perjantai 17. toukokuuta 2019

Tallink Siljan uudet laivan viinit ja oluet on valittuPääsin tänään mukaan maistelemaan Tallink Siljan uusia laivan viinejä ja oluita Silja Symphonylle.Tallink Siljan laivojen valikoimiin on valittu uudet viinit ja nimikko-oluet ja ensimmäistä kertaa laivoille saadaan oma roséviini. Tallinkin 30-vuotisjuhlan kunniaksi lanseerataan nimikko-oluiden lisäksi juhlavuoden käsityöläisoluet. Laivojen valikoimissa on tuttuun tapaan myös valkoviini, punaviini, kuohuviini ja samppanja.Tallink Siljan laivan viinit ja samppanjat valitaan kahden vuoden välein jopa 130 - 150 viinin
joukosta tiukkojen valintakriteereiden perusteella.
Kun laivan viinit vaihtuvat toukokuussa, uusien viineinen hakuprosessi alkaa edellisenä syksynä.

Viinituottajat toimittavat testattavaksi omia ehdokkaitaan. Valinnan suorittaa asiantuntijaraati, johon on kerätty  kaikilta Tallink Siljan laivoilta ja valintaprosessiin kuuluu muun muassa sokkomaistelu.


Ensimmäisen arviointikierroksen jälkeen kustakin viinityypistä kahdeksan pääsee jatkokarsintaan. Lopuksi viinejä on jäljellä kaksi kutakin viinityyppiä ja näiden välillä ratkaisu tapahtuu tuottajan kanssa käytävissä neuvotteluissa. 

Tuottajan on kyettävä toimittamaan kahden vuoden ajan tasalaatuista tuotetta ja määrät ovat suuret esimerkiksi vuodessa kuohuviiniä tarvitaan 200 000 pulloa (0,75 l) ja 350 000 piccolopulloa.


Laivan viinit  ovat erityisesti ruokaviinejä, joten niiden tulee sopia hyvin laivalla yleisimpien ruokien kumppaniksi. Valkoviiniä kalan ja salaattien seuraksi, punaviiniä pihvin ja juustojen kaveriksi. Kuohuviini ja samppanja tervetuliaisjuomaksi tai aperitiiviksi. Ja tällä kertaa mukaan pääsi myös roséviini ensimmäistä kertaa.


Laivan viini on perinteisesti hinnaltaan viinilistan edullisesta päästä, jolloin se sopii useimmille asiakakaille. Laivan viini onkin laivayhtiön asiantuntioiden testaamaan ja hyväksi havaitsemaa laatua edulliseen hintaan. Laivan viinit ovat  laivojen suosituimpia viinejä. Niitä myydään vuosittain yli 1,3 miljoonaa pulloa.


Champagne Ayala Brut Majeur Extra Age


Tämä Ayalan tilalta tuleva samppanja on saanut tekeytyä neljä vuotta. Pitkä kypsymisprosessi tuo samppanjaan syvyyttä ja helmeilevää aromikkuutta.


Tämä raikas ja elegantti juoma on mainiota seuraa kalaruoille, vaalealle lihalle ja juustoille.

La Gioiosa Aurea Blanc de Blancs Brut


Tallink Siljan kuohuvaksi valikoitui tällä kertaa prosecco, jonka kaltaista Tallink Siljan laivoille ei aiemmin ole tarjoiltu. Italialaisen Blanc de blanc-proseccon valmistuksessa on käytetty ainoastaan valkoisia rypäleitä. Se on valmistettu neljästä vaaleasta rypälelajikkeesta. Laaja rypälevalikoima tuo uuden kuohuviinin makuun runsautta ja intensiivisyyttä sekä moninaisia vivahteita. La Gioiosan kuohuviinit ovat olleet jo vuosia risteilijöiden suosiossa, koska prosecco sopii jokaiseen vuoden aikaan ja niin juhlaan kuin arkeen.


Kannattaa kokeilla kuplivaa proseccoa merenelävien tai tuoreiden kala-annosten seuralaiseksi. Sopii myös aperitiiviksi tai seurustelujuomaksi.

Allegranza Tempranillo – Shiraz


Punaviinit herättivät raadissa  tänä vuonna paljon keskustelua. Lopulta espanjalainen, La Manchan alueelta tuleva, Allegranza,sai koko raadin tuen taakseen.


Nauti hedelmäistä ja raikasta punaviiniä erityisesti kesäisten grilliruokien rinnalla tai maistele rubiininpunaisena hohtavaa juomaa sellaisenaan.”


Montgravet Sauvignon Blanc Premium


Laivan valkoviinissä on ollut monesti saksalaista Riesling-rypälettä, joten halusimme vaihtelua. Raati istui kaksi päivää pöydän ääressä, söi vaaleaa leipää ja innostui Etelä-Ranskan aurinkoisilla pelloilla kypsytetyn Montgravet-viinin mausta ja paahteisesta väristä.


Pehmeä sauvignon blanc -viini on täydellinen kaveri erilaisille kaloille ja mereneläville. Se sopii erinomaisesti myös oliiviöljyllä ja sitruunalla höystettyjen tuoresalaattien kanssa.

Henri Gaillard Rose Mediterranée


Tänä vuonna raati pääsi maistamaan ensimmäistä kertaa myös roseeviinejä. Raadin maistettua tätä eteläranskalaista roseeta, he tiesivät heti, että valinta oli tehty.


Rosee ei ole pelkästään kesäkauden trendiviini, vaan se on erinomainen valinta kevyiden kesäisten naposteltavien, marjojen sekä pastan ja kermaisen kastikkeen kanssa.


Olen edelleenkin enemmän viininen peruskuluttaja, kuin asiantuntija ja peruskuluttajan näkökulmasta sekä omat makutottumukset huomioiden kaikki uudet laivan viinit olivat hyviä. Jos johonkin järjestykseen ne pitäisi laittaa olisi ensimmäisenä samppanja, jota seuraisi roséviini, valkoviini, punaviini ja kuohuviini. Helppoja viinejä nauttia sellaisenaan tai ruoan kanssa. 


Joutuu ehkä muutaman pullon seuraavalta laivamatkalta kotiin ostamaan, sillä sen verran hyvä hinta-laatusuhde viineillä on.

Laivan viinien lisäksi valikoidaan myös "Captain´s Choice" viinit, joita valitsemassa on ensimmäistä kertaa ollut myös laivojen kapteeneja. Valkoviinin hinta Tax Freessä on noin 16 euroa ja punaviinin pikkaisen vajaa 30 euroa.


Laivan nimikko-oluet valitaan nyt jo kolmatta kertaa. Edellisestä valikoimsta suosikkini oli Suomenlinnan Panimon Bell Porter, jota usein laivan pubissa tulikin tilattua. Uudet oluet valittiin sokkomakutestinä ja mukana oli 40 olutta 14 panimolta Virosta, Ruotsista, Suomeasta ja Iso-Brittanniasta.

Nils Oscar Kapten Balder, 5,1 %


Jo toisessa sukupolvessa toimivan Nils Oscar -pienpanimon suodattamatonta luomulageria on luonnehdittu Ruotsin taivaallisimmaksi olueksi.Tässä luomumallaslagerissa on sitruksinen aromi, ja se sopii hyvin yhteen grillatun lihan ja kala- ja äyriäisruokien kanssa.


Lighthouse Porter, Pühaste 5,8 % 


Tartolaisen pienpanimon Pühasteen tumma porter on paljon kevyempi kuin tavanomaiset portterit. Sen koostumus on kuitenkin hyvin silkkinen, ja siinä on syviä aromeja ugandalaisista kaakaopavuista, madagaskarilaisesta luomuvaniljasta ja kahvista.Karamellinen ja maltainen olut on loistopari liharuoille ja suklaisille jälkiruoille.Testaamisen arvoisia ovat myös virolaisen pienpanimo Purtsen oluet, joita laivan pubeista on saatavilla.Tallinkin 30-vuotisjuhlaoluet tulevat virolaiselta Purtse-panimolta. Juhlaoluita on kolmea eri lajia.

Olutpullojen kuvituksessa on hauskoja hahmoja, joilla on kerrottavanaan mielenkiintoisia tarinoita Itämerestä ja Tallinkin laivoista. Mukana on myös historiaa, jonka myötä meri ja laivat ovat nivoutuneet yhteen kolmen vuosikymmenen aikana.


Läänemere Rapsoodia 4,7 %, 3,50 €

Tämä puolikuiva ja hedelmäinen New England IPA -olut sopii hyvin hapanimelien ja mausteisten ruokien kaveriksi.


"Kun Silja palasi Euroopasta kotiin, Victoria ja Isabelle olivat jo suuria tähtiä. Voisi sanoa, että suorastaan megatähtiä. He olivat kuin Baltian kuningatar ja prinsessa, joiden akkunan alla merimiehet iltaisin lauloivat serenadia. Lahjakkaimmat sävelsivät peräti sinfonioita, jotka kaikuivat kaikkialle galaksiin. Romantiikka ei kuole Itämerellä koskaan."Metsik Meri 6,5 %, 3,50 €

Tämä hedelmäinen, meripihkan sävyinen ”Wild Sea” -lager, jolla on hapokas, mandariinimainen jälkimaku sopii erinomaisesti naudanlihapatojen tai grillatun naudanlihan ja BBQ-kastikkeen kaveriksi."Se ei ole mikään auringossa välkehtivä eteläinen meri. Siellä ei ole palmusaaria eikä koralliriuttoja. Siellä on hyisiä puhureita ja pohjaan vajonneita sotalaivoja. On tuulten ahavoittamia rantojen asukkaita ja laivoja, jotka puskevat eteenpäin kerrostalon kokoisista aalloista huolimatta. Se ei ole helppo meri, mutta se on meidän meremme. Itämeri, jota emme vaihtaisi yhteenkään muuhun."


Laine Murdja 5,5 %, 3,50 €

Tämä raikas ja hieman karvas ”Wave Breaker” pale ale -olut sopii nautittavaksi vaalen kalan tai grillattujen katkarapujen kera.


"Laine (viroksi aalto, myös naisen nimi) oli kova murtaja. Hän mursi tabuja ja käsityksiä siitä, millainen Laineen oikein pitäisi olla. Keittiössä touhuamisen ja miehen kalsonkien parsimisen sijaan hän nosti laineita Itämerellä. Hänen kova kätensä tarttui kerran karaokemikkiin sekä Suomen että Ruotsin reiteillä. Laula ja lollota vielä 30 vuotta Laine!"Kiitokset Tallink Siljalle mahdollisuudesta päästä tutustumaan uusiin laivan viineihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti