maanantai 15. kesäkuuta 2020

Vinkkejä Riikaan


Tänä kesänä pääsee Tallink Siljan upeimmalla laivalla risteilylle tai reittimatkalle Helsingistä Riikaan. Kasasin tähän muutaman vinkin, mitä päivän aikana ehtii omatoimisesti Riiassa tehdä.


Itse matkahan alkaa jo laivalla ja Silja Serenadella siihen on loistavat puitteet.


Pienet lapset viihtyy kannella Harri Hylkeen laivaleikkipaikalla. Myös Siljaland on avoinna matkan aikana ja Harri Hylje matkassa mukana.


Aikuisempaan makuun matka alkaa mukavasti Bon Vivantin viinibaarissa laivan shamppanjaa ja mansikoita nauttien - ilman kiirettä minnekään.


Promenaden varrelta löytyy kaikki tarvittava.


 Ruokaravintoloitakin on moneen makuun.Riianlahdelta kohti satamaa laiva kulkee Daugavaa (suomeksi Väinäjoki) pitkin ja laivan kannelta onkin mukava seurata saapumista satamaan, kun maisemat poikkeavat tutusta Tukholman saaristosta.


Riiassa Silja Serenade saapuu matkustajasatamaan, mistä normaalisti Tallink liikennöi Tukholmaan.
Jos et halua tutustua Riikaan omin päin on Siljalta varattavissa mm. Riian kaupunkikierros tai retki Riian eläintarhaan.
Suomeksi opastettu yhdistetty bussi- ja kävelykierros, jonka aikana nähdään suurin osa Riian päänähtävyyksistä ja tutustutaan kävellen Vanhaankaupunkiin. Kierroksen päätyttyä kuljetus takaisin satamaan. Lähtö satamalaiturilta klo 11.00 ja Retken kesto on noin 2 tuntia, sisältäen kävelyä Vanhankaupungin mukulakivillä.


Etenkin lapsiperheiden suosikkikohteessa, Baltian suurimmassa ja vanhimmassa Riian eläintarhassa, näet monipuolisen kirjon eläinlajeja (yli 400), matelijoista ja linnuista apinoihin ja jakkeihin. Osa eläimistä majailee sisätiloissa mm. trooppisessa talossa ja lisäksi eläintarhassa on näyttely Galapagosin kilpikonnista ja makeista. Lähtö satamalaiturilta: klo 11.00 (perillä n. klo 11.20), paluulähtö eläintarhalta: klo 14.30.


Riian risteilyn ohessa voit tutustua Jurmalaan, joka tunnetaan myös "Baltian Rivierana". Tutustu omatoimisesti päänähtävyyksiin ja ihaniin pastellivärisiin pitsihuviloihin tai kauniilla säällä voit nauttia upeasta hiekkarannasta. Lähtö satamalaiturilta: klo 11.00 (perillä Jurmalassa n. klo 11.30)
Paluulähtö Jurmalasta: klo 14.30 Majorin rannalta, Jomas-kadun ja Lienes-kadun kulmauksesta (perillä Riian satamassa n. klo 15.00).


Satamasta on myös mahdollisuus lähteä Riika Tutuksi kaupunkikierrokselle paikallisen suomalaisen oppaan kanssa. Monipuolinen kaupunkikierros kattaa Riian upeimmat nähtävyydet. Näe ja koe upea Riian jugend-tyyli, maailmanperintökohteena oleva vanhakaupunki ja paljon muuta.


Tämä Silja Serenaden risteilyturisteille räätälöity kierros kestää 2 tuntia. Kaupunkikierros sisältää bussiajelun lisäksi myös kävelyä vanhan kaupungin kapeilla kujilla ja aurinkoisilla aukioilla.


Alennuskoodilla: VALKEATLAIVAT saat 10 prosentin alennuksen kaupunkikierroksesta 5.7.2020 mennessä tehtyihin varauksiin.

riika risteily silja

Riika Tutuksi -sivun kautta voi varata myös bussikuljetuksen satamasta Vanhaankaupunkiin tai Tallinkin hotellille.


Vanhankaupungin mukulakivillä kävelyä varten kannattaa jalkaan laittaa mukavat jalkineet.
Omatoimimatkaajalle Riian nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä satamasta. Vanhaankaupunkiin on noin 1,5 kilometrin matka.


Satamasta vie tie Daugavan rantaa pitkin Riian keskustorille, minne matkaa on noin 2,5 kilometriä.


Aurinkoisena päivänä onkin mukava nauttia jokimaisemista.


Daugavan rannalta voi nousta myös kiertoajeluja tekevien jokilaivojen kyytiin.


Riian keskustori on kokemisen arvoinen paikka. Torilta saa niin Latviassa kasvatettuja ja maanviljelijöiden jalostamia tuotteita kuin eksoottisia hedelmiä ja tehdastuotteitakin.


On syytä mainita, että torilla viihtyvä väkijoukko houkuttelee myös huijareita ja taskuvarkaita. Kannattaa siis olla varovainen!


Keskustorin symboli ovat 1920-luvulla rakennetut arkkitehtuuriltaan omaleimaiset paviljongit. Ne ovatkin alun perin rakennettu armeijan zeppeliinien hangaareiksi ja muutettiin vasta myöhemmin toripaviljongeiksi.


Kannattaa poiketa myös sisälle ihmettelemään, ostoksille tai ruokailemaan.


Itämeren paras kanta-asiakasohjelma Club One tarjoaa etuja myös Latviassa! Kannattaa tutustua etuihin jo ennen matkaa


Paikallisia matkamuistoja ovat mm. meripihka, jolta ei voi välttyä Riiassa. Meripihkakoruja voi ostaa katumyyjiltäkin, mutta erikoisliikkeitä on varsinkin vanhassakaupungissa pilvin pimein samoin matkamuistomyymälöitä. Toinen paikallinen tuote on Riga Black Balsam, jolla on väitetty olevan myös terveysvaikutuksia ja sillä on estetty kansanparannuskeinoina mm. flunssaa ja ruoansulatusvaivoja. Balsamin valmistukseen käytetään erilaisia marjoja, yrttejä ja muita luonnon antimia sekä tietysti vettä, viinaa ja sokeria. Juoma on pakattu savipulloihin.

Latviassa perinteinen suklaamerkki on nimeltään Laima, ja se kuuluu samaan Orkla-konserniin kuin suomalainen Panda ja virolainen Kalev


Keskustassa ostosmahdollisuuksia riittää. Origo-kauppakeskuksessa ehtii hyvin käydä muiden kohteiden lomassa ostoksilla tai ruokailemassa.


Origon yhteydessä sijaitsee myös Riian rautatieasema.


Myös Stockmann löytyy Riiasta. Valikoimaltaan tavaratalon aika suppea, mutta Herkun puolelta voi löytää paikallisia tuotteita tuliaisiksi. Stockammilla oleva XS-Lelut tarjoaa Club One -kanta-asiakkaille 10 prosentin alennuksen ostoksista.


Tallinkilla on oma tyylikäs hotelli Riiassa ja se sijaitsee lähellä Riian keskustoria ja Origo-kauppakeskusta. 


Silja Serenadella voi lähteä myös hotellimatkalla, jolloin ehtii tutustua kaupunkiin huomattavasti paremmin.


Riian keskustassa sijaitsevat puistot ovat isoja ja kauniita.


Bastejkalna puiston läpi kulkee myös pieni kanaali, jota pitkin voi vaikka veneen kyydissä matkata.


Adidaksen Outlet-myymälä löytyy myös Riiasta, Vērmane Garden-puiston läheisyydestä. Myymälän hintataso on hieman Suomen outletin hintatasoa edullisempi.
Jos tykkää katsella kaupunkia korkealta, kannattaa piipahtaa Radisson Blu Hotel Latvijan 26. kerroksessa sijaitsevassa Skyline Barissa.


Ylhäällä voi nauttia maisemien lisäksi kylmän juoman ja jos nälkä on tilattavissa myös pientä purtavaa. Oluen sai viime kesänä alle kuudella eurolla.


Pikaruoan ystäville Riiasta löytyy mm. Kentucky Fried Chicken, joka sijaitsee Galerija Centrs -keskuksen vieressä. Löytyy Riiasta myös perinteiset Hesburgerit ja McDonaldsit sekä lukuisa määrä ruokaravintoloita. Kannattaa kokeilla myös paikallisia herkkuja.


Riian vanhakaupunki on näkemisen arvoinen. Vanhassakaupungissa sijaitsee paljon nähtävyyksiä, kuten Ruotsalainen portti, Pyhän Pietarin kirkko, Mustapäiden talo. Opastetuilla kiertoajeluilla kuulet lisää kaupungin historiasta.


Mustapäiden talo (latv. Melngalvju nams) on historiallinen rakennus Riian vanhassakaupungissa.
Talossa sijaitsee iso turisti-info, jossa kannattaa vierailla ainakin hakemassa paperikartta ja tietoa tapahtumista ja uusista vierailupaikoista. Riian näyttävin ja korkein kirkko on aivan Mustapäiden talon naapurissa sijaitseva Pyhän Pietarin kirkko, joka on myös vanhankaupungin paras näköalapaikka.
Vanhankaupungin terassit ovat kohtuuhintaisia ja palvelu on ystävällistä.


Lisää vinkkejä löytyy Latvia Travelin -sivuilta - kannattaa käydä kurkkaamassa! 


Voit myös ladata suomenkielisen kartan, josta näet kätevästi nähtävyydet pienen esittelyn kera.


Live Riga -sivulta voi ladata useita esitteitä pdf-tiedostoina.


Jos Riian hintataso mietityttää niin Rimin verkkokaupassa voi tutkia mm. elintarvikkeiden ja alkoholituotteiden hintoja. 

Monia kiinnostaa varmaan myös onko se alkoholi Latviassa niin edullista kuin on kerrottu, siihen vastaus löytyy Alko Marketin tai Spirits & Winen sivuilta.

Laivan myymälöissä tuotteet myydään veroillisena ja  tuottet ovat hinnoiteltu Latvian verotuksen mukaisesti, eikä sen vuoksi ostorajoituksia ei ole.


Riika on ollut oma suosikkikohteeni Tallink Siljan risteilvaihtoehdoista jo vuosien ajan. Kohteena Riika on mielestäni kiinnostavampi kuin Tukholma ja vaikka tunnelma muistuttaa etäisesti Tallinna on Riika kohteena mukavampi ja edullisempi. Nyt kun Riikaan pääsee Silja Linen (tai oikeastaan koko Tallink-konsernin) parhaalla laivalla, niin onhan se matkalle päästävä useampaan kertaan.


Ensimmäisen kerran Riiassa kävin Silja Operalla talvella 2003. Helsingistä viimeksi risteilin Riikaan Silja Europalla kesällä 2018. Monena vuotena tekemälläni Baltic Sea Tourilla olen matkannut Riiasta Tukholmaan Tallinkin laivalla. Blogin puolelta aiheesta löytyy lisää tunnisteella "Riika"


Suosittelen lähtemään risteilylle ja ihastumaan Baltian Pariisiksikin kutsuttuun kaupunkiin. Ja jos kuusi tuntia maissa tuntuu liian vähäiseltä, niin aina voi varata hotellimatkan ja kaupunkiin on aikaa tutustua paremmin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti