keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Joulukalenterin palkintomatka m/s Megastarilla 8.1.2019

Tämän vuoden ensimmäinen matka olikin hieman erilainen, sillä matka oli Valkeat Laivat Joulukalenterin palkintomatka, joka toteutettiin yhteistyössä Tallinkin kanssa. Valkeat Laivat Facebook -sivulla pystyi, vastaamalla ja tykkäämällä joulukalenterissa esitettyihin kysymyksiin keräämään arpoja ja eniten arpoja keränneiden kesken arvottiin voittaja. Pääpalkintona oli Megastarin ostosristeily yhdessä Tallink Siljan edustajan ja Valkeat Laivat -sivuston ylläpitäjän kanssa.
Kaikki 24 arpaa keräsi ainoastaan 11 osallistujaa ja voittoarpa heidän joukosta osui Sami Penttilälle.Matkaan lähdettiin tiistaina 8.1.2019 Helsingistä klo 10.30 lähtevällä vuorolla. Matkalle voittaja sai ottaa yhden matkaseuralaisen ja Tallink Siljalta mukana oli viestintäjohtaja Marika Nöjd.


Aika yksitoikkoiselle näytti Länsiterminaali 2:n lähtevien laivojen lista, kun muut terminaalista liikennöivät laivat olivat telakalla.


Matka Tallinnaan alkoi räntäsateessa.


Megastar on Tallink Siljan uusin alus ja se käyttää polttoaineena nesteytettyä maakaasua. Liikennöimisen Megastar aloitti tammikuun lopulla 2017.


Matkustimme mennen tullen Business Loungessa. Business Loungessa hintaan kuuluu tarjolla olevat  kylmät ja lämpimät ruoat ja laaja valikoimia juomia. Business Loungen palveluista pääsee nauttimaan 65 euron lisämaksulla/suunta.Hiljainen ja tyylikkäästi sisustettu Business Lounge sijaitsee 7. kannen keulassa, aivan sisääntulon vieressä.Matka aloitettiin mukavasti aamiasella.Ja kun ostosristeilyllä oltiin, pitihän sitä myös Itämeren suurimmassa laivamyymälässä ostoksilla käydä.
Myymälässä oli SuperSale -tarjouksien lisäksi myös viikoittain vaihtuvia tarjouksia.

Ostosten jälkeen tapasimme laivan intendentin Üllar Märtinin, jonka johdolla lähdimme vierailulle konevalvomoon.Konevalvomoa meille esitteli Konemestari Andres Lepik.
Monitoreista meille esiteltiin mm. mitkä laivan koneista olivat sillä hetkellä käytössä.

Opimme myös, että LNG-käyttöinen laiva lähtee aina satamasta dieselmoottoreita käyttäen ja kun liikkeelle päästään, niin dieselit vaihdetaan nesteytettyyn maakaasuun.


Seuraavaksi pääsimme tutustumaan tilaan, missä LNG-säiliöt sijaitsivat.Alus on varustettu kahdella suurella pääkannen alle sijoitetulla, ruostumattomasta teräksestä valmistetulla LNG-säiliöllä, joiden kokonaistilavuus on 600 m3.

LNG itsessään on nesteytettyä kryogeenikaasua, joka on säilytettävä erittäin alhaisissa lämpötiloissa: –160 °C:ssa ja 4–6 barin paineessa. Säiliöt ja LNG:n käsittelyjärjestelmä on rakennettu Ruotsissa hyvin tunnetun Linde Group CRYOn tehtaalla.


Turvallisuus on otettu huomioon ja tilassa oli useita mahdollisia kaasuvuotoja havaitsevia antureita.Konevalvomossa vierailun jälkeen olimmekin jo pian saapumassa Tallinnaan.


Laivan tehdessä lähtöä Tallinnasta pääsimme komentosillalle katsomaan, kun Megastarin kapteeni Ain Aksalu ohjasi laivan merelle.
Ennen lähtöä meille komentosiltaa esitteli laivan intendentti.


Tiesitkö, että komentosillan siivekkeen lattiassa olevassa ikkunassa on tarkoituksella teipit? Sataman laituriin on maalattu viivat, joiden kohdatessa ikkunan teippausten kanssa on laiva oikealla kohdalla laiturissa - kätevää vai mitä?

Laivan autokannen lastauksessa meni hieman enemmän aikaa, kun muiden laivojen ollessa telakalla kasaantuu rahti ja autot liikenteessä oleville laivoille. Tällä matkalla autokansi oli aivan täynnä. Megastarin käyttämä, kuvassakin näkyvä, ramppi on alunperin sijainnut Hangossa ja siellä sitä käytti Superfast Ferries, minkä Tallink osti vuonna 2006.
Kun viimeinenkin auto oli saatu lastattaua kyytiin, kapteeni Ain Aksalu näytti meille miten näppärästi Megastar satama-altaassa kääntyy. Intendentti tiesi kertoa että Ain Aksalu on ainoa kapteeni, joka aluksen näin nopeasti altaassa aina kääntää.
Keulan ohjailupotkureiden avulla laivaa on helpompi ohjata satamaan saapuessa ja sieltä lähdettäessä.Ja niin on keula kohti Helsinkiä ja meidän oli aika poistua ruokailemaan komentosillan alapuolella sijaitsevaan Chef´s Kitchen -ravintolaan.Chef´s Kitchenin lisäksi laivalla on useita ruokapaikkoja mm. Burger King ja usealta Tallink Siljan laivalta tuttu Fast Lane.Chef´s Kitchen sijaistee hieman piilossa Delight Buffet -ravintolan sisällä.


Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin tilaamaan listalta karitsaa, mikä olikin erinomaisen makuista.


Ja jäätelöä jälkiruoaksi. Maisemissakaan ei mitään vikaa ollut.


Ruokailun jälkeen ehti vielä viimehetken ostokset tehdä Business Loungen myyntihyllystä, ennen Helsinkiin saapumista.


Kiitos Tallinkille ja Marika Nöjdille palkintomatkan järjestämisestä ja aitäh Märtin, Andres & Ain! Kiitokset myös kaikille joulukalenterin päiväpalkinnon ja pääpalkinnon arvontoihin osallistuneille ja tietysti myös voittajalle matkaseurasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti