Draft & Craft -risteilyn ohjelma ja Master Class-luennot.
Messuilla oli mukana yli 20 olutpanimoa ja viskitislaamoa eri maista kertomassa tarinoita tuotteistaan ja maistattamassa juomiaan.
Maisteltavat tuotteet, joita oli n. 80, olivat eri hintaisia. Suurin osa oli maisteluannoksista maksoi vain yhden kupongin verran (maisteluannos: 2 cl viski/6 cl olut).
Messuilla oli kaikki normaalihintaiset oluet ja viskit tarjouksessa. Saman alennuksen sai myös Tax Free Superstoressa myynnissä olevista viskeistä ja valikoiduista oluista.
Messujen ja illallisen välissä oli aikaa myös käydä kiertelemässä laivan myymälöissä ja Bon Vivantin terassilla katselemassa kävelykadun vilinään tervetulojuoman kera.
Menomatkan illallinen juomineen maksoi 110 € /hlö tai 99 € / hlö Club One-asiakkaille ja paluumatkalla 93 € / hlö tai Club One-asiakkaille 84 € / hlö.
Näistä kahdesta kävimme testaamassa menomatkan erikoismenun skotlantilaisen viskitislaamon juomien kera.
Kampasimpukkacarpaccio omenalla, päärynällä ja granaattiomenasalsalla sekä yrttisalaatilla.
Tämä annos oli yksi parhammista annoksista, mitä olen koskaan Siljan laivoilla syönyt. Voimakkaat maut kastikkeessa ja erinomainen kypsyysaste lampaassa ja sen seurana täyteläinen viski.
Juustolautanen lakkahillolla ja laivan näkkileivällä.
Hyvin sopi juustot myös viskin kanssa nautittavaksi.
Suklaapiiras veriappelsiinisorbetilla.
Raikas sorbetti oli mukava päätös illalliselle. Ihan kaikkeja viskejä pystynyt kokonaan juomaan, kun kaato oli aika runsas. Mutta maistelemaan ainakin pääsi ja sehän se idea oli, kun koskaan en menua viskien kanssa ole aiemmin nauttinut.
Sen verran tuhti oli illallinen ja juomat, että parempi oli lähteä kohti hyttiä, jotta seuraavana päivänä jaksaisi myös Tukholmassa lähteä käymään.
Aamu alkoi hieman kevyemmillä eväillä ja juomilla Tavlolátan erikoisaamiaisella.
Tukholmassa kävimme pikaisesti ostoksilla, sillä laivalla oli oltava takaisin jo klo 14.00.
Mutta hyvin ehti joulu- ja tuliaisostokset tehdä, kun oli suunnitellut käyntikohteet ja ostettavat ennakkoon.
Värtanilla ollaan näköjään laittamassa terminaalia pakettiin.
m/s Baltic Queen.
Messut jatkuivat taas klo 16.00 alkaen...
...mutta sitä ennen meillä oli ohjelmassa "Rügen Island Brewery Experience" - Master Class.
Rügener Insel-Brauerei on vuonna 2014 Saksan suurimmalla saarella, Rügenillä, perustettu käsityöläispanimo. Panimo on tullut tunnetuksi erityisesti erikoisista valmistusmenetelmistään ja näyttävistä, paperiin käärityistä pulloistaan.
Panimo on monella tavalla ainutlaatuinen: kaikki oluet valmistetaan niin, että ne olisivat voineet maistua samalta vuosikymmeniä tai jopa sata vuotta sitten. Ne ovat täynnä makua ja aromia sekä vanhentuneet täysin luonnollisesti. Lisäksi kaikissa oluissa tapahtuu kolmas käyminen pullossa. Se jalostaa oluita vähintään kaksi vuotta ja nostaa ne vieläkin korkeammalle tasolle.
Oluet valmistetaan perinteisellä avokäymisellä, jossa hiiva saa kehittää arominsa matalissa altaissa ilman hydrostaattista painetta. Jokainen olut kypsyy pullossa vähintään kaksi viikkoa noin 25 asteessa, mikä antaa niille hienojakoisen hiilihapon ja pitkään säilyvän tuoreuden. Lopuksi pullot kääritään paperikääreeseen, joka suojaa olutta valolta ja säilyttää sen aromit paremmin.

Pääsimme maistamaan kuutta erilaista olutta Thomas de Groenin johdolla.
Summer Ale (4,9 %) on tunnettu raikkaasta ja hedelmäisestä maustaan ja se onkin suunniteltu tarjoamaan virkistystä lämpiminä kesäpäivinä. Olut on voittanut kultaa World Beer Awards -kilpailussa vuonna 2024 ja se nimettiin lisäksi Saksan parhaaksi olueksi.
Väri ja ulkonäkö: Oluella on aurinkoisen keltainen väri ja vakaa vaahto, joka syntyy pullokypsytyksen luonnollisesta hiilihaposta.
Maku ja tuoksu: Tuoksussa on trooppisia hedelmiä, ja maku on pehmeän maltainen. Siinä on humalan vivahteita, kuten ananasta, päärynää ja passionhedelmää, jotka luovat miedon ja tasapainoisen kokonaisuuden.
Ruokasuositus: Sopii hyvin kanan, tacojen, hampurilaisten ja kevyiden kesäisten ruokien, kuten salaattien tai grillatun kalan, kanssa.

Insel Kreide (5,9 %) on Bière Brut -tyylinen olut, joka on valmistettu Rügenin saaren ikonisille liitukallioille kunniaa tehden liidulla rikastetulla vedellä ja pullokypsytetty Bière Brut -hiivalla. Se on palkittu useaan otteeseen, muun muassa World Beer Award -kultamitalilla.
Väri ja ulkonäkö: Oluella on hyvin vaalea, hieman luonnollisen samea kullankeltainen väri ja runsas, kermainen valkoinen vaahto.
Maku ja tuoksu: Maku on kevyt ja virkistävä, ja siinä on hienostunut hapokkuus ja kuiva jälkimaku. Makuvivahteet muistuttavat kuivaa samppanjaa tai siideriä, ja siinä on havaittavissa valkoviinirypäleiden, vihreän omenan ja kevyen mausteisuuden sävyjä. Suutuntuma on hienojakoisen kupliva ja pehmeä. Tuoksussa on hienovarainen, herkkä hedelmäinen kimppu, jossa on valkoisia viinirypäleitä, päärynää ja sitrushedelmiä, kuten appelsiinia ja greippiä, sekä hentoa mintun vivahdetta.
Ruokasuositus: Monikäyttöinen olut sopii erinomaisesti aperitiiviksi tai juhlavien tilaisuuksien juomaksi. Se sopii nautittavaksi mm. pikkusuolaisten, parsan, sorbetin tai mansikoiden kanssa.

Tämä oli yksi suosikkini kyseisen panimon oluista.
East Coast IPA (6,3 %) on India Pale Ale (IPA) -tyylinen olut. Se on panimon suosituimpia tuotteita ja voittanut useita palkintoja, mukaan lukien World Beer Awards -kultaa.
Väri ja ulkonäkö: Oluella on kaunis, hieman luonnollisen samea, kuparin ja kullan välissä oleva väri. Sen kruunaa kestävä, kermainen vaahto, joka syntyy pullokypsytyksen tuloksena.
Maku ja tuoksu: Maku on runsas, hedelmäinen ja tasapainoinen. Siinä on miellyttävä maltaan makeus, joka tasapainottaa humalan katkeruutta. Makuprofiili on pehmeä, täyteläinen ja suutuntuma on hienostuneen kupliva. Jälkimaku on pitkä ja humalainen, mutta ei ylivoimainen. Tuoksussa on intensiivinen ja monivivahteinen humalan aromi, jossa erottuvat selkeästi trooppiset hedelmät, kuten mango, passionhedelmä ja ananas, sekä sitrushedelmien ja kevyen yrttisyyden vivahteet.
Ruokasuositus: Sopii hyvin erilaisten mausteisten ja rasvaisten ruokien kanssa. Hampurilaiset, grillattu liha, aasialaiset curryt sekä voimakkaat juustot sopivat hyvin nautittavaksi tämän oluen kanssa.
Baltic Stout (7,5 %) on stout-tyylinen olut. Tämä olut on palkittu useilla kansainvälisillä tunnustuksilla, kuten World Beer Awards -kultamitalilla.
Väri ja ulkonäkö: Oluella on syvän musta väri ja vaikuttava, kermainen beigenvärinen vaahto.
Maku ja tuoksu: Maku on runsas, kermainen ja lämmittävä. Siinä on voimakkaita espresso- ja suklaisia aromeja, jotka muistuttavat tummaa suklaamoussea. Oluen suutuntuma on pehmeä runsaan paahdetun kaura- ja vehnämaltaan ansiosta. Jälkimaku on kuiva ja miellyttävän katkera. Tuoksussa on viettelevä suklaan ja turkkilaisen kahvin (mokan) tuoksu.
Ruokasuositus: Sopii erinoimaisesti nautittavaksi riistaruokien, jälkiruokien sekä suklaan kanssa.
Tämä olut oli toinen suosikeistani. Maku hyvin lähellä Irlannista saatavan "tuoreen" Guinnessin makua, ainostaan se Guinnessin kermaisen pehmeä vaahto puuttui.

Baltic Tripel (9,5 %) on belgialaistyylinen tripel-olut. Se on palkittu olut, World Beer Award - Germany Winner (2019) ja Meininger's International Craft Beer Award - Gold (2017), joka tunnetaan viinimäisestä, kuivasta luonteestaan ja monimutkaisesta maustaan. Vaikka alkoholipitoisuus on korkea on se integroitu hyvin makuun, eikä alkoholi puske läpi.
Väri ja ulkonäkö: Oluella on runsas, hieman samea auringonkeltainen väri ja kermainen vaahto.
Maku ja tuoksu: Maku on hyvin kuiva ja viinimäinen, ja se tuo mieleen pastiksen lämpimänä kesäiltana. Makumaailmassa on aprikoosin, vaniljan ja maltaisten sävyjen tasapainoa, jota täydentävät hienovaraiset pippuriset ja yrttiset alavivahteet. Hieno kuplivuus tekee suutuntumasta virkistävän ja eloisan. Tuoksussa on intensiivisiä ja salaperäisiä aromeja, joissa on mausteisia vivahteita sekä hedelmäisyyttä, kuten grillattua persikkaa tuoreiden yrttien kera, granaattiomenaa, appelsiinia ja kevyttä omenaa.
Ruokasuositus: Sopii mainiosti kasvisruokien, kalan, lampaan, erilaisten juustojen ja jälkiruokien kanssa. Optimaalinen tarjoilulämpötila on noin 16 °C.

Quadriga (10,5 %) on hienostunut ja vahva, Bière Brut -tyylinen olut. Se on panimon yksi arvostetuimmista tuotteista ja se on suunniteltu juhlavaksi juomaksi, joka muistuttaa luonteeltaan kuivaa samppanjaa. Quadriga on voittanut useita merkittäviä palkintoja, kuten World Beer Award - World's Best Style Winner ja kultaa Meininger’s International Craft Beer Award -kilpailussa. Olutta on saatavilla myös 0,75 l sammppanjatyyppisessä pullossa.
Väri: Juhlava kultainen väri ja runsas vaahtokukka.
Maku ja tuoksu: Olut on erittäin kuiva, elegantti ja viinimäinen. Ranskalainen Brut-hiiva tuo juomaan raikkautta ja hienojakoisen, kuplivan suutuntuman. Flaschenreifung eli pullokypsytys viimeistelee oluen hienostuneen rakenteen. Tuoksuprofiili on moniulotteinen, ja siinä erottuu mirabelle-luumun hedelmäisyys yhdistettynä hienoiseen tammitynnyrin vivahteeseen ja kevyeen happamuuteen.
Ruokasuositus: Sopii hienosti yhteen kevyiden alkupalojen, merenelävien tai jopa hienostuneiden jälkiruokien kanssa.
Bonuksena pääsimme vielä maistamaan panimon
Hiddenseer -sarjan oluita. Toisin kuin panimon paperiin käärityt "oluet, Hiddenseer-sarja keskittyy klassisiin saksalaisiin oluttyyleihin, ja ne pullotetaan perinteisiin 0,5 litran pulloihin. Hiddenseer-oluiden etikettejä koristaa tyylitelty kuva Dornbuschin majakasta, joka on Hiddenseen saaren tunnetuin maamerkki. Sarja on suunniteltu "arkisiksi" huippulaadun oluiksi.
Oluiden maistelun jälkeen olikin aika illallisen. Tällä kertaa päädyimme Grill House -ravintolaan.
Kunnon Dry aged -pihvin jälkeen suuntasimme takaisin messuille.
Insel-Brauerein tuotteita on rajoitettu valikoima myynnissä Tallink Silja Linen laivojen myymälöissä.

Smedsbo Slott on ruotsalainen käsityöläispanimo, joka tunnetaan vahvoista, tynnyrikypsytetyistä oluista ja rajoitetuista erikoisjulkaisuista. Panimon valmistuserät ovat pieniä ja kun erä on myyty loppuun ei samanlaista olutta tule enää uudestaan.

Gotlands Bryggeri on ruotsalainen pienpanimo, joka sijaitsee Visbyssä, Gotlannin saarella. Vuonna 1995 perustettu panimo tunnetaan erityisesti perinteitä kunnioittavista mutta moderneista oluistaan.
Schlappeseppel on saksalainen, perinteikäs panimo, joka tunnetaan laajasta olutvalikoimastaan ja pitkästä historiastaan Baijerin alueella. Panimo valmistaa useita erilaisia oluttyylejä, kuten pilsneriä, lageria, weissbieriä ja erikoisempia kausituotteita. Leikeim on saksalainen, perinteikäs perhepanimo, joka sijaitsee Baijerin Frankenissa. Panimo tunnetaan paikallisista oluistaan, joita on valmistettu jo viiden sukupolven ajan vuodesta 1887 lähtien.
Kova urakka oli saada kaikki maistelukupongit käytettyä, mutta selvittiin urakasta ja päästiin maistelemaan laajasti erilaisia oluita ja viskejä. Muutamia tuli myös ostettua kotiinviemisiksi.
Vielä ehdittiin piipahtamaan iltapalalla sushilla.
Risteilynä Draft & Craft Cruise oli kivan erilainen ja mielenkiintoinen. Oluiden ja viskien parissa tuli melkein koko risteily vietettyä. Kaupoissa kiertelyn lisäksi ei messujen, ruokailujen ja master classin lisäksi oikein muualle ehditty. Toki työviikkokin painoi sen verran, aikaisine aamuineen, että kovin myöhään ei olisi muutenkaan jaksetu valvoa.
Jos oluet ja viskit eivät ole sinun juttusi, niin olisiko
kupliva viiniristeily? Kupliva viiniristeily on jo perinteeksi muodostunut tapahtuma, jossa voit täyttää lasisi parhaimmilla kuplilla! Risteilyn kohokohta on Viinimessut, jossa maailman tunnetuimmat samppanja- ja kuohuviini tuottajat esittelevät sinulle tuotteitaan. Seuraavat viiniristeilyt järjestetään Baltic Princessillä
13.2.2026 sekä
20.3.2026 lähdöillä Turusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti