sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Silja Linen ja Tallinkin mocktailit hurmaavat Itämerellä

Alkoholittomien cocktailien eli mocktailien uudistuneet maut hurmaavat tänä kesänä Silja Linen ja Tallinkin matkustajat Itämerellä. Pääsin tutustumaan uusiin mocktaileihin ja muihin laivoilla myynnissä oleviin alkoholittomiin uutuusjuomiin Silja Symphonylla järjestetyssä tilaisuudessa.Aluksi pääsimme maistelemaan Berry Merry -nimistä juomaa. Raikkaan Berry Merryn makuina on mustikkasiirappi, karpalomehu, limemehu ja timjami. Mukana myös kuivattua ruisleipää.


Mocktailien kulutus on kasvanut jatkuvasti ja siksi Tallink päätti aloittaa yhteistyön suomalaisen Mixtecin ja vuoden 2016 cocktailien maailmanmestari Markus Sillanpään kanssa. Sillanpää on uudistanut juomalistaa ja kouluttanut kaikkien laivojen baarihenkilökuntaa. Uudelta listalta löytyy myös ns. ”premium mocktaileja” eli entistä terveellisempiä ja maistuvampia alkoholittomia vaihtoehtoja.


"Mocktailien yksi ainesosa on makusiirapit, joista tämän kesän suosikkeja ovat esimerkiksi kotimaiset Modo cask ja Modo rosmariini. Caskissa maistuu tammi, pitkäpippuri ja katajanmarja. Rosmariini on suosikkimaku, joka soveltuu juomasekoitusten lisäksi hyvin myös leivontaan. Laivoille halusin suunnitella monipuolisen mocktailmenun josta löytyy muun muassa tulista mangoa, neljä vuodenaikaa ja yrttistä karpaloa, Markus Sillanpää vinkkaa."


"Mocktailit eivät ole enää vain lapsia tai raskaana olevia varten, vaan yhä useampi matkustajamme valitsee itselleen laadukkaasti valmistetun alkoholittoman cocktailin eli mocktailin. Olemme huomanneet, että asiakkaat haluavat nimenomaan testata mocktailien myötä uusia makuja ja makuelämyksiä. Vaihtoehtoja on kaikkiaan 8 kappaletta ja hinnat vaihtelevat viiden euron molemmin puolin, kertoo Tallink Duty Freen juomista vastaava Nele Nedaškovskaja."

Laivoilta löytyy uusia terveellisiä ja alkoholittomia juomavaihtoehtoja. Heydayn luomumehut ja Captain Kombuchan juomat ovat tulleet tänä kesänä Silja Linen ja Tallinkin laivojen valikoimiin.


Virolaisen Heydayn mehut valmistetaan huolella valituista puhtaista ja laadukkaista ilman kemikaaleja teollisia lannoitteita viljellyistä luomu raaka-aineista. Heyday puristaa mehut itse  tuoreista luomu raaka-aineista, valmistuksessa ei käytetä valmistiivisteitä tai pyreitä. Koko valmistusprosessi tapahtuu kylmässä ja Heyday on vienyt vastapuristettujen mehujen kontaktin hapen kanssa minimiin. Puristamisen jälkeen mehuista sekoitetaan reseptien mukaan juomat ja juomat pullotetaan muovipulloon, koska lasipullo ei kestäisi painekäsittelyä (HPP).

Tavallisesti mehut pastöroidaan säilyvyyden takaamiseksi ja kuumentaminen tuhoaa myös terveellisiä vitamiineja ja hivenaineita. Heyday luomumehut käsitellään kuumapastöroinnin sijaan HPP (High Pressure Processing) menetelmällä jonka avulla pystytään eliminoimaan haitalliset bakteerit ja mikro-organismit kuitenkin säilyttäen terveelliset vitamiinit ja hivenaineet. Käsitellyn juoman säilyvyysaika huomattavasti pidempi kuin pastöroimattomalla raakamehulla (60 päivää parin päivän sijaan)


HPP-käsittelyssä pullotettu mehu prosessoidaan kylmässä vedessä, kovan paineen alla. Paine elimoinoi haitalliset bakteerit ja mikro-organismit mutta jättää terveelliset hivenaineet juomaan. HPP- laitteessa pulloon kohdistuu 5 kertaa kovempi paine kuin valtameren syvimmissä kohdissa.
Portugalilainen Captain Kombucha on innovatiivinen, terveysvaikutuksistaan tunnettuja kombucha-juomia valmistava yritys. Luontaisesti fermentoituneet ja makeutetut, probioottiset kombuchat valmistetaan käsin laadukkaimmista luomuraaka-aineista. 

Kombucha on ikivanha juoma, jota on todistetusti juotu jo ainakin 2000 vuotta. Se valmistetaan mustasta tai vihreästä teestä, kombucha-sienistä ja sokerista. Kombuchalla on monia terveysvaikutuksia: siinä on mm. mieletön määrä maitohappobakteereja, jotka ovat hyväksi suolistolle ja suoliston pH-tasapainolle. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja B- sekä C-vitamiineja.


Captain Kombucha valmistetaan vihreästä luomuteestä, luomuruokosokerista ja luomukombuchasta. Käymisen tuloksena juoma muuttuu hapokkaaksi ja tasalaatuisuuden vuoksi juomaan on myös lisätty hieman hiilidioksidia.


Pääsimme maistelemaan myös muita laivojen valikoimissa olevia juomia, joista osa oli itselle uusia ja vanhoja tuttuja.


Itselle ehkä tutuimmat tuotteet olivat Frooshin smoohtiet. Froosh valmistaa juomat puristamalla, muussaamalla ja soseutamalla huippulaadukkaita hedelmiä lasipulloihin ja pahvitölkkeihin. Froosh ei koskaan käytä tiivisteitä tai säilöntäaineita, eikä ikinä lisää sokeria tai muita makeutusaineita tuotteisiin, jolloin a Froosh on 100% hedelmää ja marjaa - ei mitään muuta. Alunperin ruotsalainen Froosh  siirtyi marraskuussa 2017 suomalaisen Fazer-konsernin omistukseen.


Oma suosikkini Frooshin tuotetteista on Virgin Mojito.


Portugalilaisen Compalin tomaattimehua löytyy laivoilta lasipulloissa ja suomalaisen Lapin Marian luomumehuista laivojen valikoimista löytyy mustikka ja puolukka.Valikoimista löytyy myös virolaisen Magus Mullin käsityönä valmistetut greippi- ja appelsiinilimonadit, jotka maultaan poikkeavat edukseen perinteisiin massajaffoihin. Itselleni tuttavuus oli myös virolainen alkoholiton Soft Punch, eli sitruunan makuinen energiatee. Itse en mikään energiajuomien ystävä ole, eikä tuota juomaa juomalla edes maun perusteella energiajuomaksi tunnistanut.


Saksalaisen Fritzin luomu appelsiinilimonadi voittaa myös maullaan kaupoissa myytävät appelsiinin makuiset virvoitusjuomat.


Maisteluiden jälkeen Markus Sillanpää kertoi meille lisää mocktailien valmistuksesta ja siinä sivussa valmisti meille lisää maisteltavaa.Tähän raikkaaseen kesäjuomaan tuli mangosiirappia, sitruunaruohosiirappia, jäitä, limeä, timjamia ja Ginger Alea. Tämä sekoitus toimii hyvin myös pohjana alkoholipohjaiselle drinkille.


Lopuksi pääsime vielä itse valmistamaan Green and Red juoman.


Ensin täytettiin lasi jäillä.


Jäiden sekaa lisättiin 2 cl puolukkasiirappia ja 2 cl limemehua ja loput lasista täytettiin tonic-vedellä. Seuraavasksi pamautettiin rosmariin oksa kämmentä vasten, jotta rosmariini hieman rikkoontui ja antaisi paremmin makua juomaan. Rosmariini laitettiin lasiin ja seuraavaksi puristettiin appelsinin kuoresta eteerisiä öljyjä juomaan, hierottiin kuorella lasinreunoja ja lopuksi pudotettiin kuori juoman sekaan.


Sitten sekoitettiin ja juoma oli valmis.


Helppo ja raikas kesäjuoma - kannattaa kokeilla kotona tai ostaa laivan baarista.


Meille maistui niin hyvin, että pyöräytimme vielä toiset samanlaiset perään.Mocktailien, cocktailien, kuohuviinin tai samppanjan kaveriksi sopii pienet suolaiset ja makeat herkut. Kesällä tietysti ehdoton tarjottava on tuoreet mansikat sellaisenaan tai suklaaseen dipattuna.


Koska muovijätettä halutaan vähentää myös laivoilla ollaan muovipillit korvaamassa biohajoavilla pilleillä.


Sekoitustikkuja on ainakin vielä toisteiseksi saatavilla.


Listan mocktaileja on saatavilla kaikilta Silja Linen ja Tallinkin laivoilta, ainoastaan Tallink Shuttle-laivoilla on hieman suppeampi valikoima. (Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi)Kiitokset Tallink Siljalle kutsusta, tuote-esittelijöille, Markus Sillanpäälle opettavaisesta iltapäivästä mocktailien parissa sekä Silja Symphonyn miehistölle maistuivista oheistarjoiluista.

1 kommentti:

  1. Itse tuli näitä Moctaileja testattua risteilyllä Baltic Princess:illä ja hyviä olivat. Voin suositella.

    VastaaPoista