maanantai 9. joulukuuta 2019

Jouluruokaa Itämerellä 5.12. - 7.12.2019

Tänä vuonna kun itsenäisyyspäivä osuessa perjantaille sai pidennetyn viikonlopun ja hyvän syyn lähteä laivalla valmiiseen joulupöytään ja joululahjaostoksille. Kävimme koko perhe testaamassa joulubuffetin yhdellä Silja Linen ja kahdella Tallinkin laivalla. Matka toteutettiin yhteistyössä Tallink Siljan kanssa.Torstaina aamulla ollessani Helsingissä jo aamusta kävin lähtöselvittämässä Olympiaterminaalissa matkaliput kiertoristeilyn ensimmäiselle laivalle.Iltapäivällä tarvitsi vain auto parkkeerata, siirtyä terminaaliin ja suoraan Silja Symphonyn kyytiin.Silja Symphonylla meille oli varattuna A-luokan hytti, mikä sijaitsi 9. kannen perällä.
Jouluista tunnelmaa Promenadella.


Muumikin oli päässyt keinumaan Promenadelle.Laivan tehdessä lähtöä oli aika siirtyä testaamaan ensimmäisen joulubuffetin tarjonta. Tämän postauksen lopussa paljastan mikä kolmesta joulubuffetista oli meidän mielestä paras ja miksi.


Tänä vuonna Tallink Siljan laivojen joulupöydissä on sekoitus Suomen, Ruotsin, Viron ja Latvian rakkaimpia jouluherkkuja.


Siljan laivoilla joulubuffet on perinteinen. Listaan tehdään kuitenkin joka vuosi pieniä muutoksia perinteet säilyttäen.


Kalatorilta löytyy useita MSC-sertifioitua sillejä ja katkarapuja. Lohta on tarjolla graavattuna, kylmäsavustettuna ja lämminsavustettuna. Lisäksi pöydästä löytyy silakkaa, mätiä, simpukoita ja muita mereneläviä.
Joulupöydän tarjontaan kuuluu perinteiset salaatit, kuten sienisalaatti, italiansalaatti, rosolli ja Waldorfin salaatti. Tarjolla on myös vasikansylttyä, savuporomoussea ja ruisleipää, ankanmaksapateeta ja savustettua kalkkunanrintaa.
Perinteistä joulukinkkua on valmiiksi viipaloituna tarjolla harmaasuolattuna suomalaiseen makuun ja punasuolattuna ruotsalaiseen makuun. Lisäksi on tarjolla kokonaista harmaasuolattuna kinkkua, mistä saa itse leikata haluamansa kokoiset viipaleet.


Green Marketin tarjonta koostuu vegaanisista herkuista, jonka kunkku on porkkala. Porkkala muistuttaa kylmäsavustettua lohta, mutta on valmistettu porkkanasta.
Lämpimien ruokien pöydästä löytyy perinteiset joululaatikot, perunasta, porkkanast ja lantusta sekä ruotsalaisen joulupöydän perinteiset prinssinakit, lihapullat ja janssoninkiusaus.


Tarjolla toki on muutakin, kuten paistettua lohta, paahtopaistia, kalkkunanrintaa, turskapihvejä sekä joulumakkaroita.Juustovalikoimaan kuuluu useampi juusto ja erilaisia hilloja keksejä niiden kanssa nautittavaksi.
Jälkiruokapöydästä löytyy valikoima kakkuja, piirakoita, suklaamoussea, appelsiini-riisivanukasta ja paljon muuta.Tarjolla on myös valikoima erilaisia karkkeja ja jos vielä makeannälkä jää voi vielä käydä pehmiksen pyöräyttämässä.Tallink Siljan laivojen buffet-ravintoloiden joulusomistus on tänä vuonna osittain virolaisen Heiti Põderin käsialaa. Jokaisella laivalla on lisänä laivan omat perinteiset joulukoristeet.Silja Symphonyn keittiössä oli taiteltu hieno piparkakkulaiva.

Kyntteliköt ikkunoilla, led-kynttilät ja valkoiset kaitaliinat pöydissä toivat ravintolaan juhlavampaa ilmettä.Lapset löytivät omat herkut pääasiasa lastenpöydän tarjonnasta.


Me aikuiset taas maistelimme useita perinteisiä ja jouluisia buffetin herkkuja.


Silja Symphonylla ja Silja Serenadella joulubuffet on katettuna 26.12.2019 asti ja se hinta on aikuiselta ennakkoon ostettuna on 41,50 € ja laivalla 44,50 €.


Ruokailun aikana oli merellä alkanut jo myrskyämään.


Myrskyn vuoksi promenaden Gatsbyn Promenaden esitys ja illan keskyön show peruttiin.

Promenaden myymälöissä oli hyvää aikaa tehdä joululahjaostoksia.


Tähän postaukseen olen poiminut myös muutaman joululahjavinkin tarjousesitteistä ja myymälöiden valikoimista.


Tekemällä ostoksia laivojen myymälöissä saa käytettyä kymmentä euroa kohden tarran ja kerätyillä tarroilla voi lunastaa Kerää ja säästä -kampanjatuotteita edulliseen hintaan. Nykyinen kampanja on voimassa vuoden loppuun saakka. Kerää ja säästä -palkintotuotteet ovat hyviä lahjatuotteita.
Laivojen myymälöissä moni tuote on noin 20 prosenttia edullisempi kuin maissa. Hyviä ja laadukkaita tuotteita pukinkonttiin löytyy Silja Symphonyn Tommy Hilfiger -myymälästä tai muista Promenaden myymälöistä.


Tax Free Superstoren kosmetiikkapuolelta puolestaan löytyy laaja valikoima erilaisia lahjapakkauksia edullisempaan merihintaan.


Kaikilla Siljan laivoilla on lisäksi päivittäin vaihtuva joulukalenteritarjous kauneustuotteista.


Siljalandin ollessa tupaten täynnä lapset pelasivat mielummin pelejä Starlightissa.
Onni tanssi innoissaan Muumidiscossa Muumihumpan tahtiin.


Onnin käydessä nukkumaan jäin vielä Tuulin kanssa hetkeksi kiertelemään.


Pientä iltapalaa Mundossa erinomaisen palvelun kera.
Il Quattron esityksen jälkeen laivaa keinutti jo sen verran, että oli aika siirtyä hyttiin ja käydä nukkumaan.Yön aikana tuli muutaman kerran herättyä laivan keinuntaan ja aaltojen ryskeeseen, joten aamulla ei kaikista pirtein olo ollut.
Aamukahvin avulla päivä kuitenkin lähti käyntiin.Silja Symphony oli yön aikana hiljentänyt vauhtia ja saapumisaika Tukholmaan oli poikkeuksellisesti klo 10.20 paikallista aikaa.
Baltic Princess tuli vastaan noin klo 8.30 paikallista aikaa.

Isabelle tuli aivan perässä.


Tukholmaan saapui ensimmäisenä Victoria, mikä yleensä saapuu vasta Silja Symphonyn perässä.


Myrskystä huolimatta matka Silja Symphonyn kyydissä sujui mukavasti.


Tukholmassa oli edessä laivanvaihto, mutta sitä ennen oli koko päivä aikaa kierrellä kaupungilla.


Ensimmäiseksi suuntasimme Tunnelbanalla T-Centralenin asemalle ja sieltä junalla Solnaan.
Kävimme Mall of Scandinaviassa katselemassa hieman joululahjoja ja -koristeita.

Lasten suosikkikaupat Lego ja Disney olivat käyntikohteena tälläkin kertaa.

Netflixin Klaus -elokuvasta tuttuihin rakennuksiin pääsi tutustumaan.

Joulukoristeita oli myynnissä useassa kaupassa ja useita erilaisia.


Lakristia - nam!


Seuraavaksi suuntasimme Tukholman vanhaankaupunkiin Gamla Staniin.


Vanhassakaupungissa piipahdimme Suurtorin perinteisillä joulumarkkinoilla.


Suurtorilla järjestettävät Ruotsin ja Tukholma vanhimmat joulumarkkinat ovat järjestetty jo vuodesta 1837. Suurtorin joulumarkkinat ovat avoinna 23.11. - 23.12. klo 11 - 18.

Torin punaisten kojujen keskelle kannattaa ehdottomasti suunnata nauttimaan joulutunnelmasta ja höyryävästä glögistä.
Tunnelmallisilla joulumarkkinoilla myynnissä on mm. käsitöitä ja erilaisia herkkuja.


Vanhankaupungin joulutunnelmista matkamme jatkui kohti Kungsträdgårdenia.


Kungsträdgårdeniin on jo jäädytetty luistinrata jo yli 50 vuoden ajan. Lisäksi puisto koristavat lukuiset jouluvalot, joista näyttävimmät on kaksi isoa hirveä.

Joulun aikaan Tukholmassa on käytävä katosmassa miltä NK:n jouluikkunat näyttävät.
Vielä ehti piipahtaa muutamassa keskustan kaupassa, ennen kuin täytyi lähteä kohti satamaa.
Matkamme jatkui Victoria I:n kyydissä kohti Tallinnaa.Tälle etapille meille oli varattuna A-luokan hytti, mikä sijaitsi kätevästi 5. kannella.Mielestäni Victoria I on sisätiloiltaan tyylikkäin Tallinkin tilaama uudisrakennus. Victoria I valmistui Rauman Finnyardsin telakalta vuonna 2004.

Hissiauloihin on vaihdettua merikartta-aiheiset matot. Samaa mattoa löytyy myös Silja Serenadelta ja Silja Symphonylta.


Victorian palvelut ovat keskittyneet pääasiassa 6. ja 7. kannelle. Saunaosasto ja Hera Salongid sijaitsevat 9. kannella.6. kannella sijaistesvia myymälöitä on uudistettu ja Tax Free -myymälästä on poistettu seiniä käytävälle päin. Perfume & Fashion -myymälä sekä info oli uudisettu jo aikaisemmin. Keulassa sijaitseva Fast Food 25 h ja kokousosasto olivat alkuperäisessä asussaan.
Perässä sijaitseva kaksikerroksinen yökerho on nimeltään Starlight Cabaret. Samasta tilasta löytyy myös Casino sekä videopelit.7. kannella sijaistee pieni leikkihuone pallomerineen ja leikkihuone on osittain vallannut tilaa pubin puolelta.Pubi on vaihtanut nimekseen Sea Pub, mutta sisustukseltaan sen on pysynyt entisellään.Pubin vieressä on Aluminium Disco, mikä on pysynyt alkuperäisessä asussaan.

Discon vieressä puolestaan sijaistee Piano Bar, Gourmet Victoria -ravintola sekä Grill House -ravintola.

Keulan kahvila oli uudistettu Coffee & Co. konseptin mukaiseksi.
Sisustus oli samantyyppinen muiden vastaavien kahviloiden kanssa.


Kuvauskierroksen jälkeen olikin aika siirtyä joulupöydän antimien ääreen.


Tallinna-Tukholma -reitillä joulubuffet on tarjolla 20.11. - 30.12.2019 välisenä aikana ja aikuiselta se maksaa 36 euroa ennakkoon ostettuna ja 38 euroa laivalta ostettuna.
Valikoima on hyvin samantyyppinen Siljan laivojen kanssa. Pöydästä löytyi vegaaniset tarjottavat ja kalapöydän antimet. Linjastot eivät olleet yhtä käytännölliset kuin esim. Silja Symphonylla, täällä sai huomattavasti kauemman aikaa jonotella eväitä ja kalapöytään oli niin toivottoman pitkä jono, että ne jäi kokonaan syömättä.


Salaatit ja lihat olivat maukkaita ja valikoima suunnilleen sama kuin Silja Symphonylla.


Kinkku oli maukasta.


Joululaatikoista tarjolla oli vain porkkanalaatikkoa ja ruotsalaisille janssoninkiusausta.


Lämpöisinä ruokia oli mm. lihapullia, joulumakkaraa, possunkylkeä, paahtopaistia ja kalkkunanrintaa.
Myös Victoria I:n Grande Buffetin somistus oli osittain virolaisen Heiti Põderin käsialaa.

Itsenäisyyspäivän Linnan juhlat näkyivät hyvin kännykän kautta.


Jälkiruokien osalta valikoima oli myös samantyyppinen kuin Silja Symphonylla.Ruokailun jälkeen kävimme tutustumassa laivan myymälöiden valikoimiin.


Uudistetuissa myymälöissä oli kiva käydä ostoksilla.


Tax Free -myymälä oli mukavan raikas, moderni ja edullinen. Tallinna - Tukholma -linjalla "perinteiset" Tax Free -tuotteet ovat edullisimpia kuin muilla reiteillä.
Jouluisia makeisia löytyi reilusti.


JBL:n langattomat kuulokkeet päätyivät meillä lahjapakettiin.Myös tällä linjalla vaatteet  olivat noin 20 prosenttia edullisemmat maahintoihin verrattuna.

Kovin myöhään ei jaksettu valvoa, kun edellisen yön univelat ja pitkä päivä Tukholmassa painoivat päälle.


Yöllä keinutti merellä, mutta keinuminen oli pehmeämpää kuin edellisenä yönä, joten aamiaisella olimme huomattavasti pirteämpänä.

Vielä viimehetken ostokset ennen laivan saapumsista Tallinnaan.Tallinnassa meillä oli tunti aikaa vaihtaa laivaa.Ehdimme hyvin käydä katsomassa miltä uusittu D-terminaali näytti ja oikein mukavallehan se vaikutti. Harmi vaan että SadamaMarketin Outlet (Tallinkin myymälä) oli sellaisenaan poistunut terminaalsista. Uudessa Tallink -myymälässä toki oli vaatteita poistohintaan myytävänä, mutta hinnat ja valikoimat eivät samaa tasoa olleet kuin vanhassa Outletissa.


Kotia kohden lähdimme SIlja Europan kyydissä.Myös tälle matkalle meille oli varattuna A-luokan hytti, mikä sijaitsi 5. kannella.Silja Eurpalla joulupöydästä katetaan kaksi versiota, illallisella valikoima on laajempi kuin lounaalla. Joulupöytä illalla maksaa aikuiselta 36 euroa ennakkoon ja 38 euroa laivalta ostettuna. Lounaan hinta puolestaan on 26 euroa ennakkoon ja 28 euroa laivalta ostettuna.


Kävimme testaamassa tuon lounasvaihtoehdon.


Valikoimaa oli lounaalle ihan sopivasti.Kokonaisena paistettu kinkku oli Silja Europalla paistettu mureammaksi kuin muilla laivoilla.


Kolmen päivän aikana tuli selväksi, että Onni ei ollut jouluruokien ystävä.
Jälkiruoka maistui jokaisella laivalla lapsille pääruokaa paremmin.

Silja Europan Grande Buffetin joulukoristeita.Viimeiset tuliais/joululahjaostokset tuli tehtyä Silja Europan myymälöissä.


Jos ennen joulua ei enää laivalle ostoksille ehdi on hyvä vaihtoehto Tallink-verkkokauppa. Verkkokaupassa moni tuote on edullisempi kuin laivalla. Aika usein on myös erilaisia tarjouksia ja ilmaisia toimituksia saatavilla, joita hyödyntämällä tuotteet saa vieläkin edullisemmin.

Verkkokaupasta löytyy useita erilaisia lahjapakkauksia ja 15.12. asti niistä saa 15 prosentin alen ja ilmaisen toimituksen.

Paketti tulee Postin tai Matkahuollon kuljettamana muutamassa arkipäivässä ja ostokset kerryttävät Club One -pisteitä. Monesti olen verkkokaupasta tilannut ja en voi muuta kuin suositella.Loppumatka menikin mukavasti hytissä telkkaria katsellen.
Auto oli jäänyt parkkiin Olympiaterminaalin luo ja samaan aikaan autolle saavuttaessa Silja Symphony teki lähtöä Helsingistä.


Niin ja tuossa alussa lupasin paljastaa mikä testaamistamme joulubuffeteista oli mielestämme paras.
Minä annoin kinkusta pisteet Silja Europalle, vaimoni antoi pisteet Silja Symphonyn kasvispöydälle ja erityisesti porkkalalle, joka maistui kuulemma huomattavasti paremmalle kuin Victorialla tarjolla ollut. Lapset taas tykkäsivät eniten Victorian karkkivalikoimasta.


Mutta kun kaikki pisteet laskettiin yhteen oli suosikkimme Silja Symphonyn joulubuffet. Valintaan vaikutti eniten ruokien maku ja esillelaitto. Silja Symphonylla oli panostettu eniten kumpaankin. Tarjolla olevilla ruokien lukumäärällä ei ollut vaikutusta arvioinnissa, sillä jokaiselta laivalta löytyi riittävä määrä eri vaihtoehtoja.


Kiitokset Tallink Siljalle ja laivojen miehistölle mukavasta jouluisesta kiertoristeilystä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti