhempi poika haluaisi Galaxylle (varmaan viidennen kerran) ja nuorempi sanoo kaikkia laivoja samanlaisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan makuasia. Silja Symphonylla matka kestää pidempään, kun taas Galaxylla saa viettää päivän saaristossa. Itse lähtisin lasten kanssa Helsingistä Tukholmaan.

   Poista