torstai 23. maaliskuuta 2017

Silja 60 -juhlamenu kaikilla Siljan laivoilla 1.4.-31.12.2017

Silja Line täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja juhlavuoden aloittaa neljän Silja Linen laivan keittiöpäällikön suunnittelema juhlamenu.


Menussa vaalitaan menneiden vuosikymmenten suosikkiannoksia vanhoja reseptejä kunnioittaen mutta nykyaikaisiksi versioiksi muutettuina.


Juhlamenun luomiseen ovat osallistuneet kaikkien neljän Silja Linen laivojen keittiöpäälliköt. Riimiporo Sallasta on Baltic Princessin Riku Alhon ja Harri Salon luomus. Väliruokana tarjottava sieniannos on Galaxyn Tony Bomanin ja Eddy Brihedin taidonnäyte. Molemmat pääruoat eli niin kuha kuin vasikanfileekin ovat Sija Serenaden Heikki Härmän ja Juha Tammisen näkemyksiä näistä klassikkoannoksista. Jälkiruoka Tarte Tatin on Silja Symphonyn Jyrki Tulkin ja Jonas Niklassonin käsialaa.
Hankkeen koordinaattorina on toiminut Tallink Siljan Head of Restaurant Services Matti Jämsén.


Silja 60 –juhlamenun viinit tulevat pääosin Château Carsinin viinitilalta joka on suomalainen perhetila Ranskan Bordeaux’ssa. Vuonna 1990 alkanut toiminta käsittää nykyään reilut 20 hehtaaria ja vuosituotanto on noin 100 000 pulloa. Château Carsin on virallinen Suomi-100 yhteistyökumppani ja on tuottanut juhlavuoden kunniaksi loistavan viinisarjan. Château Carsin tuottaa niin punaviinejä, roséviinejä kuin kuivia ja makeita valkoviinejäkin.


Riimiporoa Sallasta ja marinoituja kasviksia
Sallan riimiporo tekee kunniaa Finlandian ja Wellamon keittiöpäälliköille, jotka aikanaan toivat laivojen ruokalistoille riimihirven ja -poron. Riimiporon kolme milliä ohuet fileesiivut ovat suussa sulavia ja niissä maistuu Lappi, seurakseen fileet saavat marinoituja kasviksia.

Viini: Müllheimer Sonnenlay Riesling Zeppelin, Max Ferdinand Richter, Mosel, Germany

Kauden sieniä ja rakuunaa
Sesongin sienet on paistettu voissa, haudutettu tuoreen rakuunan kera valkoviinissä ja kermassa. Annos tarjoillaan pastan kanssa ja sen viimeistelee parmesaanilastut ja pinaatti.

Viini: Rouge de Carsin “En Magnum”, Château Carsin, Bordeaux, France

Kuhaa Walewska, katkarapua ja perunaa
Pääruoan kalavaihtoehdon kuhaa Walewska historia ulottuu 1800-luvulle Pariisiin. Annoksen nimi viittaa puolalaiseen kreivitär Maria Walewskaan, jolla oli romanssi keisari Napoleon I:n kanssa. Hienossa annoksessa on mukana kaikki perinteiset elementit, kuten Mornay-juustokastike, käsinkuoritut katkaravut, tryffelinsiivut ja tuoreet, höyrytetyt herkkusienet.

Viini: L’Etiquette Grise “Suomi-100”, Château Carsin, Bordeaux, France


Oskarin leike vasikasta, hummeria ja parsaa
Toinen pääruokavaihtoehto sai ensi-iltansa Tukholmassa ravintola  Oopperakellarissa vuonna 1897. Annoksella juhlistettiin Ruotsin kuningas Oscar II:n kahtakymmentäviittä vuotta valtaistuimella. Annoksesta tuli yksi pohjoismaisen keittiön kruununjalokivistä. Annoksen liha on vasikanfileetä, hummeri tuoretta, samoin parsa. Ne saavat seurakseen käsintehtyä Bearnaise-kastiketta. Hasselbackan perunat ja madeirakastike täydentävät klassikkoannoksen.
 
Viini: Cuvée Noire “Suomi-100”, Château Carsin, Bordeaux, France


Karamellisoitua omenaa ja vaniljajäätelöä
Ranskalaisten siskosten Stéphanie ja Caroline Tatin nurinpäin paistettu omenapiirakka syntyi vahingossa. Omenaviipaleet olivat kiireessä palaa uunipannulle. Neuvokas Stéphanie sujautti nopsasti torttutaikinan karamellissoituneiden omenaviipaleiden päälle ja takaisin uuniin. Nurinpäin kypsynyt avopiiras piti ennen tarjoilua vain kääntää ympäri ja Tarte Tatin oli syntynyt. Se on herkullista sellaisenaankin, mutta nyt se tarjoillaan vaniljajäätelön kera.
 
Viini: Liuqoreaux, Château Carsin, Cadillac, FranceSilja 60 -juhlamenu tarjoillaan Tavolàta -ravintoloissa kaikilla neljällä Silja Linen laivalla 1.4.-31.12.2017. Menu maksaa 59 euroa ja viineineen 87 euroa.
Siljan synttäreiden juhlita aloitetaan siis jo huhtikuussa ja juhlat jatkuvat vuoden loppuun saakka. Jos Siljan laivoilla loppuvuoden aikana matkustat, suosittelen testaamaan juhlamenun. Laivoille on myös tulossa myyntiin Silja 60 -juhlatuotteita mm. konjakkia, giniä ja suklaata.


Virallinen Siljan syntymäpäivä on 20.5. - kuinka moni aikoi silloin olla laivalla juhlimassa?


Kiitokset Tallink Siljalle mahdollisuudesta päästä maistelemaan menua etukäteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti