sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Maarianhaminan risteily Silja Europalla 8.7. - 10.7.2019

Kun Visby ja Riika oli m/s Silja Europalla koettu, oli Maarianhaminan risteily mukava uusi vaihtoehto tälle kesälle. Pitihän sitä päästä kyytiin, kun m/s Silja Europa reilun kuuden vuoden tauon jälkeen oli Maarianhaminaan suuntaamassa. Matka toteutettiin yhteistyössä Tallinkin kanssa.Matkamme alkoi Länsiterminaalista, missä olimme juuri laivaannousun alkaessa.Hytti sijaitsi mukavasti sisääntulokannella, joten pääsimme näppärästi hyttiin ilman hissimatkaa.
 
Risteilyohjelma (Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmaksi).


m/s Silja Europan kotisatama oli Maarianhamina vuosina 1993 - 2013 ja vuodesta 2013 lähtien se on ollut Tallinna.


Matkamme Maarianhaminaan kulki Tallinnan kautta, josta kyytiin oli nousemassa matkustajia melkein saman verran kuin Helsingistä.


Ensimmäisenä olikin ohjelmassa ruokailu. m/s Silja Europan erikoisristeilyillä on se hyvä puoli, että matkan hintaan sisältyvät kaksi illallista ja kaksi aamiaista.
Ensimmäisenä iltana meillä oli pöytävaraus Grill House -ravintolaan. Alku- ja jälkiruokapöytä kuuluivat ateriapakettiin ja lisäksi sai valita pääruoan viidestä eri vaihtoehdosta. Lapsilla oli mahdollisuus syödä alku- ja jälkiruokapöydän ruokia tai tilata ne listalta. Myynnissä oli myös erillinen juomapaketti 15 euron hintaan, mihin kuului kaksi lasillista viiniä, olutta tai siideriä ja kahvi avec.
Alkuruokapöydän antimet olivat jo niin täyttäviä, että piti hetki sulatella ennen pääruokaa.


"Matkailijan juustohampurilainen"


"Pienen grillimestarin pihvi"

Pippuripihvi oli oikein maukasta samoin sen kanssa tarjotut lisukkeet.


Nieriästäkään ei nälkä jäänyt.Kovin paljon ei tilaa jäänyt jälkiruoalle.


Malttamaton matkaaja.

Ruoan jälkeen suuntasimme 12. kannen Summer Centeriin.

Lasten risteilyohjelma.

Aurinkokannella oli hiljasta, tosin ei se kelikään mikään kesäinen siellä ollut.


m/s Megastar tuli vastaan hieman ennen Tallinnaan saapumista.
¨
Kiipeilymahdollisuudet ovat rajattomat, jos perheen pienimmältä kysytään.Hisseihin oli asennettu uudet opasteet.

Pieni kierros laivan myymälöissä.


Starlightin kautta lasten diskoon, missä kumpikaan lapsista ei kauan viihtynyt.

Sea Pubissa oli myös liian kova meteli lasten mielestä...


...joten päädyimme istuskelemaan hetkeksi vieressä olevaan Corneriin, ennen nukkumaan menoa.Aamu alkoi Grande Buffetin aamiaisella.

Reilu kuusi vuotta oli kulunut siitä, kun m/s Silja Europa viimeksi Maariahaminassa vieraili. Silloin korsteenia koristi vielä hylje...


...ja perässä liehui Suomen lippu. Nyt korsteenissa on Tallinkin logo ja perässä liehuu Viron lippu.
Satamassa oli tapahtunut muutoksia kuuden vuoden aikana. Aiemmin m/s Silja Europan käyttämä laituri oli remontissa ja maihinnnoususillat oli purettu pois.

Tämän vuoksi maihinnousu tapahtui autokannen kautta.

Maihinnousun ajat oli jaettu niin, että ensin maihin pääsi autolla matkustavat ja sen jälkeen retkille lähtijät, viimeisenä maihin pääsi omatoimisesti kaupunkiin lähtijät. Johtuen muusta laivaliikenteestä täytyi laivan vaihtaa laituripaikkaa, jolloin laivaannousu ei ollut mahdollista.Sää Maarianhaminassa ei kovin kesäinen, vettä tihkutti taivaalta. Huono sää ei kuitenkaan muuttannut meidän suunnitelmia käydä kävellen Maarianhaminan keskustassa.Retkille emme osallistuneet, kun olemme pari kertaa aiemmin käyneet omalla autolla ajelemassa Ahvenanmaalla, viimeksi kesällä 2017.
Aloitimme kaupunkierroksemme Maarianhaminan keskustasta, missä vierailimme paikallisissa pienissä kaupoissa.Keskustakierroksen jälkeen lähdimme tutustumaan Maarianhaminan Merikortteliin (Sjökvarteret), mikä sijaitsi Maariahaminan itärannalla.Täällä olisi viihtynyt pidenpäänkin, jos keli olisi ollut lämpimämpi. Mereltä päin puhaltava tuuli teki ilmasta vielä kylmemmän.
Salt -myymälässä oli myynnissä Ahvenanmaalla tehtyjä käsintehtyjä tuotteita.Pub Niskan terassilla olisi aurinkoisella säällä viihtynyt oikein hyvin.
Jatkoimme kaupunkikierrosta keskustassa vielä hetken, ennen kuin oli aika lähteä kohti satamaa.Huonosta kelistä huolimatta oli laivoja päästävä kuvamaan, kun siihen mahdollisuus oli.

Ensimmäisenä saapui Turusta m/s Galaxy.Ja heti perään Tukholmasta m/s Baltic Princess.
¨
m/s Baltic Princess.Kun saaristoristeilijät on vaihdettu ja Maarianhaminasta kyytiin nousevat ovat päässeet laivaaan on molempien laivojen aika jatkaa matkaa.


m/s Silja Europa oli Turun laivojen Maarianhaminan visiitin ajan Birkan käyttämässä laiturissa.

Museolaiva Pommern.


Pian olikin laivaannousun aika.


Pieni huilaus hytissä, ennen ruokailemaan menoa.


Vaikka valkeat laivat ovat olleet se minun juttu jo 29 vuoden ajan, on aina kiva nähdä laiva millä tein ensimmäisen matkani vuonna 1990. Toisen kerran kävin m/s Rosellalla nostalgiamatkalla vuonna 2015, olisikohan ensi vuonna uuden matkan vuoro.


Pöytävaraus meillä oli Tavolàtaan.

Lasten listalta valikoitui taas grillipihvi ranskalaisten kera.

Tavolàtan pizzat ovat testaamisen arvoiset, oli muuten hyvää.


Samoin herneristotto katkarapujen kera oli erinomainen valinta.


Ruokailun jälkeen kutsuivat taas Summer Center ja Lottemaa.

Myymälöissä tuli taas kierros tehtyä ja tuliaiset ostettua.Loppuilta menikin kierrellessä laivalla, oikeastaan tekemättä yhtään mitään erityistä. Ei sitä laivalla mitään ihmeitä tarvitse kokoajan tehdäkään, on mukavaa kun voi oittaa vaan ihan rennosti. Tällä reissulle ei viihdetarjonta tullut tutuksi, mutta sellaista se yleensä on kun lasten kanssa reissussa on.


Oma hytti veti puoleensa ja nukkumaankin käytiin hyvissä ajoin.Aamu alkoi taas buffetin eväiden parissa.

Tallinnassakin tuli pikaisesti piipahdettua. Tallink Spa & Conference Hotellin aulassa on pieni näyttely Tallinkin 30-vuotisesta historiasta.
m/s Silja Europan saunaosasto on meidän lasten suosikki, joten siellä käytiin taas saunomassa, uimassa ja porealtaissa rentoutumassa.


Saunomisen ja uinnin jälkeen maistuikin jo lounas Grande Buffetissa.
Teatteri Europan uusittu ilme on mielestäni onnistunut, siellä saisi olla vaan enemmän ohjelmaa. Nyt kesällähän siellä on lapsille Heureka tiedeshow ja on siellä ollut myös elämysteatteria.Helsinkiin matkatessa sääkin muuttui aurinkoiseksi ja aurinkokannella oli kiva nauttia auringon lämmöstä ja raikkaasta merituulesta.
m/s Megastar meni ohi.Pian myös m/s Silja Europa saapui Helsinkiin ja yksi mukava risteily oli taas ohi. Kiitokset m/s Silja Europan miehistölle mukavasta Maarianhaminan risteilystä ja tietenkin Tallinkille matkajärjestelyistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti