torstai 4. heinäkuuta 2019

Ruokamatka Itämerellä 29.6. - 1.7.2019


Loman alkaessa olin lähdössä Turkuun, palauttamaan Silja Linen arkistoon, lainassa olleen materiaalin. Pitkään pohdin miten Turkuun Helsingistä matkustaisin, kun autoa ei ollut käytettävissä.


Päädyin sitten junan sijasta matkustamaan laivalla, Tallinnan ja Tukholman kautta. Laivamatkat toteutettiin yhteistyössä Tallink Silja Oy:n kanssa.


Ensin ajattelin, että blogitekstin aiheena voisi olla Itämeren kiertoristeily, mutta ajatus muuttui matkan alkaessa ja päädyin testaamaan erilaisia ravintoloita, niin laivalla kuin kohteissa, joten kiertoristeily muuttui ruokamatkaksi. Hyvä ruoka, kun on lähellä sydäntä jo töidenkin puolesta ja mikä sen mukavampaa kuin istua valmiiksi katettuun pöytään ja nauttia ruoasta sekä palvelusta kaikessa rauhassa.
Matka kohti Turkua alkoi lauanataiaamuna m/s Megastarin kyydissä Helsingistä Tallinnaan.
Ruokailun suhteen valinta oli helppo, sillä Business Loungessa matkustaessa ruoka- ja juomatarjoilut kuuluvat matkan hintaan.

10.30 lähdöllä on tarjolla runsas aamiainen.
Juomatarjoilukin on monipuolinen.
Nyt heinäkuussa Business Loungen lisämaksu on vain 40 euroa / henkilö / suunta Club One -asiakkaille  (norm. 65 euroa / hlö / suunta).


m/s Megastarilla on kuitenkin useita vaihtoehtoja ruokailuun.


Comfort Loungessa tarjoilu on suppeampaa, mutta niilläkin tarjottavilla parin tunnin matkan pärjää oikein hyvin.

Coffee & Co. tarjoaa pientä makeaa ja suolaista evästä kahvin kanssa nautittavaksi. Täältä saa myös Starbucksin kahveja.


Burger King ei petä koskaan ja hampurilaisia löytyy moneen makuun. Ainoa huono puoli on, että ostokset eivät kerrytä Club One -pisteitä


Fast Lane on nopean syömisen tuttu konsepti monelta Tallink Siljan laivalta ja se löytyy myös m/s Megastarilta.


9. kannen keulassa sijaitsevat The Chef´s Kitchen ja Delight Buffet.


The Chef´s Kitchen -ravintolassa on tarjolla mm. kolmen ruokalajin Tallink 30 menu.


Delight Buffetin tarjonta on suunnilleen sama kuin Business Loungessakin. Klo 10.30 lähdöllä on tarjolla myöhäinen aamiainen ja klo 13.00 jälkeen lähtevillä vuoroilla tarjoillaan lounasta / päivällistä.


Pari tuntia saa Business Loungessa kulumaan mukavasti rauhallisessa ympäristössä.Tallinnassa oli hyvin aikaa, ennen seuraavan laivan lähtöä. Jätin matkatavarat terminaalin säilöön ja suuntasin kohti kaupunkia.


Aivan Linnahallin ja Tallink Express Hotellin vieressä sijaitsee Tallinkin uusi toimistorakennus ja sen alakertaan on avattu äskettäin Tallink Hotelsin operoima Ristorante Flavore.
Uuden ravintolan ruokalistalla on laaja valikoima pizzoja erilaisilla täytteillä, salaatteja, pastoja ja muita herkkuja. Kaikki pizzat kypsennetään perinteisessä kiviarinauunissa. Ravintolassa on tilat 48 asiakkaalle, minkä lisäksi ulkoterassilla on 30 asiakaspaikkaa kesäisin. Flavoren keittiötä johtaa huippukeittiömestari Domenico Nicolino, jolla on italialaiset juuret ja laaja kansainvälinen kokemus työstä niin Euroopassa kuin Australiassa ja Yhdysvalloissa.

Ravintolan erikoisuus on ”viiniseinä” eli erikoisjuomalaite annostelujärjestelmineen. Asiakkaat voivat nauttia italialaisista valko-, puna- ja roseeviineistä kukkaronsa mukaan. Laite pitää viinien lämpötilan juuri sopivana niiden yksilöllisiä ominaisuuksia vastaavalla tavalla.


Itse päädyin kuitenkin tilaamaan viinini tarjoilijalta.


Ruokavaihtoja oli niin useita joten valitseminen oli haastavaa ja lopulta päädyin tilaamaan pihviä. Valinta osui omien makumieltymysteni kanssa nappiin ja liha oli erittäin mureaa ja maukasta.


Siljan laivojen Tavoláta -ravintoloiden tiramisu on yksi minun suosikki jälkiruoista, joten olihan se testattava millainen oli Flavoren tiramisu.


Ei ehkä niin raikas kuin Tavolátan tiramisu marjojen kanssa tarjoilutuna, mutta oikein hyvää tämäkin, erityisesti kahvin kanssa nautittuna.


Mutta jos Tallinkin satamassa sijaitsevissa hotelleissä yövyt tai muuten Linnahallin suunnalla liikut, niin kannattaa käydä testaamassa. Ruoka oli maukasta, palvelu pelasi ja Club One -kortilla sai alennusta 10 prosenttia laskun loppusummasta.
Ristorante Flavoren vieressä sijaisteva Tallink Express Hotel on uudistunut. Hotelli sai remontin myötä uuden julkisivun, tilavamman ja tyylikkään vastaanottoalueen sekä aulabaarin. Baarissa vieraiden käytössä on ainutlaatuinen ”olutseinä” eli itsepalvelulaite josta voi tilata mietoja alkoholijuomia kuten olutta, siideriä ja long drink -juomaa. Tallink Expressin uudet aulatilat on suunnitellut virolainen arkkitehtitoimisto Emil Urbel. Hotellissa on myös Tempo -ravintola, missä tarjoillaan aamiasta, lounasta ja illallista.


Tallink Spa & Conference -hotellin uudistustyöt koskivat huoneita, aulatiloja sekä ravintolaa. Laajan remontin lopputuloksena hotellin huoneluku kasvoi 300:aan. Vastatakseen lisääntyneeseen kysyntään hotellin huonevalikoimaan lisättiin 25 täysin uutta superior-luokan huonetta. Lisäksi viidennen kerroksen 37 premium-luokan huonetta remontoitiin täydellisesti.


Hotellin Nero -ravintolassa tarjoillaan ruokaa aamusta iltamyöhään. Remontin yhteydessä myös Nero-ravintolan sisustus uusittiin täydellisesti, ja palvelukonseptiin tehtiin muutoksia. Tallink Spa & Conference hotellin uudistukset on suunnitellut tunnettu suomalainen sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co. Sama toimisto vastasi myös Tallink Megastarin sisustuksesta.Jos Tallink Spa & Conference -hotellin ohi kävelet kesän aikana, kannattaa piipahtaa sisälle kurkistamaan Tallinkin 30 -vuotiseen historiaan. Vielä kesäkuussa siellä oli historia kuvattuna aikajanalla, mutta heinäkuussa on aulaan laajempi näyttely tulossa.


Kolmas Tallinnassa sijaitseva Tallinkin hotelli on Tallink City Hotel, aivan Viru-keskuksen vieressä.


Tämä Tallinnan Teenindusmajan tilalle rakennettu hotelli oli ensimmäinen Tallinkin hotelleista.


Hotellista löytyy mm. aulabaari, yökerho ja ravintola Sume.


Tallinkin hotellinen yöpymisten lisäksi Club One -pisteitä kerryttävät ostokset hotellien ravintoloissa, baareissa, kauneushoitoloissa, kylpylöissä yms.Tallinnan vanhassakaupungissa sijaistee Tallinkin thaimaalainen Nok Nok -ravintola.Club One -asiakkaat saavat Nok Nok -ravintolasta 10 prosentin alennuksen laskun loppusummasta.
Tallinnassa (ja muualla Virossa) on näiden lisäksi lukuisia ravintoloita, kauppoja palveluita yms., joista saa alennusta Club One -korttia näyttämällä. Kannattaa siis pitää kortti mukana ja katsoa etukäteen paikat, mistä etuja saa sillä välttämättä sitä ei ravintolassa tai myymälässä erikseen mainosteta.
Tallinnasta matka jatkui kohti Tukholmaa m/s Baltic Queenin kyydissä.m/s Baltic Queen on tuttu laiva ja ensimmäisen matkan sillä tein keväällä 2009, kun alus oli vasta telakalta luovutettu.Hytti sijaitsi kätevästi 5. kannella. Ei tarvinnut matkatavoiden kanssa hissillä matkustella.m/s Baltic Queen kävi keväällä telakalla ja siellä Cafeterian tilalle rakennettiin samanlainen Fast Lane -ravintola, kuin sisaraluksillakin.
Fast Lanen vieressä oleva Seaside oli kokonaan lasten käytössä.


Perinteinen buffet-ravintola löytyy täälläkin Grande Buffet -nimisenä ja ravintola oli saanut päivitystä telakakalla. Buffet vaan ei ole niitä suosikkiravintoloitani.


Mietin pitkään missä ravintolossa m/s Baltic Queenilla syön ja Russian a la Carte Aleksandra oli yhtenä vaihtoehtona. Muilla sisaraluksilla venäläisen ravintolan tilalle on rakennettu Tavolàta -ravintolat.


Grill Housen ruokia on tullut viimeaikoina useampaan otteeseen syötyä, joten se jäi suosiolla väliin.Päädyin lopulta testaamaan Gourmet Baltic Queen -ravintolaa.Turun sisarilla Gourmet-ravintolat on muutettu Happy Lobster -ravintoloiksi.Vaihtoehtoina olisi ollut Tallink 30 menu, minkä olin jo supistettuna versiona m/s Megastarilla syönyt tai sitten listalta sai valita haluamansa alku-, pää-, ja jälkiruoat.


Päädyi jälkimmiseen vaihtoehtoon. Olin varautunut asioimaan ravintolassa englanninkielellä, mutta pääsi yllättämään, kun tarjoilija alkoi palvelemaan sujuvalla suomenkielellä. Palvelu oli erinomaista koko ruokailun ajan ja viinisuositukset ruokien kanssa tälläiselle "aina laivanviiniä tilaavalle" olivat erinomaista asiakaspalvelua, varsinkin kun viinit sopivat jokaiselle ruoalle todella hyvin.


Keittiön tervehdys oli valkoviinillä maustettua selleripyreetä.Alkuruoaksi tilasin tuoreista herneistä tehtyä keittoa ja katkarapuja. Oli muuten hyvää joka lusikallisella. Viiniksi suositeltiin ranskalaista Brocard Chablis Sainte Claire -valkoviiniä.


Pääruoaksi tilasin yrteillä kuorrutettua karitsaa ja mustia linssejä. Tarjoilija oli sitä mieltä, että annos oli paras valinta pääruokien joukosta ja niin olin minäkin. Mehevää karitsaa ja maukkaita linssejä. Viininä on espanjalaisen Torresin täyteläinen Celeste Crianza -punaviini. Sopi muuten karitsan kanssa paremmin kuin hyvin.


Jälkiruokaviinit ovat minulle olleet aina se haasteellinen nautittava, kun yleensä ne ovat olleet liian makeita. Mutta tämä suositeltu ja maistatettu ranskalainen jälkiruokaviini Mouton Cadet Réserve Sauternes oli täydellinen suositus happaman raparperin ja makeiden mansikoiden kaveriksi.


Jälkiruoaksi päädyin tilamaan Tallink 30 menusta tutun kaurajuustojäätelön raparperin ja hasselpähkinän kera.


Erinomainen ruoka, asiakaspalvelu ja viinisuositukset tekivät tästä asiakaskokemuksesta kiitettävän. Suosittelen kokeilemaan Tallinna - Tukholma tai Riika - Tukholma -reittiä, niille jotka ovat omasta mielestään saaneet Tallinkin Helsinki - Tallinna -linjalla huonoa asiakaspalvelua. Näillä linjoilla se nimittäin on osittain huomattavasti parempaa kuin Silja Line -brändin alla kulkevilla laivoilla.

Sisaraluksista poiketen Fashion Street -myymälää ei täällä laajennettu leikkihuoneen paikalle, vaan leikkihuone on edelleenkin samalla paikalla.


Tallinna - Tukholma -reitillä Club One Gold -asiakkaan drinkkikupongit tulostuivat kahtena 3,50 euroan alennuskuponkina, jotka oli käyettävä vähintään 8 euron juomaostokseen / kuponki.


Ensimmäisen kupongin käytin Tallink 30 drinkkiin nimeltä "White Ship", sillä olihan sitä omien nettisivujen nimikkodrinkkiä maistettava.
Toinen drinkki päätyi testiin Piano Barin puolella.Piano Barin vieressä sijaitseva Cigar Club on tällä laivalla ainoastaan alkuperäisessä käyttötarkoituksessa.
Itämeri oli taas auringon laskiessa komeata katseltavaa.


10. kannen Discossa  oli vielä hiljaista, mutta aurinkokansi oli täynnä väkeä.Auringon laskiessa oli aika itsekin siirtyä pikkuhiljaa hyttiin ja nukkumaan.Aamulla aamiainen odotti Grande Buffet -ravintolassa. Olin vaan unohtanut kuinka mukavaa on etsiä paikkaa usean sadan aasialaisen matkustajan joukosta. Saman aamiaiskupongin olisin voinut käyttää myös kantta alenpana sijaitsevassa Fast Lanessa huomattavasti mukavammin ja rauhallisemmin aamiaista nauttien.
Aamiaisen jälkeen olikin rentouttavaa mennä kannelle katselemaan saaristomaisemia.Niitä jaksoi helposti katsoa aina satamaan saapumiseen saakka.


m/s Serenade of the Seas Frihamnenin satamassa.m/s Silja Serenade oli saapunut jo satamaan.

Matkatavarat jäivät säilöön terminaaliin ja suunnaksi Ropsten. Ropstenissa tapasin hyvän ystävän vuosien takaa ja suuntasimme Tukholman sijasta Lidingöön viettämään aurinkoista päivää.
Ropstenista Lidingöön olisi päässy Lidingöbananin kyydissä, mutta kun keli oli hyvä kävelimme Lidingön vanhaa siltaa pitkin saarelle.


Lidingössä vietimme päivän Millesgårdenissa, mikä on kuvanveistäjä Carl Millesin töitä esittelevä taidemuseo ja veistospuisto. Tallink Siljan maihinnousukortilla saa 20 prosentin alennuksen Millesgårdenin sisäänpääsymaksusta.

Ensin kuitenkin kävimme lounaalla Millesgården Lanthandel -ravintolassa. Lounasruokien lisäksi ravintolasta sai erilaisia kahvilatuotteita ja syksyisin ravintolassa on tarjolla myös illallista.

Millesgårdenin alue on laaja ja kierros kannattaa aloittaa kierrokselle Carl Millesin kodista ja ateljeestä.Talo on täynnä sisällä ja ulkona pieniä yksityiskohtia.


Nähtävää on todella paljon.


Talon pihalta on komeat näkymät suoraan satamaan.
Pihalla on suihkulähteitä ja veistoksia.Portaita alas laskeutumalla pääsee veistospuistoon.


"Soittavat enkelit" löytyvä rannasta, samoin kuin "Jumalan käsi".


"Mies ja Pegasus

Rannassa merelle katsoo Poseidon.Mukavan päivän jälkeen oli aika lähteä kohti terminaalia.
Kohti Turkua matkalle lähdin m/s Galaxyn kyydissä.Mukava A-Double -hytti odotti 8. kannen keulassa.

Kevään telakoinnissa myös m/s Galaxy sai Cafeterian tilalle modernin Fast Lane -ravintolan.


Ja Buffet Silja Line remontoitiin Grande Buffetiksi.


Laivalta löytyy myös perinteinen Grill House -ravintola.Sekä klassikkoravintola Happy Lobster.Itse päädyin testaamaan Tavolàtan tarjontaa.


Alkuruoaksi "Salumi misti"- annos, josta löytyi mm. San Danielen kinkkua, salamivalikoima, hunajamelonia, Bresaolaa ja grillattuja kasviksia.


Ja pääruoaksi valikoitui herneillä maustettua rapurisottoa. Täyttävän risoton jälkeen ei enää tilaa jälkiruoalle ollut. Turun linjalla meno ravintolassa oli huomattavasti hektisempää, kuin Tallinna - Tukholma -linjalla ja tarjoilijat säntäilivät kovaa vauhtia pöydästä toiseen, joten asiakaskokemus palvelun suhteen ei yltänyt lähelle edellisen illan ruokailuun verrattuna.
Telakoinnissa Fashion Street -myymälä laajeni entisen Siljalandin tilalle ja myymälään avattiin 70 neliöinen Superdryn shop-in-shop-myymälä.
Siljaland muutti 5. kannelle entisen matkatavarahuoneen tilalle, kuten m/s Baltic Princessillä aiemmin. Ihan identtisiä eivät leikkihuoneet kuitenkaan ole.


Tänä kesänä Angry Birdsit ovat Harri Hylkeen kanssa viihdyttämässä lapsia kaikilla Silja Linen laivoilla ja Summer Centerin ovat rakennettu Angry Birds -teemalla.


Joe´s Place Pub oli vaihtanut nimensä Sea Pubiksi.

Aamulla odotti aikainen heräytys ja pitkä päivä Turussa ja kotimatkalla, joten oli syytä käydä hyvissä ajoin nukkumaan.
Aamulla kun suunnisti heti aamiaiselle ovien auettua, ei ruuhkaa vielä ollut ja paikkakin löytyi paremmin kuin edellisenä aamuna.


Kannellakin ehti hyvin nauttia aamuauringon säteistä ja raikkaasta merituulesta ennen Turkuun saapumista.Laivan kiinnittyessä laituriin oli aika hakea matkatavarat hytistä ja poistua laivasta.


Turussa aamu alkoi arkiston aarteisiin tutustuen.Ja taas löytyi lainaan kaikkea mielenkiintoista.


Kiitokset Tallink Siljalle matkan järjestämisestä ja mahdollisuudesta vierailla arkistossa. Hyvin sitä pääsi laivalla Helsingistä Turkuun (Tallinnan ja Tukholman kautta).
Hyvää kesää kaikille valkeiden laivojen ystäville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti