perjantai 15. kesäkuuta 2018

Risteily Riikaan m/s Silja Europalla 10.6. - 12.6.2018

Silja Europa teki ensimmäisen erikoisristeilyn Helsingistä Riikaan kesällä 2017. Vuonna 2018 on ohjelmassa kaksi risteilyä Riikaan ja kuusi Visbyhyn. Visby-risteilyllä kävimme vuonna 2016, joten nyt oli kiva lähteä testaamaan Riika-risteily. Riiassa olemme aiemmin käyneet mm. Baltic Princessin jouluristeilyllä, Tukholmasta risteillen sekä Itämeren kiertomatkoilla.
Riika matkakohteena ei kuitenkaan ole mikään uusi juttu, Siljan laivat ovat sinne tehneet erikoisristeilyjä Helsingistä mm. Silja Serenadella (1999) ja Finnjetillä (2001). Jouluristeilyjä Helsingistä Riikaan on tehnyt Silja Festival 1995 ja 1996 sekä Finnjet 1999, 2000 ja 2001. Turusta on tehty Jouluristeilyjä Riikaan vuodesta 1997 alkaen, ensin Silja Europalla ja nyt Baltic Princessillä. Vuosina 2002 - 2003 Silja Linen Silja Operan risteilykohteisiin kuului myös Riika. Matkamme alkoi autolähtöselvityksen kautta, sillä olimme varanneet risteilyn ajaksi pysäköintipaikan autokannelta.

Laivaannousu sujui auton kanssa sujuvasti. Osan Riiassa tarvittavista tavaroista, kuten lastenrattaat, pystyi jättämään autoon säilöön matkan ajaksi ja ne pystyi kätevästi napaamaan ennen maihinnousua mukaan takakontista.Hyttikin sijaitsi sopivasti 5. kannella, joten hissejäkään ei tarvinnut odotella. Autokannelta pääsi suoraan portaita pitkin 5. kannen aulaan ja siitä kätevästi hyttiin.Risteilyohjelma (klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi).

Heti ensimmäisenä ohjelmassa oli ruokailua Tavolàta -ravintolassa. Oli mukava, että ravintolatarjonta oli runsaampi kuin pari vuotta sitten Visby-risteilyllä. Jos buffetin jonotukset eivät kiinnosta, niin suosittelen varaamaan pöydän Tavolàtasta tai Grill Housesta. Palvelu pelasi ja oli sujuvaa, kun henkilökuntaa oli tarpeeksi.

Tavolàtassa annokset tilattiin normaalisti listalta, eikä käytössä ollut mitään erikoisruokalistaa, kuten Grill House-ravintolassa. Risteilyyn kuuluvalla ateriakupongilla sai maksettua osan ateriasta ja loput maksettiin sitten kuten normaalillakin risteilyllä käteisellä tai kortilla.

Ruokailun jälkeen kävimme tutustumassa laivan myymälöiden valikoimiin.Silja Serenade tuli pitkään perässämme.
Summer Center oli avattu kokousosastolle.Lasten risteilyohjelma (klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi).


Lapset viihtyivät hyvin Summer Centerin aktiviteettin parissa.
Myös Sauna Beachin altaat ja liukumäet olivat lasten mieleen.Saunomisen ja kylpemisen jälkeen alkoi niin väsyttämään, että kävimme kaikki pikkuhiljaa nukkumaan.


Hyvin nukutun yön jälkeen oli aika lähteä aamiaiselle.

Aamiaisella kävimme Grande Buffetissa, missä oli hyvin tilaa aamu kahdeksan aikoihin. Aamiaiset kuuluivat Riika-risteilyn hintaan.


Lottemaassakin oli rauhallista aamulla.


Luotsi nousemassa kyytiin.


Kävimme myös Muumisuunnistuksella.


Onnista Muumeja tärkeämpää oli bongata matkalla olevia laiva logoja. Muutama hylje löytyi Tallinkin logojen lisäksi.


Mutta kyllähän ne kaikki rastit löytyivät ja vastauksetkin menivät oikein. Summer Centeristä sai vielä palkinnot mukaan.

Laivareitti Riikaan kulkee Daugavaa pitkin (suomeksi Väinäjoki).Tallinkilla on säännöllistä liikennettä Riika - Tukholma -reitillä. Reitillä liikennöivät Isabelle ja Romantika vuoropäivin.

Tiedätkö mitä yhteistä on Isabellellä ja Silja Europalla?No yhteisiä asioita löytyy monta: Molemmat ovat alunperin olleet Viking Linen punaisia laivoja, molemmat ovat liikennöineet useita vuosia Turun iltalaivoina ja nykyään ne molemmat ovat Tallinkin laivoja. Isabella poistui Viking Linen Turun linjalta samoihin aikoihin Silja Europan kanssa vuonna 2013. Viking Line myi laivan Isabelle-nimisenä Tallinkille, joka asetti sen Silja Festivalin tilalle Riika - Tukholma -reitille.
Maihinnousu Riikaan alkoi autokannen kautta noin 15 minuuttia aikataulusta myöhässä.

Lisämaksusta olisi voinut ostaa bussikuljetuksen Riian keskustaan (Miehitysaukiolle), mutta koska matka oli vain vajaa pari kilometriä, päätimme kävellä sen. Samalla pääsi koskettamaan laiturilta laivan kylkeen.Kävelimme ensin Daugavan rantaa pitkin ja siitä suuntasimme vanhaankaupunkiin.

Kaksi isoa olutta ja Coca Cola pullo maksoivat yhteensä 10,20 euroa. Vastaavasti Stockmannin ravintolassa samat ostokset maksoivat 7,20 euroa.
Vanhasta kaupungista matkamme jatkui keskustan ostospaikoille.


Adidaksen Outletista tuli tehtyä hyviä löytöjä edulliseen hintaan.


Tiesithän että Riiassa on myös Tallinkin hotelli?
Origo-kauppakeskuksessa vierähti jokunen tovi ostosten ja ruokailun merkeissä.
Tuli sitä myös vierailtua vanhoissa Zeppelin-halleissa ja Riian keskustorilla. Käymisen arvoinen paikka!Sitten olikin jo aika lähteä kävelemään kohti laivaa.


Vieressä oleva Isabelle teki lähtöä kohti Tukholmaa.
Ostokset ja lastenrattaat jäi kätevästi autoon matkan ajaksi.Ruokailemassa kävimme Grill Housessa. Grill Housen 35 euron menuuseen kuului alkuruoka- ja jälkiruokabuffet sekä vapaavalintainen pääruokalistalta. Lisäksi sai ostaa juomapaketin 15 eurolla, joka sisälti kaksi juomaa (viiniä, olutta, siideriä) ja kahvin konjakin tai Baileys-liköörin kera. Lapsille oli oma lista.Täälläkin palvelu pelasi ja annoksiakaan ei tarvinntu odotella kauan. Jos olet Riikaan tai Visbyhyn Silja Europalla lähdössä, suosittelen vahvasti vaihtamaan buffet-ruokailun joko Tavolàtaan tai Grill Houseen.

Loppuilta menikin mukavasti Lottemaassa ja Summer Centerissä.

Onnin käydessä nukkumaan jäin vielä Tuulin kanssa hetkeksi nauttimaan merimaisemista.Aamu alkoi taas Grande Buffetin aamiaisella...

...ja jatkui Lottemaassa ja Summer Centerissä.


Viimeinen päivä tuntui vähän turhan pitkälle, kun laiva hiljalleen ajeli kohti Helsinkiä. Hyvin tosin ehti nukkua päiväunet.
Megastarilla oli kiire päästä Helsinkiin ennen meitä.

Ruuhka-aika.

Megastarin kuvaamisen jälkeen tulikin jo kiire hyttiin ja siitä autokannelle odottamaan ulosajoa.


Ihan en täysin ymmärtänyt logiikkaa autokannen lastauksessa. Suurin osa autoista oli lastattu keula keulaporttia päin ja vain yksi rivi oli keula peräporttia päin. Sieltä sitten peruuteltiin auto kerrallaan ulos. Vaikka itse en mikää lastausekspertti ole, niin olisi ajattanut autot toisesta peräportista hevosenkengän muotoiseen muodostelmaan (keulat toista peräporttia päin), josta kaikki autot olisivat pääseet jonossa ajamaan sujuvasti ulos.


Kiitokset Silja Europan miehistölle mukavasta risteilystä! Tallinkilla on tänä kesänä ohjelmassa vielä yksi Riika-risteily ja neljä Visby-risteilyä. Varaamaan pääset Tallinkin nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti