Mainos: Tallink Silja Oy
Viime kesänä teimme kolme risteilyä Tukholmaan Tallink Silja Linen laivoilla. Vaikka jokainen risteily olikin sisällöltään hieman erilainen, niin oli niiden sisällössä myös jotain samankaltaista. Hyvää ruokaa, leppoisaa menoa ja merimaisemia.
Kesäloman alkaessa lähdimme koko perhe Silja Symphonyn reittimatkalle Helsingistä Tukholmaan.
Matkalle meille oli varattuna neljän hengen Standard Promenade view-hytti.
Ja Silja Symphonylla kun olimme, niin matka alkoi Itämeren parhaan sushin äärellä. Sushi & Co-ravintola aukeaa jo klo 16.00, joten jos suunnitelmissa on mennä ruokailemaan Grill Houseen tai Happy Lobsteriin on sushiannos hyvä ja helposti jaettava alkuruoka kahdelle.
Grill Housessa päädyttiin tilaamaan Dry aged naudan ulkofileepihvi béarnaisekastikkeen, paahdetun broccolinin ja maalaisranskalaisten kera.
Sekä lihavalikoima jaettavaksi, mikä sisälti Dry aged naudan ulkofileetä, naudan sisäfileetä, baby back -ribsejä, glaseerattua maissikanaa, paahdettua broccolinia, punakaalisalaattia, béarnaise- ja BBQ-kastiketta sekä maalaisranskalaisia.
Kesäisin Tallink Silja Linen laivoilla on lapsille rakennettu kokousosastolle Summer Center -leikkihuone.
Meidän 9-vuotias viihtyi kuintekin paremmin vieressä olevassa Minecraft-peliparkissa.
Jäätelöllä Siljalandissa.
Harmaa oli Suomen sää loman alkaessa.
Sushiannos sopii jaettavaksi myös iltapalalla.
Tukholma ei pettänyt sään suhteen tälläkään kertaa. Aurinko paistoi komeasti jo saaristossa.
Tukholmassa jäimme pois Silja Symphonyn kyydistä ja vietimme yön Haymarket by Scandic -hotellissa. Tällä kertaa varasimme hotellin suoraan Scandicin nettisivujen kautta, mutta yöpymisen hotellissa voi varata yhdessä laivamatkojen kanssa.

Historiallisessa PUB-rakennuksessa on aistittavissa 1920-luvun tyyli. Greta Garbo työskenteli rakennuksessa 1920-luvulla, ja rakennuksen alkuperäisiä piirteitä on säilytetty, restauroitu ja luotu uudelleen 2020-lukua varten. Taianomainen, elokuvamainen tunnelma luo voimakkaan kontrastin moderneille ja urbaaneille piirteille.
Ehkä tyylikkäin Scandicin hotelli, missä olen koskaan yöpynyt.
Tällä reissulla testiin pääsi myös Ocean Bus-kiertoajelu.
Tunnin kiertoajellulla bussi kierteli ensin Tukholman kaduilla ja puolivälissä kiertoajelua pääsimme vesille ja kävimme tekemässä lenkin Djurgårdenin, Östermalmin ja Skeppsholmenin edustalle.
Ocean Bus oli mukava ja erilainen kokemus Tukholmassa.
Kulturhusetin kattoterassilla olemme olleet monesti ja tälläkin kertaa sinne paistoi mukavasti aurinko. Päivä Tukholmassa jatkui ostosten merkeissä ja myöhemmin illalla perheen naiset suuntasivat Pittbullin keikalle Avicii Arenalle. Minä ja Onni taas jäätiin viettämään iltaa hotelliin ja sen lähistölle.
Koska hotellihuoneen hintaan ei enää aamiainen kuulunut, nukuimme pitkään ja huoneen luovutuksen jälkeen menimme myöhäiselle aamiaiselle Kungsgatanin Vete-Katten -kahvilaan.
Aamiaisen jälkeen oli vielä muutama tunti aikaa kierrellä Tukholmassa ennen kuin laiva lähtisi kohti Helsinkiä.
Kotimatkalle lähdettiin Silja Serenden kyydissä.
Silja Serenadelle meillä oli varattuna kaksi kahden hengen Standard Promenade view - hyttiä.
Illallisella Grill Housessa päädyin testaamaan hitaasti kypsennettyä naudan briskettiä tarjoiltuna coleslawn,
marinoitujen kasvisten ja mac 'n' cheesen kanssa. Annos oli täyttävä ja liha erityisen mureaa ja maukasta.
Muuten annokset olivat samat kuin menomatkalla. Dry aged naudan ulkofileepihvi.
Sekä lihavalikoima jaettavaksi. Vaikka ruokalistat ja annokset olivat molemmilla laivoilla identtiset oli ruokien esillelaitossa kuitenkin eroja.
Mikäs se oli kannella istuskella, kun kesäinen auringonpaiste lämmitti mukavasti.
Tax Freessä oli uutuuksia, mutta on tuo suklaan hinta vaan noussut vuosien varrella niin paljon, että tällä kertaa jäi ostamatta.
Auringonlaskut merellä on vaan niin kauniita.
Maarianhaminassa käynnin jälkeen olikin jo aika siirtyä hyttiin ja nukkumaan.
Viikkoa myöhemmin oli seuraavan matkan vuoro ja lähdimme Silja Symphonyn päivä Tukholmassa -risteilylle koko perhe ja matkassa oli mukana myös tyttären kaveri.
Ei ollut tälläkään kertaa Helsingissä kovin kummoinen sää.
Laivan tehdessä lähtöä Helsingistä alunperin matkalle varatut hytit upgreidattiin "hieman" parempiin.
Laivan keulassa 9. kannella on kolme kevät-, kesä- ja syksy-aiheisesta sviittä.
Näissä 42–49 m² hyteissä on erillinen olo- ja makuuhuone, pieni eteinen, erillinen wc sekä kylpyhuone porealtaineen.
Suite Sea view / kesä on väritykseltään vihreä (9194).
Näiden hyttien ainoa huono puoli on niiden sijainti Starlight-yökerhon yläpuolella, mistä kuuluvat äänet saattavat häiritä. Onneksi hytin vessasta löytyi korvatulppia, eikä yökerhokaan ole avoinna kuin klo 02.00 asti (Suomen aikaa).
Suite Sea view / syksy on väritykseltään keltainen (9192).
Hytin hintaan sisältyy Commodore-luokan palvelut.
Ja taas kun Silja Symhonyn kyydissä olimme, olihan sitä alkuruoaksi käytävä syömässä sushia.
Ruokailua jatkoimme Grill Housessa pippuripihvillä,
Sekä Dry aged naudan ulkofileepihvillä.
Sateen jälkeen alkoi aurinkokin hetken paistamaan,
Kuplia porealtaassa ja lasissa, mikä sen rentouttavampaa.
Tällä risteilyllä auringonlasku oli yksi kauneimmista mitä olen laivalla nähnyt.
Aamu alkoi aamusaunalla komeita saaristomaisemia ihaillen.
Baltic Princessiä katseltiin hytin ikkunasta.
Laivan saapuessa Tukholmaan kävelimme vaihteeksi Ropstenin tunnelbana-asemalle ja lähdimme kohti keskustaa.
Vanhankaupungin kadut oli kohteena tällä kertaa.
Kanelipullaa.
Terassikeli.
Edellisellä reissulla hyväsksi todettu Vete-Katten testattiin tällä matkalla lounaan merkeissä ja hyvät oli eväät tälläkin kertaa.
Sveavägen 14:n ÖoB:stä on tullut meidän vakiokauppa Tukholmassa. Täältä olemme tehneet hyviä löytöjä ja monessa tuotteessa hinta on huomattavasti edullisempi kuin Suomessa.
Ja esimerkiksi näitä 2 dl mehutiivisteitä ei ole Suomessa myynnissä tai en ole niitä ainakaan bongannut kaupoista. Kannattaa käydä katsomassa valikoima seuraavalla Tukholman risteilyllä.
Entinen valokuvien myyntipiste oli saanut Silja Symphonylla uudet teippaukset.
Paluumatkalla ruokailimme Happy Lobsterissa. missä "päivän saaliina" oli kuhaa.
Illalla meille oli varattuna sauna Commodore-loungesta.
Saunavuoroja on varattavissa yksityiskäyttöön neljä / ilta. Saunoja loungessa on kaksi ja yksityisvuorot alkavat klo 20.00 sekä 21.00 ja ovat kestoltaan vajaan tunnin mittaisia. Muina aikoina saunat ovat vapaasti käytettävissä, ajat voi tarkistaa loungesta tai hytissä olevasta opasteesta.
Silja Resort -kylpytakkien tilalle oli tullut uusia Tallink Silja Line -logolla olevia.
Illan show tuli käytyä katsomassa Starlightissa, se olikin ainoa kerta kesän risteiyillä.
Pieni luksus risteilyllä oli pitkästä aikaa kivaa ja tilavasta hytistä ja siihen kuuluvista palveluista tuli nautittua.
Kolmannelle laivamatkalle pääsimme, elokuun puolivälissä, kahdestaan viettämään laatuaikaa ja juhlistamaan 25 yhteistä vuotta sekä 20-vuotishääpäivää. Laivana oli tälläkin kertaa Silja Symphony ja suuntana Tukholma.
Tällä kertaa meille oli varattuna Deluxe Sea view-hytti. Kiva hytti kahden henkilölle.
Juhlan kunniaksi laivan samppanjaa, josta kiitos Silja Symphonylle!
Ja miksi ei aloitettaisi matkaa sushilla, kun siihen taas mahdollisuus oli. Tällä kertaa ei jaettu annosta, sillä illallisen pöytävaraus oli vasta klo 20.00.
Ennen illallista oli hyvää aikaa kierrellä laivan myymälöissä.
Illallisella kävimme Bon Vivant -ravintolassa nauttimassa viiden ruokalajin Menu Nordicin.
Tämän menun inspiraationa oli Bon Vivantin ensimmäinen menu vuodelta 1990.
Tomaattitartar, fenkolinsiemenillä maustettua tomaattihilloketta, fetakreemiä ja rapea tomaattikeksi
Kuhaa ja parsaa
Aniksella maustettu parsakeitto, kuhasimpukkamoussea, siian mätiä, tuoretta
parsaa ja tilliöljyä
Lammasta ja sieniä
Päältä rapeaksi paistettu lampaanfilee, valkosipuli-puikulaperunapyreetä, täyteläistä suppilovahverokastiketta ja ruskistettuja kantarelleja
Päältä rapeaksi paistettu lampaanfilee, valkosipuli-puikulaperunapyreetä, täyteläistä suppilovahverokastiketta ja ruskistettuja kantarelleja
Juustoa ja päärynää
Tuhka Heidi -juustoa ja
päärynäkompottia
Mansikoita ja kuusenkerkkiä
Mansikkasorbettia ja
kuusenkerkkävanukasta, paahdettuja
pistaasipähkinöitä, kuusenkerkkäsiirappia ja
mansikkamarenki
Menu oli erinomainen ja suosikkiannokset olivat kuhaa ja parsaa sekä mansikoita ja kuusenkerkkiä. Viimeisen ruokalajin kanssa tarjoiltu jälkiruokaviini Moscato d Asti DOCG Cascina Fiori 2024
Poderi e Cantine Odderi yllätti raikkaudellaan positiivisesti. Viiden ruokalajin Menu Nordic menu viineineen maksaa 136 €
ja ilman viinejä
89 €. Club One -asiakkaat saavat menusta alennusta 10 prosenttia.
Erikoisaamiaisella Tavolàtassa.
Tukholmassa oli taas aurinkoinen keli, mutta hieman tuulista.
Yksi vakio käyntikohteistamme Tukholmassa on Adidaksen Outlet Hammarby Sjöstadissa (Hammarby Allé 95). Valikoima täällä on laajempi kuin Vantaalla sijaitsevassa Outletissa. Ihan jokaisella risteilyllä täällä ei tule käytyä, koska matkaan menee jo aikaa.
Adidakselta jatkoimme matkaa Skansstullin asemalla, mistä matka jatkui kävellen kohti keskustaa.
Adidasta useammin tulee käytyä Drottninggatanin Lager 157 -myymälässä. Sama ketju löytyy myös Suomesta, mutta kruunun kurssi vuoksi hinnat täällä ovat hieman edullisemmat. Jos Suomessa tuote maksaa 10 euroa on sen hinta Ruotsissa 100 kruunua, eli vähän yli 9 euroa.
Kohti Helsinkiä lähdettiin pilvisessä säässä ja Ahvenanmerellä olikin pientä keinumista luvassa.
Illallispaikaksi valikoitui Happy Lobster.
Päivän saaliina oli kevyesti savustettua kuhaa.
Jälkiruokana mansikkapannacottaa.
Sekä valkosuklaata ja vadelmia.
Öinen Maarianhamina.
Kolme laivamatkaa takana ja jokaisella reissulla jotain samaa ja jotain uutta. Mutta millaiselle risteilylle seuraavaksi lähtisi?
Kesä jatkuu M/ERILAISELLA Italian matkalla Tukholman-laivoilla aina lokakuun loppuun asti.
Bon Vivant -ravintoloissa on tarjolla viiden virolaisen huippukokin luoma Menu Nordic, joka on ylistys virolaiselle keittiölle ja makumatka koko Viron halki. Huippukokit: Koit Uustalu, Martin Meikas, Helena Vallimäe, Maru Metspalu sekä Taigo Lepik eri puolelta Viroa ovat luoneet fine dining -kokonaisuuden, joka pohjautuu kymmenien virolaisten pientuottajien laadukkaimpiin raaka-aineisiin.
Uusi Menu Nordic on tarjolla puolen vuoden ajan, ja menun pääsee nauttimaan Bon Vivant -ravintolassa Helsinki-Tukholma-reitin Silja Serenadella ja Silja Symphonylla sekä The Chef’s Kitchen -ravintolassa Tallinna-Tukholma-reitin Baltic Queenilla.
Lahemaan peura – makuja Pohjois-Viron metsistä
Peura-tataki, maustettua kilohailiaiolia, musta valkosipuli-sinappivinegrette, marinoituja marjoja, mustaleipää, puffattua tattaria sekä tryffelijuustoa
Manni Nössing Kerner 2023, Alto Adige, Italy
Pähkla-taimen – Saarenmaan puhtaasta lähdevedestä
Pähkla 38 °C -taimen, kukkakaalirisottoa, marinoitua kyssäkaalia, heinällä savustettua voikastiketta ja marinoituja karviaisia
Chat Sauvage Chardonnay 2023, Rheingau, Germany
Äntun kana – Viron sydämestä
Kanaballotine ja mustatorvisieniä, savustettua kyssäkaalia, kyssäkaalikreemiä, puolukkahelmiä ja kanalientä
Pascal Clément Savigny-les-Beaune Rouge 2022/2023, Burgundy, France
Bretin juustot – valmistettu Etelä-Virossa tätä menua varten
Samettista valkohomejuustoa ja Tuhatriip-juustoa, Ideafarmin ruusukvittenihilloketta ja hapanjuurileipälastuja
Domaine Bourdy Crémant du Jura NV, Jura, France
Maa-artisokkajäätelöä, suolakaramellicrumblea, aronia-omenakompottia,
maa-artisokkalastuja, omenasiirappia ja Semun tilan aroniajauhetta
Domaine FL Les 4 Villages 2022, Coteaux du Layon, Loire, France
Viiden ruokalajin menu 136 €, ilman viinejä 89 € - Club One -kortilla -10 %. Menun viinejä voi ostaa kotiin tax free-hintaan Bon Vivantin viinimyymälästä.
Oma suosikkiannokseni oli Martin Meikasin luoma Pähkla-taimen.
Menu Nordicin rinnalla tarjolla on menun vegaaninen versio, Menu Nordic Vegan, jonka on luonut vegaanikokki Maru Metspalu. Menu Nordic Vegan vie niin ikään makumatkalle Viroon ja heijastelee paikallisia ruokia, lapsuuden muistoja ja unohtumattomia kesiä. Menu on kietoutunut luontoon ja pienten tilojen tuotteisiin. Listalla loistavat Menu Nordicin tavoin paikalliset luomuraaka-aineet, kuten Saarenmaan katajanmarjasiirappi, Võrumaan sieniliemi sekä Märjamaan soijaliha. Kaikki annokset on luotu kestävän kehityksen periaatteilla, joten jokainen suupala on sekä vastuullinen että herkullinen.
Itämerellä on syksyn aikana ohjelmassa kaikkea mielenkiintoista Italia-teeman ja uuden Menu Nordicin lisäksi. Marraskuussa Silja Symphonylla olisi kupliva viiniristeily ja joulukuussa Draft & Craft -risteily.
Risteilytarjouksia Tallink Silja Linen laivoille pääset katsomaan tästä linkistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti