keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Silja Serenade Special - Vedenlalaiset osat


Laivan vedenalaisia on mahdollista nähdä laivan telakoinnin yhteydessä.


Laiva käy huolto-ohjelman mukaan säännöllisesti kuivatelakalla teknisessä telakoinnissa. Tuollon huolletaan myös vedenalaiset osat.


Telakka-altaan pohjalla laiva näyttää suurelta.


Keulabulbin tarkoituksena on pienentää laivan vastusta vedessä. Bulbi pienentää aluksen kokonaisvastusta ja tarvittavaa tehoa 8–15 prosenttia.


Silja Serenaden keulabulbi on 30 mm terästä.


Bulbin vierestä löytyy keulapotkurit, joiden tehtävänä on helpottaa aluksen ohjailua satamaan saapuessa ja sieltä lähtiessä.


Keulassa on kaksi ruostumattomasta teräksestä valmistettua ohjailupotkuria halkaisijaltaan 2,8 metriä ja tehoa yhdestä keulapotkurista lähtee 1800 kW.

Laivan molemilla puolilla on evävakaajat, joita käytetään estämään laivan keinuminen. Vakainten kulmaa säädetään keinunnan ja laivan nopeuden perusteella.


Yhden evävakaajaan pinta-ala on 12 m².

Aluksen syväys luetaan aluksen vesirajaan maalatusta asteikosta. Syväysmerkit merkitään laivan keulaan, perään ja keskelle 200 millimetrin välein, 100 millimetriä korkein numeroin. Merkintä 70 osoittaa seitsemä metrin syväystä, vedenpinnan ollessa merkinnän alapäässä. Syväys tarkoittaa laivan tai veneen rungon alimpien kiinteiden rakenteiden etäisyyttä tyynestä vesirajasta. Laivanrakentajan ilmoittama suurin syväys ilmaisee kuinka matalassa vedessä alus voi kulkea saamatta pohjakosketusta. Silja Serenaden Syväys on 7,1 metriä.


Ruostumattomasta teräksestä valmistettu perän ohjailupotkuri on halkaisijaltaan 2,4 metriä ja tehoa siitä lähtee 1300 kW. Ohjailupotkureita käytetään pääasiassa satamaan saapuessa.

Ohjailupotkureita käytetään pääasiassa satamaan saapuessa.
Laivan kaksi pääpotkuria ovat valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Potkurit ovat halkaisijaltaan 5,1 metriä, tehoa niistä lähtee 2 x 16 290 kW ja akselin halkaisija on 611 mm.

Potkurin lapoja.


Molempien potkureiden takana sijaistee vielä peräsimet, mitkä ovat käännettävissä toisistaan riippumatta ja ne on varustettun Jastram roottorilla.


Yhden peräsinlavan pinta-ala on 22 m². Kuvassa näkyvä peräsin on irroitettua huolto varten.


Aikoinaan kuvat ja tietoa laivan vedenalaisista osista oli esillä Moonlight Promenadella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti